logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór języka programowania na studiach: Delphi czy Python?

poczatkujacy735 31 Lip 2019 08:31 540 9
REKLAMA
  • #1 18089336
    poczatkujacy735
    Poziom 6  
    Witam,
    W październiku zaczynam studiować informatykę na politechnice i do tego czasu muszę złożyć deklarację odnośnie mojego pierwszego przedmiotu obieralnego. Do wyboru mam:
    -podstawy programowania Delphi
    -podstawy programowania Python

I teraz pytanie, co o tym sądzicie, co jest lepszym wyborem w tych czasach? Czy lepiej jest na początek zająć się językiem kompilowanym czy skryptowym? Słyszałem że Python jest bardzo prosty do nauczenia, ale za to mało wydajny. Z drugiej strony Delphi ograniczony jest tylko do Windowsa.

Do tej pory programowałem w C++, lecz nie jestem w tym języku biegły, ponieważ nie zdawałem matury z informatyki (tylko z matmy i fizyki). Poza tym ta infa w szkole średniej..... (przemilczę ten temat)

Na koniec chciałbym poinformować niesympatyczne osoby, które będą miały ochotę mnie skrytykować, że TAK chciałbym studiować informatykę i TAK interesuje mnie to. Po prostu początki są trudne.
  • REKLAMA
  • #2 18089384
    tadekkiepski
    Poziom 7  
    Python, zdecydowanie. Skoro tamten nadaje się jedynie do Windowsa.
  • #3 18089403
    poczatkujacy735
    Poziom 6  
    Patrząc pod innym kątem, Delphi ma swój odpowiednik do Linuxa, nazywa się Kylix, starocie wprowadzone w 2001 roku :) No ale to już temat o którym nic nie wiem ;)
  • REKLAMA
  • #4 18089410
    MaX.J
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Z Delphi nigdy nie skorzystasz. Python przydaje się przy testach oprogramowania.
  • REKLAMA
  • #5 18089416
    poczatkujacy735
    Poziom 6  
    Dziękuję za odpowiedź :)
  • #6 18089453
    Vinnic
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    MaX.J napisał:
    Z Delphi nigdy nie skorzystasz.

Dlaczego!!!??? Ja Delphika używam już blisko 20 lat, zarówno prywatnie jak i zawodowo. Nie jest może tak popularny jak C++ ale w dalszym ciągu jest spore grono użytkowników, a i materiałów do nauki też nie brakuje.
  • REKLAMA
  • #7 18089468
    poczatkujacy735
    Poziom 6  
    Dziękuję ;)
  • #8 18089519
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 18089523
    poczatkujacy735
    Poziom 6  
    Dziękuję :)
  • #10 18089530
    Vinnic
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Niema sensu się tutaj prześcigać co lepsze. Mogę tylko jeszcze raz wspomnieć, że Delphi w dalszym ciągu żyje (dzisiaj Embarcadero).
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat wyboru języka programowania na studiach, użytkownicy zdecydowanie preferują Pythona nad Delphim, wskazując na jego wszechstronność i prostotę nauki. Delphi, mimo że ma swoje zastosowania, jest ograniczone głównie do systemu Windows, a jego popularność maleje. Użytkownicy zauważają, że Python jest bardziej przydatny w kontekście testowania oprogramowania i ma większe wsparcie w materiałach edukacyjnych. Niektórzy zwracają uwagę na długotrwałe użycie Delphiego w branży, jednak ogólna tendencja wskazuje na wybór Pythona jako lepszego startu w programowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA