logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung R1045 AV - wirowanie z błędem UE, poszukiwana serwisówka

paulsky1 31 Lip 2019 09:42 4098 6
REKLAMA
  • #1 18089450
    paulsky1
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!
    Problem jak w temacie, pralka pierze normalnie, natomiast ma problemy z wirowaniem. Jak się trafi. W cyklu wirowania miesza bębnem, raz szybciej, raz wolniej, próbuje wirowania, znów układa, znów próbuje i tak bodaj trzy razy. Potem wyrzuca błąd. Zmniejszenie prędkości wirowania zwykle niczego nie zmienia. Zwykle, bo czasem bez problemów odwiruje za pierwszym razem, raz przemieściła się pół metra, a raz w czasie próby z pustym bębnem wyrzuciła błąd. Na pusto nie rzuca, więc raczej bęben prosty.
    Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi!

P.S. Bardzo przydałaby się serwisówka lub choćby schemat. Gdzie szukać tacho, wiem że w serwisówce samsung wspomina o tym ale niestety nie mam dostępu.
  • REKLAMA
  • #2 18089761
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4484
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 18089797
    paulsky1
    Poziom 11  
    No dokładanie i wyjmowanie prania albo pomoże albo nie. I trochę mija się z z sensem. Chyba że będę układał ręcznie pranie w bębnie :).
    Z tego co wiem w nowszych modelach jest kalibracja.
    W moim przypadku pasek jeszcze świeży, nie ślizga. Silnik mocny, tacho siedzi, kostki w porządku. Pompa wymieniona, było już ją słychać a i siły miała mało. W każdym razie to nie hydrostat.
    Test też sobie robiła i wyszedł ok. Ale to nie powiązane z tematem.
    Dzięki ale to jeszcze nie to.
  • REKLAMA
  • #5 18089923
    paulsky1
    Poziom 11  
    Silnik był wyjęty, sprawdzony, komutator wyczyszczony profilaktycznie, szczotki sprawdzone. Jak już pralka złapię to motor idzie jak traktor z pługiem przez pole.
    Podstawowe rzeczy zrobiłem, w geście rozpaczy zawracam wam głowę.
  • REKLAMA
  • #6 20144975
    paulsky1
    Poziom 11  
    Dzień dobry wszystkim. Po latach, tak jakoś schodziło, pozwolę sobie podsumować i zamknąć temat. Pralka działała na nerwy w ten sposób jeszcze ponad rok (jako druga, dodatkowa). W końcu usterka była wyraźna na tyle by wykonać naprawę. Otóż należało wymienić amortyzatory. Od tamtej pory upłynęło już sporo ponad rok, pralka pierze sprawnie, używana znacznie częściej niż wcześniej, ani razu się nie zdarzyło by pranie się nie odwirowało, żadnych przerw, błędów, no jak nowa.
    Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że jeszcze komuś pomogę.
  • #7 20144977
    paulsky1
    Poziom 11  
    Heh. Dawno nie było mnie na Elektrodzie. Wymiana amortyzatorów rozwiązała problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Samsung R1045 AV, która ma trudności z wirowaniem, generując błąd UE. Pralka działa poprawnie podczas prania, ale w cyklu wirowania bęben nieustannie zmienia prędkość, co prowadzi do błędów. Użytkownik sprawdził stan silnika, szczotek węglowych oraz pompy, jednak problem nie ustąpił. Po dłuższym czasie użytkowania, usterka została zdiagnozowana jako uszkodzenie amortyzatorów, które po wymianie rozwiązało problem, przywracając prawidłowe działanie pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA