logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GIGABYTE GS27QXA 240Hz – czarne mryganie i poszarpany obraz na różnych kablach

Glelin 07 Cze 2025 14:49 381 3
REKLAMA
  • #1 21572251
    Glelin
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Cześć,

Mam problem z "mryganiem" monitora.
    Monitor - GIGABYTE GS27QXA 27" 2560x1440 px 240 Hz 1 ms
    Karta w komputerze RTX 3070 Ti.
    Problem w tym, że im wyższe ustawienie częstotliwości, tym bardziej monitor mryga na czarno, są też widoczne poszarpywania obrazu, przy 240 Hz monitor mryga praktycznie non stop.
    Początkowo problem został pośrednio naprawiony poprzez użycie innego kabla niż dołączony w zestawie, monitor działał na 240 Hz i zdarzało mu się mrygnąć z 2 razy na dzień, stwierdziłem, że wina kabla i nie śpieszyło mi się, jednak zakupiłem dzisiaj nowy kabel z tego linku - https://www.amazon.pl/dp/B0D1VM9ZJQ?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1 i problem jest dokładnie taki sam jak na oryginalnym kablu od monitora. Stary kabel, na którym problem prawie nie występuje, ma oznaczenie "e118077-d", te nowe e469596 i to jedyna różnica, jaką mogę zauważyć na tych kablach.

Prośba do was o opinię, w czym może leżeć problem, reklamować monitor chciałbym w ostateczności, bo się z tym zejdzie, a monitor by się przydał.
  • REKLAMA
  • #2 21572914
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6894
    Po wej.: 2x HDMI 2.0 ( (2560x1440@ )/max.140Hz), ???? masz podobny objaw.

p.s
    podczas korzystania z kart graficznych na poziomie RTX 4070 lub niższym bez synchronizacji pionowej w grze.
    - VSync zwiększa opóźnienie wejścia, dlatego jeśli monitor ma FreeSync lub G-Sync Compatible, zaleca się wyłączenie synchronizacji pionowej w grze.

1x DPort 1.4 2560x1440 @ 240 Hz
  • REKLAMA
  • #3 21573566
    Glelin
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Na HDMI z ustawieniem 144 Hz wydaje się być okej.
    Co do V-synca, to problem występuje niezależnie, czy jest włączony, czy wyłączony, poza tym problem występuje już na samym pulpicie.
    Dodam, że używam 2 monitorów – drugi to stary 60 Hz Full HD monitor podłączony wejściem HDMI, jednak, by wyeliminować, że się "gryzą" – testowałem z odłączonym od komputera i objawy są identyczne.
    W momencie, gdy ekran jest czarny, to słychać, jakby bardzo delikatne piszczenie cewek z prawej dolnej strony monitora, gdzie jest jego największy punkt cieplny podczas pracy, nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie.
  • #4 21573885
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6894
    Cytat:
    gdy ekran jest czarny, to słychać, jakby bardzo delikatne piszczenie cewek z prawej dolnej strony monitora

Podswietl ekran monitora (gdy czarny), zboku latarka/lampka i zobacz czy widac zarys ekranu
    - jak Tak > problem z podswietleniem matrycy monitora
    - lub (nie) to problem z zasilaniem (albo zasilacz albo przetwornice na plycie gl. )

p.s
    Nie widzialem zadnych czesci (main,zasilacz , elementy podswietlenia) na sprzedaz

Sa na (ebay) rozbitki (uszkodzona matryca)
REKLAMA