logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wideodomofon FERMAX WAY KIT 1. Nie działa elektrozaczep.

robcio646 30 Lip 2019 18:36 1053 4
  • #1 18088530
    robcio646
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam problem z domofonem z linku:

https://www.domofonik.pl/pl/p/Wideodomofon-Fe...MIzKqS44bd4wIV2ed3Ch2vog-BEAQYAiABEgIyj_D_BwE

Mianowicie chodzi o to że przyciskając na wyświetlaczu ikonę z kluczem pokazuje się informacja że elektrozaczep się otwiera a fizycznie się nie otwiera. Zmieniając elektrozaczep na inny pierwsze otwarcie się otworzy a kolejne już nie (próbowane już były zaczepy z pamięcią i bez). Poza tym w słupku w płocie mam puszczoną 8 żyłową skrętkę 4 żyły idą na zaczep a 4 są wolne dzisiaj zamieniłem te dotychczas używane z tymi wolnymi i zaczep raz się otworzył później już nie chciał.
    Dodam że odkręcając panel z kamerą do którego idzie zasilanie i dalej rozdziela się to na zaczep i spinając na krótko kable od zaczepu i kable zasilające, zaczep otwiera się bezproblemowo. Moje pytanie jest następujące gdzie może leżeć problem? Czy w panelu który mam w domu czy w panelu z kamerą na słupku, sam zaczep chyba można wyeliminować. Dodam też że co było bardzo dziwne, kiedy zdemontowałem panel z kamerą w środku okazało się że kilka pająków zrobiło sobie gniazda i musiałem to wyczyścić (zrobiłem to bardzo delikatnie) mogło to mieć wpływ?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • #2 18090925
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2083
    Czy dobrze rozumiem, źe podłączając zestaw w warunkach warsztatowych, krótkimi kablami elektrozaczep działa poprawnie?

Jeżeli tak, to szukaj problemu w przewodach.

Pozdrawiam
  • #3 18091229
    robcio646
    Poziom 9  
    Nawet nie w warunkach warsztatowych tylko stojąc przy słupku odkręciłem panel z kamerą do którego dochodzą przewody zasilające i od którego odchodzą przewody na zaczep które w sumie zbiegają się w jednej kostce tego panelu. Wykręciłem przewody idące na zaczep i na krótko dotknąłem do przewodów zasilających i zaczep się otwiera.
    Mam nadzieję że nie namieszałem.
  • #4 18091237
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2083
    To nie jest dobre co Ty robisz, bo tam jest magistrala, a nie tylko zasilanie. Podłącz tak jak ja mówiłem, bo na razie jedno co wiemy to to, że elektrozaczep jest OK.
  • #5 18092914
    robcio646
    Poziom 9  
    Nie mam możliwości wymontowania wszystkiego i podłączenia krótkimi kablami. Czy jest możliwość że elektrozaczep wymaga zbyt wysokiego natężenia prądu (0.7A) a centrala nie jest mu w stanie takiego natężenia podać i przez to zaczep nie puszcza?
    Czy dołożenie zasilacza 12V typowo na zaczep rozwiązało by sprawę?
REKLAMA