logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Samsung P1253S - błąd UE przy wirowaniu bez wsadu, co robić?

wojtus50 14 Kwi 2008 15:33 55563 5
REKLAMA
  • #1 5029477
    wojtus50
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Pralka jak w temacie,error EU (brak zbalansowania wsadu prania)pojawia sie nawet przy uruchomieniu pralki bez prania tzn.sama woda.Wszystko wyglada OK.Przy wirowaniu zaraz taki komunikat.Brak mi koncepcji.Jaka moze byc tego przyczyna.
  • REKLAMA
  • #2 5030049
    maxagd
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Ja bym sprawdził szczotki w silniku.
  • REKLAMA
  • #3 5033676
    wojtus50
    Poziom 13  
    Witam ponownie.Szczotki i komutator,jak nowe.Wszystko OK.Troche ja pomeczylem,okazalo sie ,ze pokazuje ten blad UE,potem ponownie zaczyna wirowac.Po kilku takich probach zaskakuje i odwiruje normalnie.To juz jakies czary,moze ktos wie jaka moze byc przyczyna takiego zachowania.
  • REKLAMA
  • #4 5035903
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    wojtus50 napisał:
    error EU (brak zbalansowania wsadu prania.Wszystko wyglada OK.Przy wirowaniu zaraz taki komunikat.Brak mi koncepcji.Jaka moze byc tego przyczyna.

czyli nierównomierne rozłożenie prania w bębnie...
    Sprawdzić prądniczkę tacho na silniku czy sztywno zamocowane i nie pęknięte elementy, połączenia z prądniczki do kostki i z kostki do modułu.
    Jak wszystko ok to dokładać pranie do bębna lub moduł...:)
    ...no jeszcze ostatecznie slizga się za mocno pasek...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 5041556
    wojtus50
    Poziom 13  
    Wszystko sprawdzone,pradniczka ideal,polaczenia do kostki i dalej do modulu tez dobre.Pasek OK.Efekt:pralka kilka razy podejmuje probe wirowania az za ktoryms kolejnym razem uda sie jej i wtedy wszystko jest OK,nie wyswietla juz bledu EU.Jest to klopotliwe bo pranie trwa strasznie dlugo.Chyba juz tylko pozostaje jakis knyf w elektronice,dziwne tylko ze udaje jej sie odwirowac.Moze ktos ma jakis pomysl?Pozdrawiam
  • #6 5059350
    Whirpool_Fcuker
    Poziom 16  
    Ocena: 108
    samsung proponuje w takim przypadku wylaczyc pralke i dodac lub usunac rzeczy do/z pralki.w starych modelach odpowiednikiem tego bledu bylo e4.
REKLAMA