logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór pompy ciepła do domu 270m2 - gruntowa czy inna? Ocieplenie, koszty.

Tricore 28 Lip 2019 00:35 4320 40
Najlepsze odpowiedzi

Jaką pompę ciepła wybrać do starego domu 260–270 m² z grzejnikami, żeby ograniczyć obsługę kotłowni bez mocnego wzrostu kosztów eksploatacji?

W takim domu najrozsądniej wygląda pompa powietrzna wysokotemperaturowa albo pozostanie przy innym źródle, bo gruntowa to duża inwestycja, wymaga sporo terenu pod kolektor i oznacza rozkopanie podwórka [#18084202] [#18084376] [#18084444] Bez podłogówki kluczowe są odbiorniki ciepła: stare instalacje grzejnikowe zwykle potrzebują wyższej temperatury, więc żeby to działało sensownie, grzejniki muszą być przewymiarowane, a ogrzewanie powinno pracować równomiernie na niskiej temperaturze zamiast w trybie „afryka/alaska” [#18084577] [#19048434] Jeden z użytkowników opisał modernizację na PEX i aluminiowe grzejniki pracujące krzyżowo na niskich temperaturach; koszty były tylko około 10% wyższe niż wcześniej, ale komfort i czystość były dużo lepsze [#18084898] W praktyce autor wątku wybrał Panasonic T-Cap 12 kW powietrzną, podłączył ją bez bufora prosto do instalacji i po starcie miał w domu około 22°C przy zużyciu rzędu 209–295 kWh miesięcznie w okresie jesiennym [#19044249] [#19048025] Jeśli priorytetem są niższe koszty startowe, rozważano też kocioł kondensacyjny na propan 33 kg, ale trzeba liczyć koszty paliwa i miejsce na butle/baniak [#18084514] [#18084535]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 18084142
    Tricore
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam.
    Czytam forum i im więcej czytam tym coraz mniej wiem lub mam coraz większe dylematy.
    Sprawa wygląda tak - posiadam dom około 260-270 m2 ogrzewanej powierzchni domu. Dom jest zbudowany z podpiwniczenia murowanego oraz góra z bala (12-14cm) ocieplonego supremą (wiórobeton), dom w tzw. półpiętrach czyli najniższy poziom okno na poziomie 40 cm od ziemi, następny na poziomie ziemi itd. Od wewnątrz po modernizacjach jest g/k a pod nim 5 cm wełny (ściana około 30 cm). Dom ogrzewam piecem zasypowym w/g lokalnego producenta 18 kW (myślę że jest za duży, bo jak rozkręcę zawór trójdrożny to w domu Afryka). Instalacja prosta, jak nie włączę pompki to pójdzie grawitacja (z pieca wychodzi 1,1/2'). Spalanie w okresie grzewczym to 2-2,5 tony węgla oraz 7-8 m drewna brzozy, czyli myślę że nie spalam więcej jak 3,500 zł w sezonie
    Ogrzewanie to grzejniki Purmo i Kermi dwupłytowe z reguły tyle, ile było miejsca pod oknem. Zakładam fotowoltaikę 10 kW i myślę o pompie ciepła (no i którą gruntową powietrzną). Moje zapotrzebowanie na prąd to około 5 kW (grzeję CWU prądem), więc zostanie zapas :-). I tu chciałbym prosić o opinie osób, które już zmodernizowały swoją kotłownię i mogą mi coś podpowiedzieć. Zaznaczę, że kwota obsługi źródła CO może być na podobnym poziomie, chodzi mi o czystość kotłowni i wygodę (dopuszczam rozpalanie w piecu zasypowym w najzimniejszym okresie). A może jestem w błędzie i założyć grzałkę elektryczną?? Pellet i ekogroszek trzeba obsługiwać więc niekoniecznie, a gazu w ziemi nie posiadam.
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #3 18084289
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ocena: 270
    Mogłeś pomyśleć wcześniej o podłogówce. Teraz to już musztarda po obiedzie.
    No ale skoro chcesz wydawać pieniądze to na pewno znajdzie się ktoś kto będzie przy tym dłubał.
  • #4 18084370
    Tricore
    Poziom 6  
    idepopizze napisał:
    Mogłeś pomyśleć wcześniej o podłogówce. Teraz to już musztarda po obiedzie.
    No ale skoro chcesz wydawać pieniądze to na pewno znajdzie się ktoś kto będzie przy tym dłubał.

Witam niestety człowiek podczas paru lat modernizacji budynku nie o wszystkim wie lub pomyśli. Z perspektywy czasu widzę ze taniej by było postawić cały nowy dom od nowa, ale nie zawsze na początku dysponujemy odpowiednim budżetem (kredytów nie lubię ).Ale wracając do sedna tematu to czytałem że są pompy o wyższych temperaturach roboczych.I tu jest pytanie do osób które już zrobiły podobne rewolucje i mogą się podzielić wiedzą jak to działa jakie generuje koszty za ogrzewanie. Ceny samych urządzeń można znaleźć w internecie. Wiem ze dom potrzebuje wiecej niz 5kw mocy grzewczej (nowoczesne domy) ale chyba tragedii tez nie ma bo ludzie pala po 5 -6 ton wegla w podobnych domach.
  • REKLAMA
  • #6 18084433
    idepopizze
    Poziom 33  
    Tricore napisał:
    I tu jest pytanie do osób które już zrobiły podobne rewolucje i mogą się podzielić wiedzą jak to działa jakie generuje koszty za ogrzewanie. Ceny samych urządzeń można znaleźć w internecie. Wiem ze dom potrzebuje wiecej niz 5kw mocy grzewczej (nowoczesne domy) ale chyba tragedii tez nie ma bo ludzie pala po 5 -6 ton wegla w podobnych domach.

Parę razy czytałem o tym (PC wysokotemperaturowe do kaloryferów) gdzieś na blogach, ale jak popatrzyłem na pozostałą zawartość to doszedłem do wniosku że te zachwyty to nie były za darmo.
  • #7 18084444
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    Tricore napisał:
    Wiem ze dom potrzebuje wiecej niz 5kw mocy grzewczej (nowoczesne domy) ale chyba tragedii tez nie ma bo ludzie pala po 5 -6 ton wegla w podobnych domach.

To żaden wyznacznik ciepłochronności budynku. To zależy od techniki palenia w zwykłym kotle zasypowym, umiejętności wygrzania budynku i utrzymania dalej tej temperatury jakości opału itd. Spróbuj obliczyć na: http://cieplowlasciwie.pl/
    Tricore napisał:
    Zakładam fotowoltaikę 10 kW i myślę o pompie ciepła

To duże inwestycje kosztowe i czasem zastanawiam się po co ludzie chcą wydac 50 tys. zł by zaoszczędzić 2 tys rocznie .
    Co chcesz zmienić? Obniżyć koszty, zminimalizować obsługę systemu grzewczego?
  • #8 18084446
    Tricore
    Poziom 6  
    idepopizze napisał:
    Tricore napisał:
    I tu jest pytanie do osób które już zrobiły podobne rewolucje i mogą się podzielić wiedzą jak to działa jakie generuje koszty za ogrzewanie. Ceny samych urządzeń można znaleźć w internecie. Wiem ze dom potrzebuje wiecej niz 5kw mocy grzewczej (nowoczesne domy) ale chyba tragedii tez nie ma bo ludzie pala po 5 -6 ton wegla w podobnych domach.

Parę razy czytałem o tym (PC wysokotemperaturowe do kaloryferów) gdzieś na blogach, ale jak popatrzyłem na pozostałą zawartość to doszedłem do wniosku że te zachwyty to nie były za darmo.

Zdaje sobie sprawę ze trzeba wyłożyć określoną kwotę na początek. Nie ma nic za darmo. Bardziej mnie interesuje ile będzie kosztowało grzanie taką instalacją.

Dodano po 2 [minuty]:

andrzej lukaszewicz napisał:
    Tricore napisał:
    Wiem ze dom potrzebuje wiecej niz 5kw mocy grzewczej (nowoczesne domy) ale chyba tragedii tez nie ma bo ludzie pala po 5 -6 ton wegla w podobnych domach.

To żaden wyznacznik ciepłochronności budynku. To zależy od techniki palenia w zwykłym kotle zasypowym, umiejętności wygrzania budynku i utrzymania dalej tej temperatury jakości opału itd.
    Tricore napisał:
    Zakładam fotowoltaikę 10 kW i myślę o pompie ciepła

To duże inwestycje kosztowe i czasem zastanawiam się po co ludzie chcą wydac 50 tys. zł by zaoszczędzić 2 tys rocznie .
    Co chcesz zmienić? Obniżyć koszty, zminimalizować obsługę systemu grzewczego?

Zależy mi przede wszystkim na zminimalizowaniu obsługi systemu grzewczego nie zwiększając mocno kosztów bieżących.
  • #9 18084456
    idepopizze
    Poziom 33  
    Ja bym się bardziej zainteresował jaką to będzie miało żywotność, bo PC swoje kosztuje, a jej wymiana na nową może okazać się większym wydatkiem niż jakieś tam drobne oszczędności. Wysokie temperatury to wyższe ciśnienia sprężania i ogólnie wszystko wyższe. Zużycie też, a PC to nic innego jak sprężarka mechaniczna. Właściwie to trudno się doszukać informacji jak często wymieniane są PC, ale dość logiczny jest wniosek że te bardziej żyłowane czyli grzejące do wyższych temperatur częściej wędrują na śmietnik.

--------------------------------------------------------

Z tą uwagą, że to nie było za darmo chodziło mi o to, że ta pisanina była sponsorowana przez kogoś zainteresowanego sprzedażą tych rzeczy.
  • #10 18084495
    Tricore
    Poziom 6  
    idepopizze napisał:
    Ja bym się bardziej zainteresował jaką to będzie miało żywotność, bo PC swoje kosztuje, a jej wymiana na nową może okazać się większym wydatkiem niż jakieś tam drobne oszczędności. Wysokie temperatury to wyższe ciśnienia sprężania i ogólnie wszystko wyższe. Zużycie też, a PC to nic innego jak sprężarka mechaniczna. Właściwie to trudno się doszukać informacji jak często wymieniane są PC, ale dość logiczny jest wniosek że te bardziej żyłowane czyli grzejące do wyższych temperatur częściej wędrują na śmietnik.

Wiem doskonale że firma sprzedajaca lub instalujaca chętnie podejmie temat bo są pieniądze do zarobienia. Dlatego poruszylem temat i czekam na informacje od zadowolonych lub niezadowolonych użytkowników takiego rozwiązania.
    Najprostsze rozwiązanie z mojego rozumowania to wrzucić grzałkę lub kocioł elektryczny ale wtedy energia 1do1 wrzucę pompę ciepła powietrzna to powinno być 1do2 przy gorszych warunkach a przy temperaturach powyżej 0 COP będzie lepszy. Założę pompę gruntowa będę miał stały COP wszystko jest kwestią inwestycji początkowej. Oczywiście największą nagroda będzie brak potrzeby chodzenia do pieca palenia czyszczenia magazynowania opału.
  • #12 18084514
    palala
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    Witam.

Jeżeli nie masz dofinansowania - to bez sensu. Wolałbym kondensacyjny na propan - tylko z wymiennymi 33 kg. Z ekonomicznego punktu widzenia najrozsądniejsze - takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam
  • #13 18084520
    idepopizze
    Poziom 33  
    A gdzie ekonomia w tym propanie?
    Przecież to trzeba mieć na to spory baniak na działce, za darmo też tego propanu nie przywożą.
  • #14 18084535
    palala
    Poziom 24  
    Witam.

Napisałem - 33 kg. Można automatyczne przełączanie lub ręczne. Wiele miejsca na to nie potrzeba. Ekonomia - policz koszty pompy i realny COP a później ile coś takiego co zaproponowałem. Dodatkowo odchodzi UDT.

Pozdrawiam
  • #15 18084545
    Tricore
    Poziom 6  
    idepopizze napisał:

Ten wątek też czytałem i autor pierwszego posta ma podobne zmartwienie co zrobić żeby było dobrze.
    Czytam również inne fora i są tam instalatorzy którzy chwalą się swoimi instalacjami są zdjęcia domów i instalacji i nie wszystkie inwestycje to nowoczesne budownictwo. Skoro zakładają to jakoś to działa i bardzo mnie ciekawi jak to daje radę. (A w zasadzie jakim kosztem i nie mówię tu o kosztach początkowych inwestycji). Zakładam sobie ze obecnie zużywam tak jak napisałem wcześniej prądu na około 4 tys rocznie z grzaniem cwu prądem. Instalacja pv da mi więcej i czy jak bym wykorzystał ta nadwyżkę plus dołożył to co spalam w piecu to może udało by się w podobnych kosztach bezobslugowo ogrzać i zrobić cwu.
  • #16 18084577
    idepopizze
    Poziom 33  
    Głównym problemem są odbiorniki ciepła w starych domach.
    Instalacje z kotłem grzeje się do wysokich temperatur żeby w domu było ciepło. Nowoczesne instalacje są przeznaczone do grzania z niską temperaturą i to jest główny problem jak to rozsądnie ożenić razem.
    Przy grzaniu wysoką temperaturą kaloryfery zaczynają sensownie grzać przy 50 stopniach na nich. Przy grzaniu niskimi temperaturami podłogi proces startuje przy dużo niższych temperaturach.
  • REKLAMA
  • #18 18084653
    idepopizze
    Poziom 33  
    Dodatkowo dochodzi jeszcze jeden dość poważny problem.
    Właściciel ogrzewanej podłogi musi sobie wbić do głowy że o uruchomieniu grzania trzeba pomyśleć zanim zrobi się zimno i uruchomić grzanie wcześniej. Nie ma tak jak z piecem że robi się zimno i idziemy rozpalić i za chwilę zaczyna robić się ciepło. No ale to już taki poboczny temat, bo ludziom w głowach ciężko coś przestawić.
  • REKLAMA
  • #19 18084898
    palala
    Poziom 24  
    Witam

Gdzieś na forum są moje wypociny na temat tego, jak z oporami przeszedłem na gaz. Dopiero drugi sezon będzie grzane po wymianie instalacji z miałowego (rury nawet około 2 cali) na PEX-a i grzejniki z żeliwnych. Nie mam ogrzewania podłogowego tylko grzejniki zmienione na aluminiowe i pracujące w układzie krzyżowym na niskich temperaturach. Nie oszukujmy się, ale w przypadku w miarę zaizolowanego budynku i zwiększeniu grzejników (coś za coś) kocioł pracuje optymalnie przez około 90% czasu zyskując na kondensacji. Koszty porównywalne - może 10% więcej - ale komfort i czystość baja. Mam porównanie po kilkunastu latach grzania na miałowym. Nie mam żadnego interesu w tym, by namawiać, ale mój brat miał dylemat bo mu się dziecko rodziło a on na wyjazdach. Tak jak wspomniałem - założył propan na 33 kg i średnio wychodziło mu wszystko (razem z CWU) około 20 zł/dobę. Nadmienię, że nie ma rewelacji jeżeli chodzi o ocieplenie budynku. Trzeba liczyć i brać pod uwagę zwrot nakładów i żywotność urządzeń oraz postęp technologiczny.

Pozdrawiam
  • #20 18087504
    imariusz
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Moim zdaniem dobrym rozwiazaniem będzie pompa wysokotemperaturowa. Zasada działania po krótce opisana jest tutaj:

https://www.lg.com/pl/klimatyzacja-pompy-ciepla-split-h

Co do trwałości, to 10 letnia gwarancja na kompresory (czyli najdroższe części) może troszkę przekonywać do wyboru.
  • #21 18087821
    idepopizze
    Poziom 33  
    @imariusz
    Masz taką ?
  • #22 18088097
    imariusz
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Nie mam. Czysta teoria. Mam gaz ziemny, więc dla mnie niezbyt ekonomicznie by było montować pompę.
  • #23 19044249
    Tricore
    Poziom 6  
    Dużo się zastanawiałem co i jak i w końcu wybór padł panasonic t-cap 12kw działa od września i jak narazie grzejniki są zimne a w domu ciepło :-). W domu temperatura od 21,9 do 22, 8 (sterowanie według krzywej grzewczej z pompy i temperatury zewnętrznej). Według aquarea smart cloud ( słabo że nie zrobili aplikacji tylko trzeba się logować przez przeglądarkę) w tym miesiacu do dnia 14.11.2020 zuzylem 209 kw za zeszly miesiac wyszlo 295 kw (co + cwu) wiec okolo 190 zl(G12W) zobaczymy jak bedzie sie spisywac i ile pradu pobierze jak beda nizsze temperatury. Oprócz kosztów na instalację jestem bardzo zadowolony zapomniałem jak się pali w piecu w kotłowni czysto, wiecej info sprzedam po sezonie grzewczym. Pozdrawiam
  • #24 19046482
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1895
    Aż mi się nie chce wierzyć że prawie chłodnymi grzejnikami naściennymi jesteś w stanie ogrzać dom. Ile masz tych grzejników i jaka ich sumaryczna powierzchnia? Jaką masz temperaturę zasilania i powrotu na pompie ciepła przy obecnej pogodzie i temperaturze w domu jaką podałeś?

Przy ogrzewaniu podłogowym to faktycznie, ledwie ciepła podłoga ogrzeje cały dom, ale przy grzejnikach to raczej wątpię.
  • #25 19046718
    Tricore
    Poziom 6  
    kris8888 napisał:
    Aż mi się nie chce wierzyć że prawie chłodnymi grzejnikami naściennymi jesteś w stanie ogrzać dom. Ile masz tych grzejników i jaka ich sumaryczna powierzchnia? Jaką masz temperaturę zasilania i powrotu na pompie ciepła przy obecnej pogodzie i temperaturze w domu jaką podałeś?

Przy ogrzewaniu podłogowym to faktycznie, ledwie ciepła podłoga ogrzeje cały dom, ale przy grzejnikach to raczej wątpię.

Witaj

Tutaj trafiłeś ponieważ w trakcie remontu domu grzejniki dawałem ile mi się zmiesci pod okno wychodząc z założenia lepiej więcej jak za mało zawsze można zakręcić termostat (czego teraz nie żałuję). Myślę że są w ten sposób przewymiarowane względem pomieszczeń. Zrobiłem przed chwilą kilka zdjęć proszę sobie zobaczyć .
    Znalazłem jeszcze listę grzejników w domu jakiś instalator o to prosił
    1. drabinka łazienkowa 54x145
    2. grzejnik dwupanelowy 120x60
    3. grzejnik dwupanelowy 40x60
    4. grzejnik dwupanelowy 120x60
    5. grzejnik dwupanelowy 200x60 :D
    6. grzejnik dwupanelowy 70x60
    7. grzejnik dwupanelowy 130x60
    8. grzejnik dwupanelowy 50x50
    9. grzejnik dwupanelowy 50x50
    10. grzejnik dwupanelowy 140x60
    11. grzejnik dwupanelowy 200x60 :D
    12. drabinka łazienkowa 45x130
    13. grzejnik jednopanelowy 190x65
    14. grzejnik dwupanelowy 80x60
    15. grzejnik dwupanelowy 140x60
    16. grzejnik jednopanelowy 190x65

Wybór pompy ciepła do domu 270m2 - gruntowa czy inna? Ocieplenie, koszty.
    Wybór pompy ciepła do domu 270m2 - gruntowa czy inna? Ocieplenie, koszty. Wybór pompy ciepła do domu 270m2 - gruntowa czy inna? Ocieplenie, koszty. Wybór pompy ciepła do domu 270m2 - gruntowa czy inna? Ocieplenie, koszty. Wybór pompy ciepła do domu 270m2 - gruntowa czy inna? Ocieplenie, koszty. Wybór pompy ciepła do domu 270m2 - gruntowa czy inna? Ocieplenie, koszty. Wybór pompy ciepła do domu 270m2 - gruntowa czy inna? Ocieplenie, koszty. Wybór pompy ciepła do domu 270m2 - gruntowa czy inna? Ocieplenie, koszty. Wybór pompy ciepła do domu 270m2 - gruntowa czy inna? Ocieplenie, koszty.
  • #26 19047724
    kris8888
    Poziom 41  
    Faktycznie tych grzejników i ich powierzchni masz sporo. No ale wody w instalacji przez to też sporo do przepompowania i zagrzania. Pytanie czy pompa powietrzna czy gruntowa? Czy masz jakiś pośredni zbiornik buforowy czy te 31 stopni pchasz bezpośrednio w grzejniki? Z drugiej strony, przy takiej ilości wody w instalacji, bufor może być niepotrzebny.
    Zastanawiam się czy ten wyliczony COP na wyświetlaczu uwzględnia też energię pobieraną przez wszystkie pompki, bo zaskakująco wysoki jeśli to tylko pompa powietrzna.
    Ja jeszcze na Twoim miejscu wyregulowałbym przepływ wody przez skraplacz bo masz trochę niski przyrost temperatury pomiędzy powrotem a zasilaniem. Za duży jest chyba ustawiony przepływ. Optymalnie to powinno być tak 5 do 7 stopni różnicy, chyba że producent pompy zaleca inaczej.

Jaką masz temperaturę powrotu dolnego źródła przy tych parametrach jakie pokazałeś na zdjęciach?
  • #27 19048025
    Tricore
    Poziom 6  
    kris8888 napisał:
    Pytanie czy pompa powietrzna czy gruntowa?

Tak jak pisałem wcześniej Panasonic T-Cap 12kw Powietrzna
    kris8888 napisał:
    Czy masz jakiś pośredni zbiornik buforowy czy te 31 stopni pchasz bezpośrednio w grzejniki?

Nie mam żadnego zbiornika buforowego pompa pcha prosto w instalację
    kris8888 napisał:
    Zastanawiam się czy ten wyliczony COP na wyświetlaczu uwzględnia też energię pobieraną przez wszystkie pompki, bo zaskakująco wysoki jeśli to tylko pompa powietrzna.

Pewnie nie żeby COP lepiej wyglądał (muszę założyć niezależny licznik energii elektrycznej i wtedy bede znał dokładniejszy pobór prądu)
    kris8888 napisał:
    Jaką masz temperaturę powrotu dolnego źródła przy tych parametrach jakie pokazałeś na zdjęciach?

Czy w powietrznej pompie taki parametr jest ?
  • #28 19048044
    kris8888
    Poziom 41  
    Tricore napisał:

Czy w powietrznej pompie taki parametr jest ?

Pewnie nie bo parownik jest od razu umieszczony w jednostce zewnętrznej, ale nie wiem bo ja mam akurat pompę gruntową i u mnie solanka nagrzewa parownik w pompie. Dlatego się trochę zapędziłem z tym pytaniem.

Moc samego kompresora powinieneś gdzieś odczytać w danych pompy, ale fakt że najlepiej mieć podlicznik energii, bo producenci to różne cuda wypisują. Z tego COP co masz i mocy grzewczej pompy wychodziłoby że pobiera ona jakieś 2,5kW energii z sieci.
    Czy samą CWU jest w stanie zagrzać bez pomocy grzałek?
  • #29 19048074
    Tricore
    Poziom 6  
    kris8888 napisał:
    Czy samą CWU jest w stanie zagrzać bez pomocy grzałek?

Ustawiłem sobie na 46 stopni 300l zbioirnik i ta temperatura mi wystarcza a pompa podgrzeje zbiornik do chyba 50 kilku stopni bez uzycia grzałki.
    Jedyny minus na ta chwile jaki widze to jest dyzenfekcja termiczna poniewaz w orginalnym zbiorniku panasonica 300l wlozyli 1,5kw grzalke elektryczna
    nie daje rady zagrzac mi zbiornika do 70 stopni. Instalator obiecal poszukac wiekszej ktora bedzie pasowała i wtedy powinien problem zniknać.
  • #30 19048252
    kris8888
    Poziom 41  
    Ciekawe te wykresy, pewnie mocno orientacyjne, ale czy faktycznie 15 listopada pompa tylko raz w ciągu doby, w południe, przełączyła się Tobie na grzanie CWU i zużyła tylko 1,5kWh ? Jakie masz mniej więcej dobowe zużycie CWU w domu i czy masz na stałe włączoną cyrkulację CWU? Jaką masz ustawioną histerezę grzania CWU ?
    Przepraszam że pytam, ale sam mam pompę ciepła od niedawna, wiele rzeczy jest dla mnie nowych w tej materii, obserwuję jak to działa, porównuję u innych i kombinuję jak ją ustawić żeby działała najbardziej ekonomicznie.
    Ja mam niestety prosty interfejs, bez możliwości zgrywania takich danych statystycznych jak u Ciebie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór pompy ciepła do domu o powierzchni 260-270 m2, z uwzględnieniem różnych typów, takich jak pompy gruntowe i powietrzne. Użytkownicy zwracają uwagę na wysokie koszty inwestycji związane z instalacją pomp gruntowych oraz konieczność posiadania odpowiedniej powierzchni działki do ich montażu. Wskazano na znaczenie dostosowania systemu grzewczego do istniejącej instalacji, zwłaszcza w kontekście grzejników, które wymagają wyższych temperatur roboczych. Pojawiły się również sugestie dotyczące zastosowania pomp wysokotemperaturowych oraz kondensacyjnych kotłów na propan jako alternatywy. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z użytkowaniem pomp ciepła, podkreślając ich efektywność energetyczną oraz zmniejszenie kosztów eksploatacyjnych, a także wygodę użytkowania w porównaniu do tradycyjnych pieców. Wskazano na potrzebę analizy kosztów eksploatacji oraz żywotności urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA