logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NVIDIA nForce Networking Controller (brak internetu)

mada 15 Wrz 2005 18:26 17330 9
REKLAMA
  • #1 1820839
    mada
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Czesc, kupilem plyte Asus A7N8X-X z wbudowana sieciowka NVIDIA nForce Networking Controller. Mruga pomaranczowa lampka a internetu brak. Instalowalem do plyty sterowniki z oryginalnej plyty Asusa oraz ze strony nVidia i nic nie pomoglo. Jak podlanczalem do kompa inna sieciowke na tej samej lini to internet chodzil bez problemu. Czy uszkodzona plyta, czy szukac innych przyczyn ????
  • REKLAMA
  • #2 1820890
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    A sieciówka jest włączona w BIOS-ie?
    W menadżerze urządzeń - właściwości karty sieciowej sprawdź czy system nie wyłączył karty w celu oszczędzania energii.
    Konfiguracja chyba odpada gdyż drugą potrafisz zestawić prawidłowo.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1821084
    mada
    Poziom 12  
    W menadżerze urządzeń jest włączona.
  • REKLAMA
  • #4 1824432
    mada
    Poziom 12  
    Chciałem jeszcze dodać, że dzisiaj na nowo zaprawiłem kable wg. tego co znalazłem na forum czyli w kolejności: b-p, p , b-z, n, b-n, z, b-b, b ; początkowo nie działało, potem nagle wskoczyło na chwile i chodziło super szybko. Niestety dalej nie działa. podejrzewałem że może kabel jest za długi więc przeniosłem kompa bliżej switcha, leczna krótkim kablu też nie chodzi. Zapomniałem jeszcze dodać że u gościa od którego kupiłem płytę internet chodził, bo sprawdzał.
    Może ktoś mi jeszcze coś podpowie? Czy przyczyną może być źle podpięty kabel pomiędzy ruterem od mojego dostawcy, a switchem?
  • #5 1824522
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Długości kabla może kolega nie brać pod uwagę, bo na pewno był krótszy niż 100 metrów. Czy ta "jakaś" karta sieciowa, na której funkcjonował Internet pochodziła z poprzedniego komputera kolegi? Jeżeli tak, to może dostawca ma autentykację wg adresu MAC karty sieciowej. Nowy komputer, nowy układ sieciowy, nowy MAC adres.
  • REKLAMA
  • #6 1824528
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3817
    Witam ! ... proszę do dostawcy sieci zgłosić nowy nowy MAC adres karty !
  • #7 1824686
    mada
    Poziom 12  
    Wszystkie numery mam przydzielone przez dostawce, który rozprowadza radiówkę, a umnie ze względu na dobre położenie domu, zamontował antene i switch Adres karty nie ma znaczenia bo mam dwie linie do 2 komp. i zamieniając je miejscami zmieniam tylko IP i ten z kartą Realtek RTL8139 Family chodzi a Asus nie.
  • #8 5435513
    dromas
    Poziom 10  
    NVIDIA nForce Networking Controller czy mając tego typu kartę mogę bez problemu połączyć ze sobą dwa komputery?
    Oba zaopatrzone są w karty sieciowe (no o ile ta tutaj to taka realna sieciowa) i jak co to jaki kabel wtedy - jak on się fachowo nazywa.
  • #9 5435524
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jeśli obydwa komputery mają sieciówki to teraz pozostaje zarobić przewód z końcówkami RJ-45 (Krosowany).

NVIDIA nForce Networking Controller (brak internetu)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku dostępu do internetu na płycie głównej Asus A7N8X-X z wbudowanym kontrolerem sieciowym NVIDIA nForce Networking Controller, mimo poprawnej instalacji sterowników z płyty i strony producenta. Pomarańczowa dioda sygnalizuje brak połączenia. Inna karta sieciowa podłączona do tego samego łącza działa poprawnie, co wyklucza problem z linią internetową. Sprawdzono, że karta jest włączona w BIOS-ie oraz w menadżerze urządzeń, a system nie wyłącza jej w celu oszczędzania energii. Próbowano również różnych konfiguracji kabli i lokalizacji komputera, bez efektu. Podejrzewano autoryzację dostawcy internetu po adresie MAC, jednak zamiana kart między dwoma komputerami z dwoma liniami internetowymi nie zmienia faktu, że karta Realtek RTL8139 działa, a NVIDIA nForce nie. W dyskusji pojawiła się także informacja o możliwości połączenia dwóch komputerów za pomocą kart sieciowych przy użyciu kabla krosowanego RJ-45.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA