logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Suzuki GS 500e/1993 - Silnik pracuje tylko na jeden cylinder.

ginter44 20 Maj 2023 19:05 1290 3
REKLAMA
  • #1 20588286
    ginter44
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Cześć, mam następujący problem ze swoim motocyklem. Motocykl jest po około 8 letnim postoju, chociaż jak sięgam pamięcią to przed postojem (na wiosnę) zaczęły się problemy z jego pracą.

Silnik odpala bez najmniejszego problemu, ale pracuje tylko na prawy cylinder. W zeszłym roku kiedy go odpaliłem było tak samo, tylko że po rozgrzaniu zaczynał pracować prawidłowo. W zeszłym roku nie bardzo miałem czas się nim zająć więc odpaliłem go dosłownie kilka razy na jakieś łącznie 20 minut.

Pomyślałem, że problem stanowią gaźniki, kupiłem więc zestawy naprawcze, wyjąłem gaźniki i dałem je mycia w myjce ultradźwiękowej, poskładałem wszystko do kupy. Zajrzałem też do zaworów, zawór wydechowy na prawym cylindrze wymagał regulacji płytką zaworową. Reszta w normie. Podjąłem próbę odpalenia i niestety okazuje się, że nadal pracuje tylko na prawy cylinder. Zamieniałem miejscami świece, fajki, przewody, całe komplety razem z cewką i ciągle pali na prawym cylindrze, a na lewym nie.

Zrobiłem synchronizację gaźników, faktycznie prawy gaźnik podciśnienie dawał większe, ale po regulacji jest równo na obu.

Kompresja na obu cylindrach w granicach 12atm, praktycznie równa. Obojętnie czy na zupełnie zimno, czy po rozgrzaniu, odczyty się między sobą nie różnią.

Na czas testów w motocyklu mam zapasowy, plastikowy zbiornik paliwa o pojemności 200ml. Odpalam na nim różne motocykle podczas napraw, żeby wyeliminować stare paliwo, czy brudny kranik itp. Zauważyłem dziś, że jeśli przyłożę do otworu tego zbiornika usta i dmuchnę, to motocykl zaczyna pracować na obu cylindrach i tak długo jak dmucham, tak pracuje na dwa cylindry. Jak przestanę, to pracuje tylko na jednym.

Czy ktoś ma jakiś trop co jeszcze mógłbym sprawdzić? Prześledziłem cały dolot i moim zdaniem jest szczelny. Powymieniałem opaski zaciskowe na nowe, obejrzałem gumy i też są całe.

Przypominam, że w zeszłym roku po około 2-3 minutach od odpalenia pracował na dwóch cylindrach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20588291
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    ginter44 napisał:
    Zauważyłem dziś, że jeśli przyłożę do otworu tego zbiornika usta i dmuchnę, to motocykl zaczyna pracować na obu cylindrach i tak długo jak dmucham, tak pracuje na dwa cylindry. Jak przestanę, to pracuje tylko na jednym.

Dalej szukałbym przyczyny w gaźniku.
  • REKLAMA
  • #3 20590442
    acronisavernet
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Objawy jak przy uszkodzonej fajce, ale jako że sprawdzałeś, to szedłbym w stronę membrany gaźnika - nie musi być jakoś pokaźnie uszkodzona, wystarczy małe pęknięcie gumy.
  • #4 20590541
    ginter44
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Uszkodzony okazał się oring pod króćcem ssącym tego lewego gaźnika. Co prawda uszkodzenia nie było widać, ale po wymianie na nowy zaczął pracować.

Doszedłem do tego w ten sposób, że odpaliłem motocykl bez filtra powietrza i przytkałem ręką wlot powietrza do lewego gaźnika - zaczął pracować. Po zdemontowaniu króćców ssących podawałem atomizerem mgiełkę bezpośrednio w kanały ssące i jak podałem na lewy to zaczynał pracować na lewym, jak na prawy to na prawym. Tą metodą wyeliminowałem wszystkie inne możliwe przyczyny niepalenia na tym cylindrze. Jedyną częścią niewymienioną były te oringi pod króćcami, okazało się to być strzałem w 10.
REKLAMA