logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C5 MKIII X7 - ciągłe uciekanie czynnika z klimatyzacji, co robić?

MattiV 12 Lip 2019 20:17 2166 4
REKLAMA
  • #1 18057927
    MattiV
    Poziom 5  
    Witam, auto jak w temacie, rok 2009. Walcze z ta klima od kupna. Na poczatku nie działała, okazał sie padnięty wentylator chłodnicy. Wymieniłem, przy nabijaniu była pusta. Znalazłem rachunek poprzednika za wymiane chłodnicy klimy rok wcześniej. Po nabiciu podziałała z pół roku, potem zima to olałem. Mechanik nabił z UV, podziałała 2 tygodnie i uciekło. Wyszła chłodnica prawy dolny róg przy wezu od kompresora cała świeciła. Wymieniliśmy i myslałem ze spokoj. Auto stało 2 tygodnie po tej robocie bo jezdziłem firmowym. Zrobiłem trasę 700km...już jest prawie pusta, syczy i ledwo chłodzi. Znów UV, nic nie wyszło. Mam jechac teraz do gościa na Hydrogenem sprawdzenie, czy to skuteczna metoda? Może ktoś ma kogoś dobrego w szukaniu dziur? Jestem ze Sląska, Rybnik.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18058412
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1471
    MattiV napisał:
    Mam jechac teraz do gościa na Hydrogenem sprawdzenie, czy to skuteczna metoda?

Każdy sposób jest dobry jeśli przynosi efekty. Metoda w rękach fachowca sprawdza się. Swoją drogą dziwi mnie to, że większość „napełniaczy” klimatyzacji nie podejmują próby szukania nieszczelności tylko ładują gaz w układ i nie przejmują się faktem, że układ prawie lub całkowicie był pusty.
  • REKLAMA
  • #3 18067860
    ACCel
    Poziom 22  
    Ocena: 217
    Bo to chciwi partacze. A zaladuje gazu za 200zl, zamiast zrobić sprawdzenie za 100zl. Mniejsza robota i zysk lepszy.
    Takim to by się przydało egzekwowanie tej ustawy o gazach.

Sprawdzanie azotem rób zawsze jak ci ucieknie czynnik, to tańsze niż ciągle napełnianie.
  • REKLAMA
  • #4 18069168
    MattiV
    Poziom 5  
    Sprawdzili tym hydrogenem w nowym warsztacie. Wyszła nieszczelność uszczelnienia walka sprężarki i dwa przewody aluminiowe przegnite z tyłu silnika. Tego to bym się nie spodziewał. Miejmy nadzieję że to już wszystko. Niedługo się okaże...
  • #5 18095464
    piros
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    W tych samochodach ,to przede wszystkim skraplacze są nieszczelne.
    Przewody z tyłu ???
    Jeszcze się to nie zdarzyło.
    C5 90% nieszczelności to skraplacz!!!
REKLAMA