logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki GS 500 E 2004 - wymiana pierścieni tłokowych przy poborze oleju?

piszek78 28 Lip 2019 18:05 1698 2
REKLAMA
  • #1 18085141
    piszek78
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Witam. Posiadam Suzuki GS 500 E (bez owiewek) z 2004 roku z rzekomym przebiegiem 60 000. Motocykl pobierał mi ponad litr oleju na 1000km. Nie było widać aby dymił. Wymieniłem uszczelniacze zaworowe i uszczelkę pod głowicą. Po uszczelniaczach było widać, że ta guma już nie jest miękka tylko twarda. Wałki rozrządu i głowica wyglądały ładnie prawie jak nowe :D. Tłoki ładnie siedziały w cylindrach ciasno tak jak ma być. Niestety nie zmieniłem uszczelki pod cylindrem. Taak nie wiem sam co myślałem ... nie chciałem rozbierać cylindrów potem wkładać tłoków. Motocykl po złożeniu "śliwi" olejem właśnie przez tą uszczelkę. Moje pytanie brzmi czy wymienić pierścienie tłokowe? Bo i tak muszę ściągać cylindry i wymieniać uszczelkę pod cylindrami i potem dać znowu nową pod głowicę. Wiem co prawda, że ocenia się stan pierścieni przez mierzenie luzu na zamkach jak siedzą w cylindrze ale musiałbym wtedy kupić szczypce do pierścieni. Proszę o poradę czy trzeba je zmieniać czy nie, co o tym sądzicie. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18085721
    RafalGT2
    Poziom 24  
    Ocena: 223
    Nikt ci nie odpowie, bez pomiarów, żadnych szczypiec nie potrzeba da rade bez nich, potrzebny szczelinomierz, ale nie wiadomo czy np cylindry nie są zuzyte trzeba zmierzyc średnicówka
  • #3 18087750
    piszek78
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Niestety nie mam średnicówki. No nic dzięki za pomoc.
REKLAMA