logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wyciągnąć zawleczkę 04853 z baterii Grohe do wymiany oringu?

czuker 01 Maj 2019 07:49 5616 3
REKLAMA
  • #1 17936352
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Witam,

Czy jest jakiś "patent" na wyciągnięcie zawleczki oznaczonej na rysunkach złożeniowych Grohe symbolem 04853. Jest to zawleczka trzymająca wylewkę w kształcie odwróconego U. Problemem jest oring na wylewce. trzeba go wymienić a do tego trzeba wyciągnąć tą zawleczkę. Nie wiem czy jest do tego jakiś "narządź" czy też po prostu trzeba coś cienkiego na siłę wcisnąć miedzy korpus baterii a tą zawleczkę.
    Zawleczka nieco obrosła kamieniem. Przynajmniej widać to w szczelinach pomiędzy nią a korpusem - szczeliny raczej cieniutkie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17936454
    KMal
    Poziom 34  
    Ocena: 1434
    Witam.
    A, gdzie ten rysunek?
  • REKLAMA
  • #3 17936507
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 847
    Witam - tak wygląda ta zawleczka ( seger ) , do ściągnięcia ( wypchnięcia ) dwa płaskie
    cienkie śrubokręty lub cienkie brzeszczoty .

Dodano po 30 [sekundy]:

Jak wyciągnąć zawleczkę 04853 z baterii Grohe do wymiany oringu?
  • #4 17936835
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Wygląd znałem.
    Aby nic nie uszkodzić/porysować na początek spróbowałem wepchnąć pomiędzy zawleczkę i korpus baterii kliny w postaci wykałaczek. Cóż - siedziało na tyle mocno że nic to nie dało. A drugi ogień poszła pinezka - taka z plastikowym łebkiem. Tym udało się rozruszać zawleczkę. A na koniec mały śrubokręt i delikatne opukiwanie, aby zawleczka wyszła do końca. Problem rozwiązany z dokładnością do tego że trzeba teraz znaleźć uszczelkę znaczy się oring:)
REKLAMA