logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Canvio Basics 1tb - czy da się naprawić i odzyskać dane?

Kewlys99 21 Lis 2019 19:04 519 6
REKLAMA
  • #1 18292497
    Kewlys99
    Poziom 2  
    Witam, po podłączeniu do komputera dysku podanego powyżej, przy wtyczce zaczął unosić się dym. Szybko odłączyłem i odczekałem kilka minut. Po podłączeniu do laptopa, dysk słychać było, że działał, ale gdy wchodziłem by zobaczyć czy mam ten dysk nic nie pokazywało. Mam pytanie, czy jest możliwość naprawy i odzyskania danych? Z zewnątrz dysk wygląda w porządku tylko przy wyjściu na kabel USB śmierdzi. Proszę pomóżcie!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 18292507
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Pewnie jest możliwość odzysku, możliwe, że naprawy również.
    Jakiej pomocy oczekujesz?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 18292513
    Kewlys99
    Poziom 2  
    Najbardziej to chyba naprawy, bo dysk chyba działa, ale może coś z kontrolerem jest nie tak? W każdym razie mam tam bardzo ważne dane dla mnie. Martwię się, czy uda mi się to naprawić lub odzyskać.
  • REKLAMA
  • #4 18292533
    Łukasz_W

To pewnie, żeby powiedzieć coś więcej, trzeba najpierw zweryfikować uszkodzenia.
    Podpowiem, że w tym celu należy wyciągnąć dysk z obudowy, zdemontować PCB i sprawdzić co uległo uszkodzeniu.
    Dopiero po tym możesz zadać pytanie czy da się naprawić dysk lub odzyskać dane.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #5 18292564
    Kewlys99
    Poziom 2  
    Kurde, nie umiem tego zrobić. A czy jakbym oddał go do media expert (bo jest na gwarancji) to czy by mi to zrobili?
  • REKLAMA
  • #6 18292570
    Łukasz_W

O ile zostanie uznana gwarancja dysk zostanie wymieniony na nowy.
    Do otwarcia obudowy wystarczy podważyć delikatnie miejsce łączenia obu części obudowy (na przykład za pomocą noża tapicerskiego, skalpela) a następnie za pomocą kostki do gry na gitarze lub plastykowej karty po kolei otwierać zatrzaski.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #7 18292572
    Kewlys99
    Poziom 2  
    A jest może jakiś dobry serwis w pobliżu Poznania, który by mi to zrobił?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Toshiba Canvio Basics 1TB, który po podłączeniu do komputera wydzielał dym i przestał być widoczny w systemie. Istnieje możliwość naprawy i odzyskania danych, jednak konieczne jest zdiagnozowanie uszkodzeń, co może wymagać demontażu obudowy i sprawdzenia PCB. Użytkownik rozważa oddanie dysku do serwisu, pytając o możliwość naprawy w ramach gwarancji oraz o dostępność serwisów w Poznaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA