logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gitara basowa z gniazdem DIN - Jak podłączyć DIN pod Jack 6,3

byku022 29 Lip 2019 22:46 1170 5
REKLAMA
  • #1 18087265
    byku022
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Cześć
    Dostałem gitarę basową no name i ma ona złącze tak mi się wydaje DIN i przez przejściówkę na jack 6,3 próbowałem ją nastroić ale wyświetlał mi tuner tylko strunę E3 na wszystkich innych strunach i nie wiem jak czy jack mono z tym złączem będzie działać, nie widziałem takiego złącza w gitarze i jestem w kropce. Mam w sumie cztery kabl,e a gniazdo na pięć kabli. o co [b]chodzi[]/b]? Pod gryfem z tyłu jest miejsce na baterie.
    Struny wymienione tylko nie uchwycone na zdjęciu :p
    Jeżeli ktoś by pomógł to bym był wdzięczny.
    PS. Dzięki za poprawienie działu :).
    Gitara basowa z gniazdem DIN - Jak podłączyć DIN pod Jack 6,3 Gitara basowa z gniazdem DIN - Jak podłączyć DIN pod Jack 6,3 Gitara basowa z gniazdem DIN - Jak podłączyć DIN pod Jack 6,3 Gitara basowa z gniazdem DIN - Jak podłączyć DIN pod Jack 6,3
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18087586
    wojtasdm
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Musiałbyś bardziej rozebrać gitarę i prześledzić jak są połączone przewody, zdjęcia trochę mało pokazują. Można jednak podejrzewać:

biały - sygnał wyjściowy audio
    oplot - masa audio
    2 czarne w gnieździe DIN - prawdopodobnie wejście zewnętrznego zasilania

Przy tych założeniach powinieneś połączyć oplot z masą (obudową) Jacka, a biały przewód z końcówką (TIP).

Jak widać, gitara ma wbudowane jakieś dodatkowe efekty (?) i może się tak zdarzyć, że bez baterii albo zasilacza nie uzyskasz żadnego dźwięku.
  • REKLAMA
  • #3 18088444
    byku022
    Poziom 13  
    Wiosła z takimi wbudowanymi efektami nie widziałem wcześniej, choć efekty wbudowane mają zastąpić pętle efektów pewnie nie wszystkie, widziałem nakładki midi bas do zmiany barwy, na jednym czarnym kablu na koszulce widniało 20, a na drugiej koszulce 8. Nie wiem czy to ważne, zdziwiło mnie dlaczego nie mogę nastroić basu, kupiłem przejściówkę z din na jack 6,3 myślałem że będzie ok ale nie, zastanawiałem się czy może tuner padł ale elektryka stroi.
    Dzięki za poradę, oczywiście punkty do ciebie lecą, będę majstrował :p i zobaczę co z tego wyjdzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18088608
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 877
    Wygląda na to, że jest to radziecka gitara Бас-1.
    https://www.okidoki.ee/ru/item/6232976/
    Schemat:
    Gitara basowa z gniazdem DIN - Jak podłączyć DIN pod Jack 6,3
    Należy włożyć nową baterię i zewrzeć piny 4 i 5 w gnieździe DIN. Wyjście na pinie 1, masa na 2.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18088702
    wojtasdm
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Świetna robota zetdeel. :)
    A Ty, drogi autorze, weź przykład z rosyjskiej aukcji i zamontuj sobie w gitarze gniazdo jack 6,3mm na stałe, teraz już wiesz jak. :)

Ze schematu wynika, że specjalny wtyk DIN spełniał też funkcję wyłącznika. Bez schematu ciężko było na to wpaść.
  • #6 18088905
    byku022
    Poziom 13  
    Zrobiłem tak jak zetdeel napisał, i wielkie ci dzięki za schemat ale tuner dalej pokazuje mi E3 na wszystkich strunach :/ czemu, nie wiem tego sam.
    Bateryjka troszkę się rozgrzała podczas testu ale to tylko tyle.
    Dzięki za podpowiedzi wojtasdm z zamontowaniem jack
    Nie przypuszczałem że to radzieckie wiosło :), czyli Rosjanie też lubili pieprznąć trochę basu :)
    Jeszcze w wolnej chwili może rzeczywiście spojrzę co w środku ma to cudeńko.
REKLAMA