logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PC - Czarny ekran po ekranie BIOSu widocznym przez sekundę

squezz3 14 Lip 2019 09:38 804 9
REKLAMA
  • #1 18059787
    squezz3
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Dzień dobry,
    Wczoraj podczas krótkiego użytkowania komputera nagle obraz zgasł ale komputer nie zresetował się, mimo to obraz nie wrócił. Teraz gdy włączam komputer to przez sekundę widzę ekran BIOSu ale nie mogę się do niego dostać (albo może komputer nie chce wyświetlić że jestem w Biosie), później jeszcze przez krótką chwilę widać te kółeczko od ładowania Windowsa 10 i dalej jest już tylko czarny ekran. Komputer wyczyściłem, RAMy pozamienialem kolejnością, baterie z płyty wyjąłem, zamienilem HDD. Czego to może być wina i jaką część muszę wymienić?

Intel Pentium G4600
    Asus GTX 1050Ti
    Ram Goodram Iridium 8+4gb
    Płyta główna MSI H110M Pro-D
    Zasilacz Corsair 750W CMPSU-750TX
    Windows 10

Z góry dziękuję za pomoc!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18059860
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18060130
    squezz3
    Poziom 6  
    Kable podłączone poprawnie. Wyjąłem GTXa i podpiąłem kabel do płyty, obrazu nie ma w ogóle(ten procesor posiada Integre). W dodatku zauważyłem, że myszka ani klawiatura się nie świeci kiedy kabel jest podpięty do integry. Co jeszcze mogę zrobić?
  • #4 18060180
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18060281
    squezz3
    Poziom 6  
    Zresetowalem Bios (wyjąłem baterie na 20 min) i teraz komputer włącza się, słychać jedno piknięcie i komputer resetuje się. I tak w kółko... :/ Czy to wina procesora?
  • Pomocny post
    #6 18061269
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18061879
    squezz3
    Poziom 6  
    Nie ma obrazu niestety, kable podpięte są dobrze.
  • Pomocny post
    #8 18062841
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18064281
    squezz3
    Poziom 6  
    Miałeś rację, podpiąłem PCw pracy i działa. Dzięki wielkie za pomoc!
  • REKLAMA
  • #10 18064283
    squezz3
    Poziom 6  
    Miałeś rację, podpiąłem PCw pracy i działa. Dzięki wielkie za pomoc!

Dodano po 48 [sekundy]:

Podpiąłem PC do innego monitora

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który po krótkim użytkowaniu przestał wyświetlać obraz. Po włączeniu komputera widoczny był ekran BIOSu przez sekundę, a następnie czarny ekran. Użytkownik sprawdził połączenia kablowe, wymienił HDD, a także przetestował RAM, jednak problem nie ustąpił. Po wyjęciu karty graficznej i podłączeniu do zintegrowanej grafiki, obraz nadal się nie pojawił, a myszka i klawiatura nie świeciły. Po zresetowaniu BIOSu komputer zaczął się resetować w nieskończoność. Ostatecznie, po podłączeniu do innego monitora, problem zniknął, co sugeruje, że przyczyną był uszkodzony monitor.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA