logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować piszczenie silnika przy niskich obrotach (20 obr./min)?

titanic 03 Kwi 2003 22:52 2881 5
REKLAMA
  • #1 167687
    titanic
    Poziom 11  
    Witam...

W pewnej maszynie zastosowany jest silnik który napędza wałek ok. 20 obr. na min.
    Niestety ten silni strasznie piszczy (przy większej prędkości piszczenie znika) - pytanie moje jest takie: czy da się radę uniknąć tego piszczenia???

Jeżeli tak, to jak można to zrobić (musi być także możliwość sterowania prędkością tych wałków)

Pozdrawiam,
    Michał Grzywacz
  • REKLAMA
  • #2 167809
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 179124
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    To jest piszczenie wynikające z tarcia, bo tarcie wytarło łożysko, jest luz i wałek wpada w wibracje tylko w takim a takim przedziale obrotów. Jest rada, powymieniać łożyska. :roll:
  • REKLAMA
  • #4 179305
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    20obr/min... ja bym poweidział ze to co napedza ten wałek to silnik krokowy... a one często piszczą (takie maja ukłądy zasialjace). ale podstawowe pytanie: czyt wcześneij też piszczało?
  • REKLAMA
  • #5 179414
    barins
    Poziom 12  
    Jeżeli tam masz zamontowany falownik to masz pecha.
    Zle dobrano zakres prędkości silnika do napędu ( często żle dobrana przekładnia a potem trzeba nadrabiać to falownikiem )
    Na co dzień pracuję z falownikami i moja rada to popróbować zmiany częstotliwości przełączeń to jest np 2kHz, 4kHz, 8kHz i 16khz ( na przykład - bo te jest różnie przy róznych inwerterach ), ustawiając odpowiednią częstotliwość możesz trochę wyciszyć piski
  • #6 1686155
    sq3dwe
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Witam barins,czy posiadasz schemat jakiegoś prostego falownika do 200W i częstotliwości około 250Hz oczywiście jednofazowy.Chcę podgonić obroty małego silnika klatkowego w celu zastosowania go wwiertarce stpłowej do płytek drukowanych.Dzięki za pomoc Ryszard.
REKLAMA