logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić zasilanie do Arduino i urządzeń do niego podpiętych? Mam kilka pytań.

zagiewa 30 Lip 2019 18:19 765 11
REKLAMA
  • #1 18088510
    zagiewa
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam. Chcę zrobić zasilanie dla Arduino i urządzeń do niego podpiętych w sposób jak najbardziej prawidłowy i wolny od "szpilek" i innych zakłóceń z zewnątrz.
    Nie wiem zbyt wiele o elektryce i elektronice ale uczę się :P Arduino mam obok skrzynki z bezpiecznikami a w skrzynce miejsce na szynie DIN właśnie pod zasilanie Arduino - taki był plan od początku kiedy planowałem elektrykę.
    Mój pomysł to zasilacz na szynę DIN który na wejściu będzie podpięty tradycyjnie pod 230V a na wyjściu 5V. On miał by zasilać Arduino.
    Naczytałem się, że najlepiej mieć dwa zasilania osobno do mikrokontrolera w moim przypadku Arduino Leonardo oraz drugi do urządzeń typu przekaźniki czujniki itp. Dać dwa takie zasilacze czy jeden dobry wystarczy? Chodzi o wyeliminowanie zakłóceń. Nie raz zdarzyło się, że włączenie np. żelazka spowodowało włączenie przekaźnika - włączenie światła :) - chcę to wyeliminować.

1. Dwa zasilacze czy jeden dobry?
    2. Do tej pory zasilacz podłączałem do płytki prototypowej a z niej osobno do Arduino i osobno do np przekaźników żeby nie obciążać Arduino.
    3. Jaki zasilacz? Co musi mieć żeby jak najlepiej filtrował zakłucenia? Na co zwrócić uwagę?
    4. Dawać jakieś dodatkowe filtry przed samym miktrokontrolerem? jeśli tak to jakie?
    5. Czy taki zasilacz podłączyć do osobnego bezpiecznika do którego podepnę tylko zasilacz czy mogę połączyć go do bezpiecznika do którego podłączone jest np. samo oświetlenie przedpokoju?
  • REKLAMA
  • #2 18088798
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4183
    Jakieś urządzenie (silnik, żarówka) może przeciążyć zasilacz - a wtedy pewnie Arduino się zresetuje. Duże skoki prądu, włączanie/wyłączanie prądu w cewce potrafią generować spore napięcia przewodach znajdujących się w pobliżu - jeśli tam będzie Arduino, albo przewód, przez który będzie zasilane, to może się zresetować. Duże ryzyko jest zwłaszcza wtedy, gdy blisko siebie biegnie równolegle przewód z dużym prądem, który może być nagle wyłączony, i przewód zasilacz-Arduino.
  • #3 18095238
    zagiewa
    Poziom 7  
    Oczytałem się dużo na temat regulatorów napięcia, zasilania mikrokontrolerów, filtrów zakłóceń itd. Chciałbym abyście ocenili czy ten sposób zasilania jest poprawny - chodzi mi głównie o rozdzielenie zasilania dla Arduino i przekaźników oraz czy sposób w jaki zamierzam filtrować napięcie jest prawidłowy. Jeśli macie jakieś uwagi to chętnie poczytam. Na Zdjęciu jako zasilanie są baterie ale tak naprawdę zasilam całość zasilaczem impulsowym stabilizowanym 5V 3A.
    Jak zrobić zasilanie do Arduino i urządzeń do niego podpiętych? Mam kilka pytań.
    Od razu parę uwag z mojej strony
    1. Wyczytałem, że zawsze trzeba podpiąć wszystkie masy miktrokontrolerów - nigdy dotąd tego nie robiłem, powyższy schemat już zawiera to rozwiązanie
    2. Filtruje napięcie za pomocą kondensatorów 47uF oraz 100nF podłączając je do masy - dobrze?
    3. Czy dodać kondensator 100nF do przewodu sygnałowego do przekaźników czy to głupi pomysł ? :P
    4. Czy ma znaczenie w Arduino w jaki sposób go zasilam? Chodzi mi o to, że można go zasilać przez USB, gniazdo DC oraz pin VIN
    5. Spefycikacja Arduino mówi że zasilamy Arduino Leonardo napięcie 7-12V ja do tej pory robię to napięciem 5V. Zwiększyć mu napięcie czy nie ma to większego wpływy? Większość podstawowych tutoriali z użyciem Arduino jest nagrywana kiedy Arduino jest podłączane do portu usb komputera czyli 5V.
  • #4 18095393
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4183
    To, jakim napięciem masz zasilać Arduino, zależy od tego, gdzie mu podajesz zasilanie - on ma wbudowany stabilizator napięcia i przy zasilaniu poprzez ten stabilizator będzie mniej podatny na zakłócenia poprzez zasilanie, ale oczywiście napięcie ponad 5V _musi_ być podane na wejście stabilizatora, on z tego zrobi 5V. Przy zasilaniu przez port USB ma być 5V.
  • REKLAMA
  • #5 18095661
    zagiewa
    Poziom 7  
    No tak to ma sens. W takim razie na pewno będę musiał zmienić zasilacz na coś pomiędzy 7-12V. W tej sytuacji zasilę Arduino bez problemu a do zasilania przekaźników użyje tego samego zasilacza ale użyję również dodatkowy stabilizator 7805 żeby obniżyć napięcie do 5V. Zmieniłem schemat i teraz wygląda tak:
  • REKLAMA
  • #7 18095858
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam
    zagiewa napisał:
    2. Filtruje napięcie za pomocą kondensatorów 47uF oraz 100nF podłączając je do masy - dobrze?

Z tym Twoim filtrowaniem coś nie tak, te kondensatory mają być połączone równolegle i podłączone do +/- zasilania; u Ciebie jest jakiś "szeregowy koszmarek"

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #8 18096281
    zagiewa
    Poziom 7  
    7805 ma zasilać przekaźniki, ten schemat przedstawia 2x arduino i 2x przekaźnik ale w przyszłości jeśli dojdą urządzenia nie chcę przeciążać Arduino bo ma małą wydajność prądową na wyjściu 5V. Po za tym zaleca się osobne zasilanie dla przekaźników - tak czytałem :)

kicajbas - racja! namotałem z tymi kondensatorami 47uF :P już poprawiłem schemat.
    Powiedźcie mi bo z tymi małymi 100nF mam problem. Raz ludzie podpinają je do +/-, innym razem tyko do minusa jak ja na schemacie, innym razem tylko do +. O co chodzi?
  • #9 18096420
    yokoon
    Poziom 29  
    Już miałeś podpowiedź co do łączenia kondensatorów filtrujących.
    Na tym co pokazałęś to kondensatory ceramiczne są połączone szeregowo z elektrolitycznymi.
    A mają być połączone równolegle do zasilania tzn. jedną końcówką do plusa drugą do minusa zasilania.
    Przy elektrolitach pamiętać o biegunowości.
  • #10 18096485
    zagiewa
    Poziom 7  
    Poprawiony
  • #11 18096958
    kicajbas
    Poziom 32  
    Witam
    zagiewa napisał:
    7805 ma zasilać przekaźniki

Tyle że w.g Twojego schematu przekaźniki otrzymają 4V3 ...po co ta dioda po stabilizatorze?. Tak w ogóle to po co stabilizator na przekaźniki; nie wnikając w szczegóły ( przeważnie ) im przekaźnik na niższe napięcie tym potrzebuje większego prądu do działania.

Pozdr.
  • #12 18097863
    zagiewa
    Poziom 7  
    Czemu mają otrzymać 4V? Zasilanie jest 9V, stabilizator stabilizuje napięcie do 5V więc czemu ma do przekaźnika dojść 4V? Na początku tematu mówiłem o tym, że zasilam wszystko 5V ale słuchając waszych rad zmieniałem układ i w poprzednim poście już mamy zasilanie 9V. Dioda po stabilizatorze tak samo jak i przed zabezpiecza przed uszkodzeniem. Widziałem taki układ stabilizatora w pewnym tutorialu więc uznając, że jest poprawny zastosowałem go u siebie. Zawsze można z tego jednego zrezygnować :)

Całe zasilanie w skrócie daje 9V do Arduino które działa na zasilaniu między 7-12V oraz po stabilizatorze zmniejszamy do 5V i zasilamy tym przekaźniki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na prawidłowe zasilanie Arduino i podłączonych do niego urządzeń, aby uniknąć zakłóceń. Planuje użycie zasilacza na szynę DIN z 230V na 5V, ale zastanawia się, czy lepiej zastosować dwa oddzielne zasilacze dla Arduino i przekaźników, aby zminimalizować zakłócenia. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące stabilizatorów napięcia, filtracji zasilania za pomocą kondensatorów oraz podłączenia masy. Użytkownik planuje użyć stabilizatora 7805 do zasilania przekaźników, a także omawia poprawność schematów zasilania oraz połączeń kondensatorów. Wskazano na konieczność odpowiedniego podłączenia kondensatorów filtrujących oraz na ryzyko resetowania Arduino w przypadku przeciążenia zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA