logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hp pavilion dv 6700 - Nie mogę uruchomić RECOVERY przez F11, Win7 nieoryginalny

Lukaszdnb86 21 Lip 2019 04:42 1068 18
REKLAMA
  • #1 18071705
    Lukaszdnb86
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam nie mogę uruchomić recovery przez f11 przy starcie win7, kupiłem laptop używany jest na nim win 7 ale na dole pulpitu komunikat "Ta kopia systemu win. jest nieoryginalna kompilacja 7061", i cały czas woła żeby aktywować system, chcę żeby oprogramowanie było zgodne z prawem więc chciałem wrócić do vista home premium bo taką naklejkę licencyjną z kluczem mam na spodzie laptopa, widzę w " zarządzanie dyskiem" ze partycja RECOVERY jest i zajmuje 8,6GB, proszę o pomoc jak to ogarnąć, czy mogę wykorzystać licencję z naklejki, czy jak pobiorę Viste (nie wiem skąd) wystarczy ja nagrać na płytę i aktywować kluczem z naklejki i czy aktywacja w Microsoft tez się powiedzie, da się coś z tym zrobić, informatyk pewnie skasuje moje dwie dniówki, dlatego może dam radę sam to ogarnąć z czyjąś pomocą, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18071737
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    Po pierwsze vista to nieporozumienie (chociaż zdania są podzielone, bo ze wszystkimi łatkami jednak potrafi działać dobrze).
    Po drugie, na 90% ktoś usunął partycję recovery i już nigdy nie wrócisz do stanu sklepowego.
    Możesz sobie ściągnąć "jakąś" vistę, (w wersji jak z naklejki, w sensie home czy co tam masz), podmienić klucz odpowiednim programem na taki jak z naklejki.
    Prawnie będziesz czysty ale ja rączki umywam.

Osobiście byłem świadkiem jak autoryzowany serwis zrobił dokładnie tak jak opisałem (bo tak najszybciej) a system bez firmowego syfu jest zawsze lepszy jak z tym syfem.

Możesz próbować "normalnie" aktywować kluczem z naklejki ale nigdy mi się nie udało ;-) bo te licencje są masowo sprzedawane producentom już jako aktywne albo ludzie wymieniają dyski, dokładają RAM (a OEM na to nie zezwala).

Można się spierać w kwestii etyki i licencji ale przecież Ty nic nie kradniesz ;)

Teoretycznie takie recovery możesz zamówić od HP (na płycie) .... no ale powodzenia :-)
  • #3 18072163
    Lukaszdnb86
    Poziom 11  
    To dlaczego ta partycja jest fizycznie na dysku i ja ją normalnie widzę, w laptopie nie był wymieniany ani dysk ani pamięć, chodziło mi o Viste bo mam od niej naklejkę i klucz, nie jest dla mnie aż tak ważne jaki system mam bo korzystam sporadycznie (internet, obsługa telefonu)konfiguracja sklepowa z tego co widzę, no dobra a kupno kompletu np. Win7 z licencją, naklejka, kluczem, nośnik

https://www.olx.pl/oferta/windows-7-pro-64-bit-sp1-oem-dvd-sp1-pl-CID99-IDyh4es.html

Czy taka oferta by była ok?
  • #4 18072175
    bestboy21
    Poziom 40  
    NIE.
    OEM - był raz aktywowany.
    Więc już nie do odsprzedaży.
  • REKLAMA
  • #6 18072194
    bestboy21
    Poziom 40  
    Lukaszdnb86 napisał:
    No a że " prawidłowo odinstalowany przez informatyka" to co to znaczy?

To coś w rodzaju, "ukradłem legalnie bo ochrona nie widziała" ;)
    System windows nie ma funkcji odinstalowania, a już na pewno nie OEM.

Zwykła ściema żeby jakiś jeleń dał się nabrać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18072794
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    Lukaszdnb86 napisał:
    widze w " zarzadzanie dyskiem" ze partycja RECOVERY jest i zajmuje 8,6 gb
    Wystartuj z tej partycji laptopa (np. nagraj sobie na pendrive UBCD i po starcie z pendrive'a -> HDD -> Boot Management -> np. PLoP Boot Manager
    (dla leniwych jest opcja uaktywnienia part. RECOVERY - nie polecam, nie masz pewności czy poprawnie wystartuje i później zostajesz z unieruchomionym laptopem i trzeba wszystko 'odkręcać')

Lukaszdnb86 napisał:
    czy jak pobiorę viste( nie wiem skąd)
    http://basewin.pl/vista.html

Lukaszdnb86 napisał:
    nie jest dla mnie aż tak ważne jaki system mam bo korzystam sporadycznie( internet, obsługa telefonu)
    np. Linux Mint - no chyba, że do obsługi telefonu jest jakiś dedykowany program tylko pod Windows...
  • #8 18073045
    Lukaszdnb86
    Poziom 11  
    Tak Lg bridge tylko pod windowsem działa, a jak mam tą partycję nagrać, gdy wchodzę w " komputer" jest dysk C i D (recovery) ale jak klikam w D to ten folder jest pusty ale w " zarządzanie dyskami" jest C i D( recovery) które zajmuje 8,61 gb, sa jakies pliki z visty( win.old) ale na C, niechce cholerka płacić za system który jest na moim dysku( być może) , jak mogę w biosie sprawdzić czy ta partycja jest zaznaczona czy włączona niewiem dokładnie, czy to może być powód ze D jest puste z poziomu ustawień " Komputer", dzięki za wytłumaczenie co znaczy " prawidłowo odinstalowana przez informatyka"

Dodano po 5 [minuty]:

Próbowałem zaznaczyć ta partycje jako aktywną w zarządzanie dyskiem ale dostałem komunikat że niewiem czy tam jest system win. itd, no właśnie nie wiem tego dlaczego D puste w " Komputer" a w " zarządzanie dyskami" waży 8.61gb?

Dodano po 2 [minuty]:

Gdyby Ubuntu obslugiwalo LG bridge to bym się nie zastanawiał nawet
  • #9 18073123
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    Wejdź na wol. z literą D i zobacz co tam jest - wcześniej włącz pokazywanie plików ukrytych i systemowych.
    Nie nagrywać partycji tylko z niej wystartować.
    Nagrać to UBCD - ściągnąć na dysk plik *.iso i nagrać na pendrive (poszukaj sobie jak).

Alternatywnie można dodać do menu Windows Boot Manager pozycję startu z RECOVERY - ale to musiałbyś wcześniej spakować i podesłać plik D:\boot\BCD

Lukaszdnb86 napisał:
    Gdyby Ubuntu obslugiwalo LG bridge to bym się nie zastanawiał nawet

https://ubuntu.pl/czytelnia/2019/03/16/integr...ntu-z-androidem-dzieki-gsconnect-kde-connect/
    https://play.google.com/store/apps/details?id=org.kde.kdeconnect_tp&hl=pl
    https://extensions.gnome.org/extension/1319/gsconnect/
    (nie wiem czy o takie funkcje chodzi)
  • #10 18073152
    Lukaszdnb86
    Poziom 11  
    No dobra bede próbował, dzięki za felieton o ubuntu to zmienia postać rzeczy chyba, zastanowię sie nad zmianą systemu jednak, bo pewnie można ubuntu bezpłatnie pobrać gdzieś
  • REKLAMA
  • #11 18073228
    fenixpiotr
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 2
    Narzędzie do podmieniania klucza jest dostępne nawet na stronie Microsoft.

Zgadzam się z opinią o tych kluczach - teraz jest tak właśnie że to maszyna ma ten klucz zapisany w sobie a nie podajesz go ręcznie - ale jest to związane z dokładną konfiguracją maszyny i niestety jakakolwiek zmiana sprzętowa powoduje problemy.

Co do prawa to są niestety nawet niespójności pomiędzy prawem USA (gdzie jest produkowany system) a prawem kraju gdzie się go sprzedaje - po to właśnie jest możliwość podmiany tych kluczy żeby zwykły użytkownik nie cierpiał - bo przecież chyba możesz kupić używanego laptopa i zainstalować na nim co chcesz.
    Odkupujesz licencje na użytkowanie systemu ale nie jesteś jej właścicielem - to system wgrany na konkretny sprzęt jest licencjonowany i odsprzeać to w całości masz prawo tak jak i kupić - ale OEM to trochę inna sprawa.

Moderowany przez dt1:

Bzdury Kolega pisze i radzę, jeśli się nie ma za dużej wiedzy w temacie, nie brnąć w takie dyskusje. Klucz licencyjny nie jest związany z konfiguracją sprzętową maszyny. O licencji OEM i prawach do odsprzedaży też warto się czegoś dowiedzieć, żeby niepotrzebnie nie wprowadzać w błąd swoimi teoriami.

• #12 18073276
    bestboy21
    Poziom 40  
    Nawet nie wnikając w licencję czy kruczki kontynentalne.
    Załóżmy prozaiczny przypadek, laptop upadł, zdechł dysk.
    "Legalnie" już tego systemu nie aktywujesz.
    To tak jakby zakazać wozić koło zapasowe i napisać w gwarancji samochodu że każda wymiana opony tylko przez ASO. :lol: :lol:
  • #14 18073348
    fenixpiotr
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 2
    Załączam plik.

Podmienisz plik zapisany w komputerze na nowy klucz licencyjny - ten nowy musi być zgodny z aktualną wersją systemu jaki używasz.
    Oczywiście musi to być aktualny klucz od Microsoft nie jakiś wymyślony. Musisz go zdobyć na własną rękę najlepiej kupić od zaufanego dystrybutora.

powodzenia i napisz jak poszło, czy się udało - możesz też załączyć screen jakiś jak chcesz.

Moderowany przez dt1:

Załączone narzędzie jest dla Windows XP, więc nie będzie z niego pożytku. Zresztą po co jakieś narzędzia, jak w samym Windows (bez żadnych dodatkowych narzędzi) można bez problemu zmienić klucz?

Załączniki:
    • KeyUpdateTool_enu.exe (960.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 18073360
    Lukaszdnb86
    Poziom 11  
    Dzięki bardzo ale nie wiem czy dam radę to wykonać, moje umiejętności kiepskie raczej, nie prościej będzie kupić komplet win 7, klucz będzie kosztował do 100zl pewnie, a za 150 kupię win7 z naklejka i kluczem tak? Ale to jakiś konkret w końcu, dziękuję.
  • #16 18073463
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Za 100 złotych kupisz licencję o legalności zbliżonej do systemu pobranego z torrenta czy chomika. Prawidłowa będzie droższa i nie wiem, czy warto tyle inwestować, bo w zasadzie nieużywana legalna wersja będzie droższa niż ten laptop. Do tego z racji awaryjności serii DV6000 w zasadzie nie warto inwestować w taki laptop złotówki (jeśli jest to seria z grafiką Nvidia - to awaryjność tych modeli była wręcz legendarna, jedynie te z grafiką Intela były OK, ale to rzadkość...).

Na Kolegi miejscu pobrałbym obraz z basewin i instalował korzystając z obecnego COA, albo zainstalował Linuxa (pewnie wybrałbym drugi wariant, bo Windows Vista będzie chodził mniej lub bardziej tragicznie).
  • #17 18075205
    Lukaszdnb86
    Poziom 11  
    Laptop jest chyba z 2006 r. a mamy który? No właśnie więc jakoś mnie info o tej awaryjnośći nie przekonuje bo u mnie wszystko działa wyśmienicie,ale dzięki za drugą poradę dotycząca wyboru systemu.
    Ostatnie pytanie i zamykam temat bo kupiłem za 50zl viste buisness nową, fabrycznie zapakowaną, komplet, do moich zastosowań w zupełności wystarczy, nie bede leciał z tym laptopem w kosmos tylko słuchał muzyki i obsługiwał połączenie telefon-komputer i trzymał tam multimedia, kopia zapas tel. itd.
    Teraz jak to zrobić, najpierw jakiś format czy jak?
    Z tego win7 instalować co jest teraz i format sie zrobi sam bo naprawdę to mój pierwszy raz( wiem, wiem, śmiech na sali) ale spokojnie dam radę, wiem że w bios ustawić boot z cd,mialem ustawiony pierwszy priorytet" usb floppy" czyli jakis idiota nawet nie zmienił po instalacji tego lewego win7,pewnie z pendrive go uruchamiał,ale nieważne.
    Co najważniejsze przed rozpoczęciem instalacji, oprócz kopi swoich rzeczy oczywiście???
  • #18 18075306
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8196
    Lukaszdnb86 napisał:
    Laptop jest chyba z 2006 r. a mamy który? No właśnie więc jakoś mnie info o tej awaryjnośći nie przekonuje

Nie musi przekonywać. Mam nadzieję, że trafiłeś jakiś nieśmiertelny model, a nie model, w którym ktoś wygrzał chipset lub układ graficzny, żeby podziałał on następnemu szczęśliwemu nabywcy przez kwartał.

Lukaszdnb86 napisał:
    Teraz jak to zrobić, najpierw jakiś format czy jak?

Jak każdy inny system. Uruchom z płyty instalator (nie spod aktualnie zainstalowanego Windowsa, tylko niech komputer wystartuje z płyty). Z poziomu tego instalatora możesz pozmieniać układ partycji lub też je sformatować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem partycji recovery w laptopie HP Pavilion dv6700, na którym zainstalowany jest nieoryginalny system Windows 7. Chce przywrócić system do Windows Vista Home Premium, ponieważ posiada odpowiednią licencję. W dysku widzi partycję recovery, ale nie może jej uruchomić. Użytkownicy sugerują, że partycja mogła zostać usunięta lub nie jest aktywna. Proponują pobranie wersji Windows Vista i użycie klucza z naklejki, ale ostrzegają, że aktywacja może być problematyczna. Alternatywnie, użytkownik rozważa zakup legalnej wersji Windows 7, ale otrzymuje ostrzeżenia o ryzyku związanym z licencjami OEM. W końcu decyduje się na zakup nowego systemu Windows Vista Business i pyta o proces instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA