logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Makita DC18RD nie ładuje BL1830 – ładowanie przerywane, płytka YR-DC18RA v3.2, schemat?

april1 21 Lip 2025 22:55 603 2
REKLAMA
  • #1 21613155
    april1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Mam ładowarkę DC18RD (podwójną), która po kilku cyklach ładowania akumulatorów BL1830 zaczęła wykazywać niesprawność. Po włożeniu rozładowanego akumulatora ładuje go przez kilka minut (pierwsza dioda świeci ciągle na czerwono, druga dioda nie świeci), a potem sygnalizuje zakończenie procesu ładowania (pierwsza dioda nie świeci, druga dioda świeci ciągle na zielono). Jest to nieprawda, po wciśnięciu na akumulatorze przycisku kontroli rozładowania świeci się jedna z trzech diod wskazując na 1/3 naładowania. Identyczne zachowują się jeszcze trzy inne akumulatory BL1830. Rozkręciłem ładowarkę i w środku są dwie identyczne płytki oznaczone YR-DC18RA ver 3.2, które wyglądają inaczej niż na zdjęciach z innych wątków o tej ładowarce (patrz poniżej zdjęcie mojej). Na płytce nie widać żadnych uszkodzeń, spalonych elementów, niedolutowanych wyprowadzeń itp. Nie mam też schematu urządzenia. Czy macie jakieś sugestie, co się stało, od czego zacząć? Może macie schemat tej wersji płytki? Czy nie przejmować się tym, że płytka jest inna niż na zdjęciach z innych wątków i przyjąć, że to po prostu nowsza wersja? Melodia przed i po procesie ładowania jest słyszalna. Będę wdzięczny za pomoc.

Makita DC18RD nie ładuje BL1830 – ładowanie przerywane, płytka YR-DC18RA v3.2, schemat?

• REKLAMA
  • #2 21613252
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2604
    To są akurat baterie akumulatorów. Nie musisz ich na siłę nazywać akumulatorami.
    Ładowarka - jak zawsze w takich wypadkach ustalasz jakie są układy scalone, które elementy sterują przepływem prądu i mierzą jego wielkość. Sprawdzasz te elementy i wymieniasz tylko uszkodzone.
  • #3 21624498
    Jacekser
    Poziom 26  
    Ocena: 330
    Trochę się wyjaśniło jak rozkręciłem kolegi BL1830.Brak podłączonych przewodów do sprawdzenia napiecia poszczególnych sekcji.Wie może ktoś jaka kolejność winny mieć-który przewód gdzie ? Może jak podłączę to ładowanie zadziała prawidłowo-?
    Płytka PCB z żółtym złączem i niepodłączonymi przewodami na drewnianym blacie
    Płytka drukowana z odlutowanymi przewodami i widocznymi układami scalonymi
    Schemat okablowania modułu BMS do baterii BL1830 z oznaczeniem przewodów
REKLAMA