Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] YAMAHA RX-300 - Potrzebny schemat lub informacje dotyczące transformatora.

18 Lip 2019 16:48 366 13
  • Poziom 40  
    Witam.
    Potrzebuję schematu lub informacji o rezystancji uzwojenia pierwotnego transformatora tego amplitunera.
    Będę wdzięczny z pomoc w rozwiązaniu mojego pproblemu.

    Pozdrawiam.
    R

    P.S.

    Wujek Google chyba się na mnie obraził i nic nie chce mi doradzić. :wink:
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Yamaha RX-300 to chyba nie jest to samo co RX-V300K.
  • Poziom 29  
    No fakt, przeoczyłem to "V".
  • Pomocny post
    Serwisant
    Witam

    A można wiedzieć po co Tobie jest potrzebna rezystancja uzwojenia pierwotnego transformatora?

    Masz ciągłość obwodu albo nie jak nie to pewnie termik ma przerwę trzeba się do niego dobrać i wymienić.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Albo poproś kolegę z tego tematu niech zmierzy rezystancję uzwojenia

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2990254.html
  • Poziom 40  
    Transformator nie ma ciągłości uzwojenia pierwotnego. Nie mam pewności czy faktycznie zastosowano w nim bezpiecznik termiczny, pod warstwą izolacji go nie ma, może jest pomiędzy uzwojeniem pierwotnym, a wtórnym.

    Telo napisał:
    poproś kolegę z tego tematu niech zmierzy rezystancję uzwojenia

    Pisałem, ale jak na razie brak odpowiedzi.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 40  
    I to jest podpowiedź, aczkolwiek nie do końca rozwiązuje mój problem.

    Podłączę ten transformator pod 115VAC i sprawdzę napięcia wyjściowe, może coś się "rozjaśni".

    Adamcyn napisał:
    A co wniesie wartość tej rezystancji skoro masz przerwę?
    A to że transformator ma trzy wejścia na pierwotnym:

    1 - 2 = nieskończona rezystancja (przerwa).
    2 - 3 = 14,8Ω
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    230 V jest podłączone do 1 i 3?
    Wartość 10 -20 Ω to realna wartość rezystancji dla transformatora 100 W.
  • Poziom 40  
    gumisie napisał:
    Podłączę ten transformator pod 115VAC i sprawdzę napięcia wyjściowe, może coś się "rozjaśni".

    Więc okazało się że po między wyprowadzeniem 1/2 jest zastosowany bezpiecznik, ponieważ:
    Na wyjściu transformatora napięcia były o połowę mniejsze od tych podanych na schemacie.
    Po podłączeniu pod 230VAC napięcia są "Ok" (odrobinę wyższe a to ze względu na na zmianę napięcia sieciowego z 220VAC na 230VAC).
    Wstawiłem bezpiecznik termiczny: AUPO A0-F (akurat taki miałem pod ręką), co prawda niezbyt profesjonalnie, ponieważ przykleiłem go do uzwojenia wtórnego a nie pomiędzy. Mam nadzieję że to nie będzie stwarzało większego problemu. Jednak jest to jakieś zabezpieczenie.

    Amplituner działa.

    Dziękuję wszystkim Kolegom za chęć pomocy a zwłaszcza Kol. Grzegorzowi.
    O ile moderator nie ma nic przeciw temu, to co niektóry post "kliknę" jako: pomógł.

    Na razie nie zamykam tematu, może ktoś jeszcze będzie chciałby coś dodać od siebie na temat tego, mało opisanego amplitunera.

    Pozdrawiam.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    No dobrze, tylko to co pokazuje schemat, który zamieściłem, nie odpowiada rzeczywistości. Masz do czynienia z wersją nie uwzględnioną na tych rysunkach.
  • Poziom 40  
    Grzegorz Markowski napisał:
    No dobrze, tylko to co pokazuje schemat, który zmieściłem, nie odpowiada rzeczywistości. Masz do czynienia z wersją nie uwzględnioną na tych rysunkach.
    I owszem ponieważ jest to jakaś wersja na rynek europy kontynentalnej (tak sądzę).
    Szkoda że nie porobiłem zdjęć, klient już odebrał sprzęt. :cry:
  • Poziom 40  
    Rozwiązanie problemu w: #11.