logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Electrolux ESL 46510R - PNC: 911674003-01 dobór części zamiennych

misiekk89 31 Lip 2019 02:05 4293 13
REKLAMA
  • #1 18089189
    misiekk89
    Poziom 16  
    Ocena: 115
    Witajcie,
    Po pojawieniu się błędu i30 oraz ciągłej pracy pompy, zadzwoniłem po "serwisanta" od zmywarek.
    Pan przyjechał, stwierdził wyciek i zabrał zmywarkę na warsztat. Po "naprawie" przez około pół roku, wszytko chodziło. Niestety pojawił się znowu błąd i30 i tym razem postanowiłem sam zobaczyć co jest grane. No i tu dopiero zobaczyłem jak wygląda ta "naprawa" a raczej druciarstwo...
    Zmywarka Electrolux ESL 46510R - PNC: 911674003-01 dobór części zamiennych

Wyciek miałem spod opaski:

Dokręciłem te opaski i niby już nie ciekło.

Niestety po kolejnych 6 miesiącach do dziś, zaczęło cieknąć znowu, tym razem pod tą opaską:

Wszystkie te opaski jakby był lekko poluzowane mimo że poprzednim razem je wszystkie dokręcałem. Jakieś drganie je poluzowują?

Niestety dokręcam i wyciek jest nadal.

Mam już dość tego druciarstwa i chcę to zrobić sam na oryginalnych częściach. Niestety nie mam starych części więc nie wiem jak one wyglądają ani jakie mają numery katalogowe.
    Jest ktoś w stanie mi podać nr katalogowe tych części? Albo ma dostęp do jakiegoś programu serwisowego, skąd je można spisać?

Czy element zaznaczony na poniższym foto, występuje oddzielnie czy tylko razem zespolony z pompą odpływową?

Ponadto zauważyłem że inny z węży, jest jakby taki hmmm oleisty trochę cały... Nie widać na nim żadnego wycieku. Ktoś wie, co to może być?

Czy do zaciśnięcia/zdjęcia opasek tego typu jak na poniższym foto potrzebuję jakieś specjalne szczypce/narzędzie?
  • REKLAMA
  • #2 18089364
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    misiekk89 napisał:
    Czy element zaznaczony na poniższym foto, występuje oddzielnie czy tylko razem zespolony z pompą odpływową?

Razem z pompą https://north.pl/karta/pompa-odplywowa-do-zmywarki,708-KZ-1694.html
    misiekk89 napisał:
    Ponadto zauważyłem że inny z węży, jest jakby taki hmmm oleisty trochę cały... Nie widać na nim żadnego wycieku. Ktoś wie, co to może być?

Chemiczna destrukcja gumy - póki szczelne, zostaw.
    misiekk89 napisał:
    Czy do zaciśnięcia/zdjęcia opasek tego typu jak na poniższym foto potrzebuję jakieś specjalne szczypce/narzędzie?

Kombinerki, duże.
    Druciarstwo rzeczywiście. W jakim to mieście tak drutują ? :D
  • REKLAMA
  • #3 18090985
    misiekk89
    Poziom 16  
    nares napisał:

Ok, czyli muszę kupić i pompę bo to komplet.
    Wymiana pompy to tylko odłączenie dwóch kabelków z konektorami oraz dwóch opasek zaciskowych? Dobrze widzę? Czy pompa jeszcze trzyma się na czymś?

Jakie lepiej zastosować opaski? Takie jak zakładali w fabryce czy takie jak zastosował ten "serwisant" (skręcane śrubokrętem)? Sama opaska zaciskowa wystarczy, czy dawać jeszcze jakiś klej/uszczelniacz itp. w miejsce połączeń?

nares napisał:
    Chemiczna destrukcja gumy - póki szczelne, zostaw.

To chyba ta: https://north.pl/karta/rura-polaczeniowa-do-z...rki-electrolux-esl46510r,T39-T5-CMM3-CT9.html Może go jednak wymienić?

nares napisał:
    W jakim to mieście tak drutują ? :D

Wrocław...

Potrafisz powiedzieć jaka to jest część:
    Też bym ją wymienił od razu dla świętego spokoju. Tyle że nie wiem co to za część. Poszukiwania w internecie bez skutku.
  • REKLAMA
  • #4 18091199
    nares
    Specjalista AGD
    misiekk89 napisał:
    Jakie lepiej zastosować opaski? Takie jak zakładali w fabryce czy takie jak zastosował ten "serwisant" (skręcane śrubokrętem)? Sama opaska zaciskowa wystarczy, czy dawać jeszcze jakiś klej/uszczelniacz itp. w miejsce połączeń?

Opaski skręcane, bez kleju.
    misiekk89 napisał:
    Też bym ją wymienił od razu dla świętego spokoju.

Nie wymienisz, bo jest zintegrowana z misą https://north.pl/karta/1119151072-zbiornik-do-zmywarki,704-UA-1314.html
  • #5 18091512
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6925
    nares napisał:
    misiekk89 napisał:
    Też bym ją wymienił od razu dla świętego spokoju.

Nie wymienisz, bo jest zintegrowana z misą https://north.pl/karta/1119151072-zbiornik-do-zmywarki,704-UA-1314.html

Tylko chyba nie o ten wąż pytanie było, tylko o ten:

misiekk89 napisał:

Tego bez problemu można wymienić, jest na dwóch opaskach zaciskowych.
  • REKLAMA
  • #6 18092316
    nares
    Specjalista AGD
    mrice napisał:
    Tylko chyba nie o ten wąż pytanie było
    misiekk89 napisał:

Potrafisz powiedzieć jaka to jest część:
    Też bym ją wymienił od razu dla świętego spokoju. Tyle że nie wiem co to za część. Poszukiwania w internecie bez skutku.

Mówimy o zaznaczonym wężu.
  • #7 18092409
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    misiekk89 napisał:
    Niestety dokręcam i wyciek jest nadal.

Mam już dość tego druciarstwa i chcę to zrobić sam na oryginalnych częściach. Niestety nie mam starych części więc nie wiem jak one wyglądają ani jakie mają numery katalogowe

Możesz wybrać misę którą już miałeś poleconą powyżej lub spróbować sił z wymianą samych węży jeden jest np. tutaj
    https://north.pl/karta/rura-polaczeniowa-do-z...rki-electrolux-esl46510r,NQX-VG-CMM9-QEA.html
    drugi tutaj
    https://north.pl/karta/1118455102-rura-polaczeniowa-do-zmywarki,733-WK-1858.html
    ale podstawą jest przygotowanie podłoża, czyli dobre doczyszczenie powierzchni misy gdzie zamontowany jest wąż o ile
    misiekk89 napisał:
    "naprawa" a raczej druciarstwo...
    poprzednika nie zniszczyło misy i stąd ten przeciek
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #8 18092703
    misiekk89
    Poziom 16  
    Paw_el napisał:

Spójrz na te węże przy misie oraz pompie z linków nares. Kształtem, długością są całkiem inne od tych Twoich z powyższych linków. Wątpię że będą pasować.

Wychodzi na to żeby wymienić zaledwie dwa wężę, trzeba też wymienić części (misa i pompa) które są tak na prawdę dobre. Bo nie idzie kupić samych węży. No i trzeba jeszcze uszczuplić portfel o ponad 350 zł dla dwóch gum.
  • #9 18094079
    Paw_el

Specjalista AGD
    Te węże na Twoich zdjęciach są wymienione przez
    misiekk89 napisał:
    "serwisanta" od zmywarek
    misiekk89 napisał:

Mam już dość tego druciarstwa i chcę to zrobić sam na oryginalnych częściach. Niestety nie mam starych części więc nie wiem jak one wyglądają ani jakie mają numery katalogowe.
    Jest ktoś w stanie mi podać nr katalogowe tych części? Albo ma dostęp do jakiegoś programu serwisowego, skąd je można spisać?

Dostałeś odpowiedź na swoje pytanie w poprzednim moim poście.
    misiekk89 napisał:
    Bo nie idzie kupić samych węży

idzie kupić jeszcze taniej jak się dobrze poszuka w sieci :D
    misiekk89 napisał:
    Wątpię że będą pasować
    masz takie prawo i zrobisz jak uważasz.
    misiekk89 napisał:
    Spójrz na te węże przy misie oraz pompie z linków nares. Kształtem, długością są całkiem inne od tych Twoich z powyższych linków

Możesz kwestionować mój wzrok, ale ja swoje wiem.
    Konto firmowe:
  • #10 18094089
    misiekk89
    Poziom 16  
    Może to ryzykowne rozwiązanie ale udało mi się znaleźć używane części.
    Zastanawiam się czy łączenie węża z misą (strzałka na zdjęciu) nie jest przypadkiem klejone w fabryce bo nie ma tam żadnej opaski?
  • #11 18094093
    Paw_el

Specjalista AGD
    Tak jest to "klejone" i to dosyć mocno, dlatego pisałem Ci w pierwszym poście
    Paw_el napisał:
    podstawą jest przygotowanie podłoża, czyli dobre doczyszczenie powierzchni misy gdzie zamontowany jest wąż

tutaj też jest to widoczne
    https://north.pl/karta/1119151072-zbiornik-do-zmywarki,704-UA-1314.html
    Konto firmowe:
  • #12 18094366
    misiekk89
    Poziom 16  
    Wole chyba wymienić całą misę niż to kleić. Tylko teraz pytanie czy misa od modelu ESL65070R podejdzie do mojej.
  • #14 19013540
    misiekk89
    Poziom 16  
    Części zakupione, usterka wyeliminowana.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Electrolux ESL 46510R zgłasza problem z błędem i30 oraz wyciekami wody, które występują pomimo wcześniejszych napraw. Po samodzielnym zbadaniu sytuacji, zauważył luźne opaski zaciskowe, które mogły być przyczyną wycieków. Użytkownik planuje wymianę pompy oraz węży, ale napotyka trudności w znalezieniu odpowiednich części zamiennych. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące rodzaju opasek, klejenia połączeń oraz możliwości wymiany misy. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na zakup części, co pozwoliło na eliminację usterki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA