logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zamiennik tranzystora MTA 30N06E we wzmacniaczu Kenwood KAC-714?

palaren 15 Wrz 2005 17:57 1694 5
REKLAMA
  • #1 1820773
    palaren
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam
    kiedys tam kupilem wzmacniacz kac-714, gral calkiem dobrze, lecz byl z nim problem taki iz nawet jak gral cicho to po jakiejs godzinie grania przegrzewal sie i albo wlaczalo sie zabespieczenie albo palil sie bespiecznik. Ostatnio wogole przestal grac lecz dioda zasilajaca swieci, wiec go otworzylem :) odrazu widac ze jest spalony jeden z tranzystorow, niestety nie da sie odczytac jego modelu ale w parze z nim jest drugi "MTA 30N06E J423" Nie wiem czy ten spalony to ten sam, wiec jesli ktos posiada schemat tego wzmacniacza to prosilbym o dokladne podanie modelu. Jesli natomiast to ten sam to watpie zebym go dostal w sklepie, czy sa do niego jakies lepiej dostepne zamienniki?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1821433
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

W jakim obwodzie pracuje ten tranzystor ?
  • REKLAMA
  • #3 1822619
    palaren
    Poziom 11  
    Niestety nie wiem zabardzo o co ci chodzi :) nie jestem elektronikiem, poprostu po odwarciu wzmacniacza zobaczylem ze ten tranzystor jest spalony wiec postanowilem go wymienic
  • REKLAMA
  • #4 1822644
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    Tak strzelam, ale to pewnie wzmacniacz samochodowy a ten MTA30N06E wyglada na mosfeta ktory pracuje w przetwornicy.
    Mozesz wymienic go na obecnie stosowany i duzo lepszy IRFZ44, tylko musisz wymienic wszystkie (dwa, cztery czy ile tam ich jest).
    Niestety nie rozwiaze to problemu uszkodzenia bo trzeba jeszcze znalezc przyczyne.
  • REKLAMA
  • #5 1823086
    palaren
    Poziom 11  
    No tak wymienilem oba, podlaczylem i stalo sie tak jak myslalem, czyli poprostu poszedl z nich dymek, chyba nic innego mi nie pozostaje jak oddac go do servisu, pytanie tylko czy sie oplaca, na allegro takie widzialem po 100zl.
  • #6 3122919
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Kolego plaren możesz mi podać wartości rezystorów R132 i rezystora wlutowanego zaraz obok niego?
    Mam problem bo poszły z dymem.
    Pozdrawiam
    P.S
    Jeśli nie znasz się na kodzie kreskowym rezystorów , to napisz jakie kolory są na nich :)
REKLAMA