logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak uruchomić Acer Aspire V5-572 bez przycisku start? Szukam pinów na płycie.

aleksander74 13 Lip 2019 01:34 1170 11
REKLAMA
  • #1 18058228
    aleksander74
    Poziom 6  
    Mam Acera aspire v5-572, który z powodu uszkodzenia tylnej obudowy i utraty przycisku start od dłuższego czasu nie był wyłączany. Do wczoraj kiedy to przez przypadek wyłączyłem go z poziomu windowsa. Teraz mam problem z ponownym startem. Bezskutecznie szukam pinów na płycie aby go uruchomić. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18058232
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8272
    Cześć. O ile w tym laptopie znajduje się płyta Quanta ZQK i wyłącznik oryginalnie jest na jednej z płytek wraz z jednym gniazdem USB - połączenie z płytą główną taśmą flex:

Jak uruchomić Acer Aspire V5-572 bez przycisku start? Szukam pinów na płycie.

To schemat wygląda tak:

Pin 10 w gnieździe odpowiada za włącznik, zwarcie z GND powinno uruchomić komputer.

Swoją drogą jeśli płytka z wyłącznikiem jest uszkodzona to może warto ją kupić - w PL widuję za 20-30 złotych, a wyłącznik jednak się może przydać :)
  • REKLAMA
  • #3 18058244
    aleksander74
    Poziom 6  
    Jestem troszkę upośledzony w tym temacie. Oto moja fotka gdzie powinien znajdować się przycisk startu. Proszę jeszcze raz, może bardziej łopatologicznie... co mam zrobić Jak uruchomić Acer Aspire V5-572 bez przycisku start? Szukam pinów na płycie.
  • REKLAMA
  • #4 18058245
    dt1
    Admin grupy komputery
    To według mnie mógłby być przycisk włącznika.

• #5 18058248
    aleksander74
    Poziom 6  
    No właśnie on nie daje żadnego efektu, już próbowałem.
  • #6 18058252
    dt1
    Admin grupy komputery
    W takim wypadku na tym gnieździe zewrzyj piny 9 oraz 10 (tylko nie wiem niestety, jak są ponumerowane - prawdopodobnie pin 1 jest po prawej, ale zdjęcie nie jest najlepszej jakości, więc zgaduję - powinieneś zmierzyć - pin 9 powinien być zwarty z masą (na przykład z obudową gniazda USB), na pin 10 powinno być napięcie, jeśli tylko komputer jest podłączony do zasilacza i/lub ma naładowaną baterię główną. Jeśli chcesz to robić na ślepo to ze schematu gniazda wynika, że w razie pomyłki zewrzesz ze sobą najwyżej piny 3 oraz 4, które i tak są ze sobą zwarte, więc nic się nie stanie. Jeśli na tym gnieździe nie zadziała, to poszukaj na drugim końcu tasiemki - na płycie głównej jest takie samo. Przy okazji sprawdź tasiemkę, bo mam wrażenie, że być może nie jest prawidłowo włożona do gniazda, być może przez to nie działa włącznik.

• #7 18058257
    aleksander74
    Poziom 6  
    Włącznika nie ma wogole od jakiegoś czasu. Jeżeli jesteś na tyle cierpliwy to wyślę Ci trochę lepsze zdjęcie być może tutaj mi coś poradzisz. Jeżeli nie to napisz gdzie zrobić fotę.
    Załączniki:
    • Jak uruchomić Acer Aspire V5-572 bez przycisku start? Szukam pinów na płycie. IMG_20190713_030926.jpg (3.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18058812
    aleksander74
    Poziom 6  
    Dziękuję bardzo. Rzeczywiście pomogło połączenie 3 i 4 pinu. To znaczy widzę że wentylator po połączeniu reaguje ale na dosłownie sekundę. Dalej jestem w punkcie wyjścia. Jakieś pomysły?

Dodano po 3 [godziny] 47 [minuty]:

Dziękuję bardzo. Rzeczywiście pomogło połączenie 3 i 4 pinu. To znaczy widzę że wentylator po połączeniu reaguje ale na dosłownie sekundę. Dalej jestem w punkcie wyjścia. Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #9 18061376
    Dajul
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    aleksander74 napisał:

Dodano po 3 [godziny] 47 [minuty]:

A czy świeca jakieś diody na płycie główne? Czy masz podpięta matryce ? Nagraj krótki filmik z zachowania płyty
  • #10 18061746
    aleksander74
    Poziom 6  
    Problem rozwiązany. Dzięki wielkie za pomoc. Okazało się że łącząc piny laptop leżał do góry nogami na stole z zamkniętą matrycą. Otworzyłem klapę i wszystko poszło ok. Dodam jeszcze zdjęcie płytki. Chcę kupić nową tylko, że nie wiem jak jej szukać na aukcjach.
    Załączniki:
    • Jak uruchomić Acer Aspire V5-572 bez przycisku start? Szukam pinów na płycie. IMG_20190713_141758.jpg (2.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18061787
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10452
    Prosciej i taniej bedzie kupic sam przycisk i wymienic.

Co do calej plytki z wlacznikiem i usb to szukaj po widocznym oznaczeniu:
    DA0ZQKTB8F0 lub v5-572 power button board
  • #12 18061868
    aleksander74
    Poziom 6  
    Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem laptopa Acer Aspire V5-572, który nie ma przycisku start z powodu uszkodzenia obudowy. Po przypadkowym wyłączeniu systemu Windows, laptop nie reaguje na próby włączenia. Użytkownicy sugerują zwarcie pinów na płycie głównej, wskazując, że pin 10 odpowiada za włącznik, a pin 9 powinien być połączony z masą. Po kilku próbach, użytkownik zauważył, że wentylator reaguje, ale laptop nadal się nie uruchamia. Ostatecznie problem został rozwiązany po otwarciu matrycy laptopa, co umożliwiło jego uruchomienie. Użytkownik planuje zakup nowej płytki z przyciskiem, a inni doradzają, aby szukać po oznaczeniu DA0ZQKTB8F0 lub "v5-572 power button board".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA