Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wideodomofon Fermax Way KIT - okablowanie

lukasz... 30 Aug 2015 16:55 1401 7
Suntrack
    lukasz...
    Level 7  
    Witam,
    Sytuacja wygląda następująco znajomy prosił mnie o pomoc w sprawie domofonu. Obecnie działa domofon Commax plus panel na piętrze oraz panel na parterze.
    Przewody stacja bramowa od furtki do garażu 15 metrów jest to kabel biały 8 żyłowy dość cienki raczej 0,5mm. W garażu rozchodzi się jeden taki sam przewód na parter oraz na piętro. W garażu też jest transformator do elektrozaczepu.
    Pytanie brzmi znajomy chce zastosować wideodomofon tylko czy to będzie działać .
    Jest możliwość wymiany przewodu od furtki do garażu . Proponowałem yky 2x1mm2 zasilanie do elektrozaczepu . Natomiast do videomofonu przewód żelowany XzTKMXpw 6x2x0,5mm lub 6x2x0,8mm. Niestety w domu nie ma możliwości wymiany przewodów. Proszę o sugestie i porady, czy to ma szanse powodzenia?
    Myślałem też nad videodomofonem Fermax Way Kit potrzebuje tylko dwóch żył tylko producent zaleca skrętkę 2x0,75mm2.
    Pozdrawiam
  • Suntrack
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pozwoliłem sobie zmienić nieco temat.
    Z jednej strony kolega chce instalować wideodomofon, który zasila elektrozaczep z panela bramowego, a z drugiej chce pod zasilanie tego zaczepu dawać oddzielny przewód. Nawet gdyby zastosować zasilanie zaczepu z oddzielnego ( może dotychczasowego) źródła zasilania przez przekaźnik, to dalej nie rozumiem po co koledze przy odległości 15m przewód 3X1,5. Jakiego poboru kolega się spodziewa? Skoro w domu jest skrętka 8X0,5 to do furtki dałbym 2 skrętki żelowane ziemne i tyle.
    Pozdrawiam
  • Suntrack
    lukasz...
    Level 7  
    Witam,
    Dziękuję za zainteresowanie się tematem.
    Czy 2 skrętki XzTKMXpw 6x2x0,5mm będą wystarczające?
    Czy 0,8mm?
    Pozdrawiam
    suworow
    Pisząc swoją wypowiedź i czytając wypowiedź kolegi na temat skrętki miałem raczej przed oczami coś takiego:
    http://www.speckable.pl/produkt/7547/Kabel-kat.5e-U-UTP-drut-4x2x0,5-MaxCable.html?ref=g16
    http://www.speckable.pl/produkt/5019/Kabel-zewn.-zel-kat.5-F-UTP-drut-4x2x0,5-FTPf-TKF.html?ref=g272
    To co proponuje kolega to kable telekomunikacyjne parowane- równie dobre.
    Dwa takie czy takie kable po 8 żył to wszystko z dużym nadmiarem .
    Co tak się kolega uparł na te 0,8 ?
    Pozdrawiam
    lukasz...
    Level 7  
    Dziękuje za zainteresowanie i pomoc.
    Mam jeszcze jedno pytanie zakupiony videodomofon Commax Drc-4 Can oraz dwa monitory CDV-70 P.
    Czy można skrócić kabel zasilający i założyć nową wtyczkę, gniazdka są oddalone 20 cm od panela. Oczwiście bez utraty gwarancji.
    Oraz drugie pytanie dla upewnienia się:
    Panel bramowy łączymy z monitorem pierwszym do zworki Cam 1, następnie z Cam 1 do drugiego panela Cam1. (Czyli w skrócie równolegle Cam1 z Cam 1) ?
    Pozdrawiam.
    suworow
    lukasz... wrote:
    Commax Drc-4 Can
    W miarę możliwości oddajemy i kupujemy 40KPT.
    Oczywiście że monitory łączymy równolegle.... no bo jak inaczej, monitor nie ma wyjścia na kolejny.
    GE zezwala na różnego rodzaju przeróbki nie tylko skrócenie kabla zasilającego. Jak to jest w praktyce ze względu na niską usterkowość, nie wiem. Na nowej instalacji daje się puszkę pod monitorem i tam dokonuje połączeń.
    Pozdrawiam
    lukasz...
    Level 7  
    Witam ponownie,
    Dziękuję bardzo za profesjonalną poradę.
    Co do panela zewnętrznego niestety wchodzi tylko typ podtynkowy.
    Jeszcze ostatnie pytanie jak zwiększyć czas podtrzymania elektrozaczepu, tutaj jest czas czas stały około 2 sekund bez możliwości regulacji.
    Pozdrawiam.