logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toshiba Canvio Basics 3.0 1TB - Nie działa i spowalnia komputer

Bicek90 14 Lip 2019 11:34 1290 6
REKLAMA
  • #1 18059973
    Bicek90
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam,

Konfiguracja PC
    Płyta - MSI B85-G43 Gaming
    Zasilacz - Chieftec GPS-600A8
    Procesor - i5 4670K
    System - win 10
    (reszta podzespołów chyba nieistotna, ewentualnie dopisze jeśli będzie potrzeba)

Dysk zewnętrzny - Toshiba Canvio Basics 3.0 1TB

Na dysku posiadałem około 450GB danych (zdjęć/filmów)

Dysk dała mi siostra, ponieważ nie mogła go uruchomić na laptopie
    Po podłączeniu do komputera stacjonarnego ten bardzo spowalniał a okno "mojego komputera" było wiecznie w stanie wczytywania (zielony pasek u góry). Sama dioda na obudowie dysku na początku świeci się ciągłym światłem następnie zaczyna mrugać i gaśnie następnie na przemian mruga/gaśnie, podczas mrugania czuć ze dysk pracuje.
    Dysk w "moim komputerze" czasami nie pojawiał się w ogolę czasami widniał jako dysk lokalny bez pokazanej pojemności i bez możliwości otworzenia go. Jedyna opcja był format dysku co tez uczyniłem. Wtedy dysk zaczął normalnie funkcjonować, na nowo zapisałem na dysk dane i "testowałem" dysk normalnie się uruchamiał i funkcjonował.
    Po tygodniu czasu chciałem sprawdzić czy dysk ma się ok i oddać go siostrze lecz wróciłem do początku, dysku nie można było uruchomić i działo się to co przed formatem, po sformatowaniu dysku ten znów działa.

Sam dysk był testowany jedynie na laptopie siostry i moim komputerze, używałem do tego 2 różnych kabli i tylnych portów usb. Dodatkowo dodam, że mój dysk zewnętrzny (Samsung) zawsze zadziałał w każdym porcie i kablu a Toshiba działała jedynie po formacie.

Obecnie skanuje dysk w poszukiwaniu błędów programem HD tune 5,70 ale przerwę test bo będzie on trwał kilka dni/tygodni (predkość 7,6MB/s a teraz juz 0,7)
    Przy szybkim skanowaniu wszystkie pola były zielone a przy długim 3 pierwsze są czerwone.

Na danych z dysku mi nie zależy ponieważ mam je tez na moim dysku. Chodzi mi o zrozumienie problemu bo nie wiem czy kupić następny dysk czy ten można jakoś "naprawić"

Tutaj profilaktycznie screen bo chyba o to zawsze każdy pyta
    Toshiba Canvio Basics 3.0 1TB - Nie działa i spowalnia komputer

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18059990
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3917
    Dysk do utylizacji Atrybut (05),(C4),C5). Możesz próbować odzyskać dane programem DMDE.
  • REKLAMA
  • #3 18059992
    Bicek90
    Poziom 3  
    PITERRR napisał:
    Dysk do utylizacji Atrybut (05),(C4),C5). Możesz próbować odzyskać dane programem DMDE.

Dziękuję za szybką odpowiedz.
    Same dane mam ten na moim dysku zewnętrznym wiec o nie się nie martwię, zaraz z edytuje post żeby wszyscy wiedzieli.
    Chodzi mi o ratunek samego dysku bo nie wiem czy jest on do naprawy czy do wywalenia.
  • REKLAMA
  • #5 18060056
    Bicek90
    Poziom 3  
    Pozostaje spytać czy takie uszkodzenia to "błąd fabryczny" czy raczej problem wynikający ze złego użytkowania dysku ??
  • Pomocny post
    #6 18060068
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3917
    Raczej ze złego użytkowania dysku nie wykluczając wadliwego dysku ma jeszcze gwarancje?
  • REKLAMA
  • #7 18060074
    Bicek90
    Poziom 3  
    No trudno, co do gwarancji to już raczej przepadła (brak rachunku/faktury) bo 2 lata nie mineły
    Dzięki za szybka odpowiedz.
    Temat zamykam
    Sam dysk tak jak napisali wyżej jest nie do naprawy
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem Toshiba Canvio Basics 3.0 1TB, który spowalnia komputer stacjonarny po podłączeniu. Dysk, wcześniej używany przez siostrę, nie był w stanie uruchomić się na laptopie. Po podłączeniu do PC, system operacyjny Windows 10 wykazywał problemy z dostępem do dysku, a dioda na obudowie dysku zmieniała swoje zachowanie. Po sformatowaniu dysku, jego funkcjonowanie poprawiło się, jednak użytkownik zastanawia się nad możliwością naprawy dysku oraz przyczynami jego uszkodzenia. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z wadliwego dysku lub niewłaściwego użytkowania, a także wskazują na brak gwarancji z powodu braku dowodu zakupu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA