revolt2 napisał: pojazd służy do dojazdu do miejsca pracy, nie jest użytkowany przez ok 3-4 tygodni, chodzi o to ,żeby go doładować , żeby był "ćwiczony" i nie zasiarczał się, jak to się dzieje podczas gdy nie jest użytkowany.
Mój pojazd od ładnych paru lat stoi po kilka miesięcy. Wcześniej okresowo doładowywałem go z agregatu prądotwórczego.
Obecnie, od ponad półtora roku wykorzystuję 4 panele 10W/12V połączonych równolegle poprzez diody i podłączone bezpośrednio do akumulatora (55 Ah) w samochodzie.
Panele są za szybą nad drzwiami garażu, stale podłączone do instalacji w samochodzie gdy samochód stoi w garażu.
Jako zabezpieczenie przed ewentualnym przeładowaniem akumulatora oraz elektroniki w samochodzie przed nadmiernym wzrostem napięcia (u mnie to występuje w okresie zimowym) zastosowałem układ kontroli napięcia, który odłącza (przekaźnik) panele gdy napięcie wzrośnie do 14.8 V, a gdy napięcie spadnie do 13 V, ponownie je dołącza.
Gdyby samochód garażował pod chmurką, zastosowałbym panel elastyczny o wymiarach takich aby zmieścił się na tylnej półce w samochodzie. Panel ten też byłby podłączony jak te w garażu, czyli poprzez diodę separującą i przekaźnik układu kontroli napięcia.
Samochód starałbym się ustawiać na dłuższy postój tyłem w kierunku południowym.
Rozglądałbym się za czymś o takich parametrach, w moim przypadku, chodzi głownie o wymiary panelu.
PARAMETRY TECHNICZNE / MODEL 50
Moc max. [W] 50
Napięcie jaowe [V] 20,3
Prąd max. Imp [A] 2,91
Napięcie w punkcie mocy [V] 17,20
Prąd zwarciowy Isc [A] 3,43
Zakres temp. Pracy [ºC] od -40 do 85
Sprawność [%] 18,30
PARAMETRY MECHANICZNE
Długość [mm] 980
Szerokość [mm] 350
Głębokość [mm] 3
Waga [kg] 2,4
Terminal MC4
ŻYWOTNOŚĆ OGNIWA
Moc po 10 latach [%] 90
Moc po 30 latach [%] 80
Gwarancja 3 lata
Linku nie podaje, aby nie zarobić ostrzeżenia.
vodiczka napisał: Kontroluj co kilka dni napięcie na klemach (przy postoju dłuższym niż 5 dni), jeżeli wynosi przynajmniej 12,5 V to doładowanie niepotrzebne.
U mnie w okresie letnim, rano, napięcie na akumulatorze po dniu słonecznym wynosi 12.6 V, po pochmurnym 12.5 V, a wieczorem 12.8-13.2 V. W okresie zimowym napięcie rano jest podobne, a gdy jest kilka dni pochmurnych, to spada do 12.4 V, natomiast w południe, gdyby nie układ kontroli to napięcie rosłoby do 15.2 V przy prądzie ładowania 1.68 A - takie parametry zaobserwowałem, dlatego zastosowałem układ kontroli napięcia.