logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozmazany i niewyraźny obraz na RTX 2070 Super z monitorem Samsung Syncmaster

oskar_elektroda 25 Lip 2019 22:52 867 2
REKLAMA
  • #1 18080736
    oskar_elektroda
    Poziom 2  
    Dzień dobry, zakupiłem nowy komputer z kartą MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio. Po podłączeniu z monitorem Samsung Syncmaster P2770HD kablem HDMI obraz jest rozmazany i niewyraźny, sprawia wrażenie rozpikselowanego (przy rozdzielczości 1920/1080) i jakby nie korzystał z pełnej palety barw.

Wcześniej ten sam monitor służył mi w innym komputerze z kartą GTS 250 poprzez łącze analogowe (PC) i obraz prezentował się nieporównywalnie lepiej.

W czym może być problem?

Dodam jeszcze, że podłączyłem nowy komputer także do nowszego telewizora. Również tutaj jakość obrazu jest zwyczajnie zła.
  • REKLAMA
  • #2 18080841
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 257
    Może coś z kablem HDMI , to samo na pozostałych gniazdach HDMI? czy wspomniana rozdzielczość jest "zalecena" a możesz podłączyć stary komputer pod jego VGA?
  • #3 18080872
    oskar_elektroda
    Poziom 2  
    Teraz zauważyłem, że problemem może być głębia kolorów - 8-bitowa. Niestety nigdzie nie da się jej zmienić. Jakieś sugestie?

Choć jak czytam o tym, to wcale tak być nie powinno (Analog też jest 8bit)

A wracając do odpowiedzi, próbowałem podpiąć ten komputer na dwóch kablach HDMI. W pewnym momencie zacząłem już nawet wierzyć, że to coś z samym pulpitem jest nie tak, że może zdjęcie złej jakości, ale wtedy otworzyłem swoje autorskie zdjęcie i zwyczajnie wyglądało jakbym oglądał je na komputerze z lat 90.

Mam teraz równocześnie podpięte dwa komputery na tym samym monitorze Samsunga (nowy - HDMI, stary - analogowo). Ta sama rozdzielczość (tu i tu jest "zalecana"), te same ustawienia, a różnica olbrzymia.
REKLAMA