logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C5 - Klimatyzacja przestaje bląd 995 najprawdopodobniej problemy z zaworem sterującym

roger82 03 Lip 2024 12:33 924 7
REKLAMA
  • #1 21141527
    roger82
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam Problem mam odkśd kupiłem auto w 2016. Przy zakupie została dobita klima i chodziła miesiąc(auto sprowadzone z DE tam w citroenie przed sprzedażą wymiana kompresora na nowy). W Polsce 2 razy zmieniałem kompresor raz na używa ny raz na regenerowany. Klima działa około roku potem siada. Po serwisie maszyna rusza i za jakiś czas znowu nie działa. Wszyscy chcą znowu zmieniać kompresor. Dokopałem się, że problemem może być zbyt duża ilość oleju co dławi zawór sterowania pojemnością sprężarki. Czy jeśli spuszczę czynnik i wyczyszczę gniazdo zaworu razem z zaworem to ma szanse ruszyć?(po wymuszonym ruchu z czynnikiem działa przez jakiś czas). Jeśli ktoś przerabiał podobny temat proszę o pomoc. z kabla zasilającego dochodzi pełne napięcie. U nie nie ma speców są tylko obsługiwacze maszyn. Będę wdzięczny za pomoc.
    Czytaj więcej: https://www.forumsamochodowe.pl/citroen-c5r-tzw-2-problem-z-klima-vt134838.htm
  • REKLAMA
  • #2 21141536
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5138
    W jaki sposób uszkadzają się kompresory? ,Jeśli zacierają się to trzeba zrobić płukanie układu, wymienić skraplacz z osuszacz em i dopiero zamontować nową sprężarkę
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 21141554
    roger82
    Poziom 10  
    Kompresor nie jest uszkodzony, ponieważ od czasu do czasu udaje się uruchomić klimatyzację i mrozi bardzo silnie. Więc nie ma nic wspólnego z uszkodzonym kompresorem, tak jak też stwierdzą inne warsztaty, które chciałyby od razu pruć i wymieniać. Oczywiście, jak był wymieniany, to był wymieniany z osuszaczem. Ewidentnie błąd pochodzi z zaworu sterującego zmienną skokową.
  • #4 21172180
    roger82
    Poziom 10  
    Wymieniłem zawór o nabiłem klimę. Ciśnienie pod 15 barów. Klima chodziła jak złoto, ale przez około 100 km. Znowu padaczka. Załączyła się jeszcze raz na 30 kilometrów i już nie trybu. Dalej błąd 995. Podmieniłem BSM, jak radziło kilku mechaników i dalej nic. Czy ktoś się spotkał z czymś takim?
  • REKLAMA
  • #5 21191145
    roger82
    Poziom 10  
    Czy nie ma na tym forum nikogo, kto mógłby pomóc, kto miał podobny problem? Wymieniłem czujnik ciśnienia, problem nadal występuje. Ostatnio za szybko najechałem na próg zwalniający, a całe auto prawie podskoczyło i klimatyzacja uruchomiła się znowu na kilkanaście minut. Przetestowałem i jak się rozpędzam do prędkości 30 lub 40 na godzinę i zaczynam ostro hamować, także auto prawie staje dęba, klimatyzacja zaczyna startować. Kropka. Czy ktoś może ma pomysł, co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #6 21191172
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3585
    Nie da się na odległość zdiagnozować samochodu i jego niesprawnej klimatyzacji, bez fizycznego podłączenia manometrów, komputera diagnostycznego i obserwacji parametrów "live"
  • #7 21191304
    roger82
    Poziom 10  
    Tak wiem, że się nie da. Ale do kogo nie pojadę, to okazuje się, że ludzie, którzy mają maszynę, nie za bardzo wiedzą, co robią. Ile było coś Kenia, to stwierdzili, że kompresor ci było mylne, bo chodzi o zawór na kompresorze, on z jakiegoś powodu odcina. Odwiedziłem kilku specjalistów i wszyscy chcą wymieniać kompresor lub bsm. Kompresor 3 razy zmieniony. Nam podmieniony na próbę. Więc nie mam do kogo pojechać, bo i tak wskażą mi te 2 rozwiązania.
  • #8 21191707
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3585
    Ja bym sprawdził okablowanie pomiędzy zaworem sterującym sprężarki a BSM oraz pomiędzy czujnikiem ciśnienia czynnika chłodniczego a sterownikiem silnika, tyle mogę doradzić
    Acha, sprawdzaj połączenia żarówką o dużej mocy, a nie miernikiem, miernika można użyć do wstępnej lokalizacji przewodu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problem z klimatyzacją w Citroenie C5, która przestaje działać po pewnym czasie, mimo wymiany kompresora. Po serwisie klimatyzacja działa przez krótki czas, a następnie znowu przestaje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być zbyt duża ilość oleju, co wpływa na zawór sterujący. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w zaworze sterującym lub okablowaniu, a nie w samym kompresorze, który był już wymieniany kilkakrotnie. Wskazują również na konieczność dokładnej diagnostyki, w tym sprawdzenia połączeń elektrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA