logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makita DC18RA błędnie identyfikuje akumulatory jako uszkodzone - jak ominąć?

Darserw 12 Lip 2019 16:49 1656 4
  • #1 18057601
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Sprawne aku ładowarka rozpoznaje jako uszkodzone i po trzech próbach blokuje elektronikę , może ktoś się spotkał z takim objawem? drugie pytanie , czy istnieje możliwość przeróbki żeby nie rozpoznawała uszkodzonych ogniw i je ładowała bez wymiany akumulatora (zazwyczaj pada jedno ogniwo i chodzi o wymianę tego ogniwa , ale jak ale klient bez wiedzy próbował załadować akumulatory 3 razy i efekt jest znany , chodzi o pominięcie kontroli baterii oprócz temp , )uszkodził 3 sztuki , pomierzyłem i ogniwa są ok , przetestowałem na ryginale aku i innej ładowarce , winna jest ładowarka na 100 procent . Proszę o sugestie i z góry dziękuję
  • #2 18058943
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    Nie ma takiej możliwości fizycznie ze względu na to, że uszkodzone ogniwa nadal są w obwodzie a jednak nie posiadają już parametrów pozwalających na przepływ prądu o nominalnych wartościach dla ładowania i pracy pozostałych. Fizyki nie przeskoczysz :).
    Darserw napisał:
    uszkodził 3 sztuki , pomierzyłem i ogniwa są ok , przetestowałem na ryginale aku i innej ładowarce , winna jest ładowarka na 100 procent

Uszkodziła ładowarka, a wynik twoich pomiarów jest pozytywny? Zastanów się co piszesz?
    Przedstawiona ładowarka jest tak zwaną inteligentną rozpoznającą dany typ baterii i pozwalającą na ładowanie różnych jej modeli jak :BL1850 BL1850B BL1840 BL1840B BL1830 BL1830B BL1820 B i tym podobnych.
    Przy mniejszych pojemnościach baterii należy się liczyć z mniejszym resursem w związku z dość dużym prądem ładowania.
    Jedyne rozwiązanie to zastosowanie innej ładowarki z dopasowanym prądem ładowania 2h-10h dla danej pojemności.
  • #3 19075138
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Prawidłowo opisałem stan ogniw , ogniwa sprawne , po podmianie elektroniki , na innej ładowarce jest ok. Winna jest główna przetwornica ładowarki , nie startowała poprawnie , wymiana elektrolitów pomogła , a chińczycy pomogli z elektroniką aku(ebay) :D Temat zamykam
  • #4 19085943
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    Darserw napisał:
    Prawidłowo opisałem stan ogniw , ogniwa sprawne , po podmianie elektroniki , na innej ładowarce jest ok

Nie wiem czego oczekujesz i czemu mają służyć twoje wpisy, skoro sam tylko chyba rozumiesz co piszesz i o co ci chodzi, bo wcześniej w natłoku słów napisałeś:
    Darserw napisał:
    czy istnieje możliwość przeróbki żeby nie rozpoznawała uszkodzonych ogniw i je ładowała bez wymiany akumulatora (zazwyczaj pada jedno ogniwo i chodzi o wymianę tego ogniwa , ale jak ale klient bez wiedzy próbował załadować akumulatory 3 razy i efekt jest znany , chodzi o pominięcie kontroli baterii oprócz temp , )uszkodził 3 sztuki ,

-i na to pytanie dostałeś odpowiedź.
    Z drugiej strony masz tempo :).
  • #5 19204473
    alt11
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    ... Podepnę się do tematu... gdzie szukać przyczyny kiedy po podpięciu dowolnego akumulatora wygrywa melodyjkę i nie ładuje - na oko nic nie jest upalone - diody niby w porządku....
REKLAMA