logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszczelnienie pralki Polar PFL 800 - czy wymienić uszczelkę czy użyć silikonu?

Pierdzielnik 31 Lip 2019 22:12 2064 9
REKLAMA
  • #1 18090757
    Pierdzielnik
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem z wyciekiem z miejsca zaznaczonego na zdjęciu. Chciałbym to uszczelnić i po pomoc przychodzę do was zanim się za to zabiorę. Czy jest to element który można uszczelnić na nowo? Jak tak to czy kupię do tego modelu uszczelkę, czy zostaje silikon? Z góry dziękuję za odpowiedzi. P.S. znajduje się to zaraz nad silnikiem w korpusie/obudowie bębna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18090770
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    To to, to jest grzałka i nie ma nakretki ściągającej uszczelke. Uszczelki samej nie kupisz, silikonem tu sie nie rozwiązuje sprawy. Dać nakrętkę, ścisnąc uszczelkę, albo wymienić grzałkę na nową.
  • REKLAMA
  • #4 18090882
    Pierdzielnik
    Poziom 5  
    mrice napisał:
    To to, to jest grzałka i nie ma nakretki ściągającej uszczelke. Uszczelki samej nie kupisz, silikonem tu sie nie rozwiązuje sprawy. Dać nakrętkę, ścisnąc uszczelkę, albo wymienić grzałkę na nową.
    . Wiem ale na pewno jest pod nią jakiś sposób uszczelnienia bo wątpię by to było połączenie metal-plastik 😁

Dodano po 3 [minuty]:

Paw_el napisał:
    Nakręć nakrętkę M6 dokręć do oporu i powinno być OK.

Nakrętka tam była i ją ściągnąłem w celu inspekcji,chciałem sprawdzić czy zejdzie lub co pod tym jest. Dpkręciłem do oporu lecz boje się zerwać lub uszkodzić samą grzałkę(żeby nie zrobiło się z niej U?).
  • Pomocny post
    #5 18090896
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3699
    Pod widocznym gwintem jest od wewnętrznej strony mocowania grzałki " klamra" która po dokręceniu nakrętki, której brak zaciska gumową uszczelkę grzałki powodując jej ściśnięcie co zapewnia szczelność grzałki w zbiorniku pralki. Nakrętka musi być bo inaczej nie ma szansy by zamocowanie grzałki było szczelne.
    Czyli wyciek pojawił się gdy nakrętka była nakręcona?
    Po dokręceniu nakrętki wyciek nadal występuje?
  • REKLAMA
  • #6 18090916
    Pierdzielnik
    Poziom 5  
    Kenworth 18 napisał:
    Pod widocznym gwintem jest od wewnętrznej strony mocowania grzałki " klamra" która po dokręceniu nakrętki, której brak zaciska gumową uszczelkę grzałki powodując jej ściśnięcie co zapewnia szczelność grzałki w zbiorniku pralki. Nakrętka musi być bo inaczej nie ma szansy by zamocowanie grzałki było szczelne.

Nakrętka się tam znajdowała przed zrobieniem zdjęcia, ściągnąłem ją zaraz przed zrobieniem zdjęcia w celu zobaczenia z czym mam do czynienia. Mimo dokręcenia nawet z większym momentem uszczelka przepuszcza(bokami). Zdecyduje się na zakup nowej i mam do tego pytanie- czy półka cenowa ma tutaj znaczenie(są od 35 do 100zł). Chciałbym też podziękować wszystkim którzy się wypowiedzieli w tym temacie , jestem dość młody i uważam jak to cebula,że z takim tematem nie będę dzwonił po specjalistę. Warto próbować samemu jeżeli ma się siłę podjąć temat 😁 (co innego jakby był problem z panelem)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18090946
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    W takim wypadku pomoże tylko wymiana grzałki na nową. Jeśli chodzi o zakup grzałki to myślę, że nie ma potrzeby pchać się w te z najdroższej półki cenowej, ale też nie ma gwarancji, że ta najtańsza nie będzie wymagała wymiany na nową po roku lub dwóch i to nie z powodu ponownego wycieku a po prostu może się przepalić.
    Tutaj możesz sobie wybrać coś na Twoją kieszeń: https://north.pl/czesci-do-pralek/czesci-pola...-pfl800-pralki-polar,177,PFL800,m1723123.html
    Najważniejsze jest to byś pamiętał, że jeśli kupisz zamiennik grzałki to zastosuj do niej oryginalny czujnik temperatury, który znajdował się w fabrycznej grzałce.
    Sposób wymiany jest pokazany na przykład tutaj: https://youtu.be/faWJ3rLa0So
    Oczywiście możesz również podejść z oryginalną grzałką do pobliskiego sklepu z częściami do AGD i sprzedawca powinien pomóc dobrać odpowiedni zamiennik.
    Gdyby sprzedawca okazał się mało kompetentny to nie daj sobie wmówić, że będzie pasować grzałka dłuższa lub krótsza. Długość grzałki musi być identyczna i tym głównie należy się kierować przy jej zakupie oraz tym, że grzałka musi posiadać bezpiecznik termiczny czyli być przeznaczona do zbiornika z tworzywa sztucznego.
  • #8 18090956
    Pierdzielnik
    Poziom 5  

Dzięki 😁
    Zostaje ostatni problem, grzałkę poprzedza obudowa pralki w odstępie około 10cm i nie daje to możliwość demontażu. Będzie konieczny demontaż całego zespołu czy jest inny sposób? Zobaczę jutro czy można opuścić wszystko o parę centymetrów bo tyle brakuje do otworu zaraz pod.
  • Pomocny post
    #9 18091219
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Demontaż zbiornika to byłby przerost formy nad treścią. Przechyl sobie pralkę i oprzyj o ścianę a pod silnik podłóż na przykład drewniany klocek i w ten sposób zespół piorący podniesiesz na tyle by mieć wystarczająco dobry dostęp do grzałki. Pamiętaj by nie położyć nigdy pralki na bok jeśli już to na "plecy" lub na drzwi, ale wtedy należy pamiętać by podłożyć jakiś gruby koc by nie uszkodzić drzwi lub panelu.
    Teoretycznie mógłbyś położyć pralkę na przód, ale nie wiem czy to Ci ułatwi dostęp.
    Pamiętaj, że czasem grzałka wychodzi z oporem i przygotuj się na taką ewentualność.
    Wówczas należy ją podważać płaskim wkrętakiem z wyczuciem w około.
    Przy okazji posprzątaj sobie pod pralką bo często śliskie podłoże powoduje wędrówki pralki podczas wirowania po pomieszczeniu.
    Nową grzałkę posmaruj sobie płynem do naczyń bo to bardzo ułatwi Ci jej montaż.
    Ten materiał też powinien być Ci pomocny: https://youtu.be/9SWF7vr4EDo
  • #10 18091492
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6903
    Kenworth 18 napisał:
    Przechyl sobie pralkę i oprzyj o ścianę a pod silnik podłóż na przykład drewniany klocek i w ten sposób zespół piorący podniesiesz na tyle by mieć wystarczająco dobry dostęp do grzałki.

I jak się wyczepi górna sprężyna trzymająca zespół piorący to dopiero będzie ambarans.

Pierdzielnik napisał:
    Będzie konieczny demontaż całego zespołu czy jest inny sposób?

Najłatwiej bedzie poprosić drugą osobę o pomoc, zdjąć górny blat i na moment wyjęcia i włożenia nowej niech druga osoba z góry przydusi zespół piorący w dół i wtedy atakujesz przez mniejszy otwór.

Pierdzielnik napisał:
    jestem dość młody i uważam jak to cebula,że z takim tematem nie będę dzwonił po specjalistę

Powiem Ci tylko tyle, że akurat twoja pralka jest jedną z bardziej upierdliwych jeśli chodzi o wymiane grzałki przez brak sensownego dostępu do niej. Grzałkę niejednokrotnie trzeba odpowiednio podwarzyć, by wyrwać gumę uszczelniając z krawędzi zbiornika. PRzy nieumiejętnym operowaniu krawędź zbiornika łatwo uszkodzic i wtedy może być problem z uszczelnieniem nawet nowej grzałki. Jeśli uszczelka grzałki wjedzie Ci do zbiornika to też będziesz sie z tym bardzo męczył, a jeśli tej nakrętki nie nakręcisz spowrotem (tylko z luzem) to masz spore szanse na taki wypadek.

Tak więc jak to określiłeś, zastanów się czy cebulować czy jednak to zlecić,bo przy tej konstrukcji nie jest to przyjemna robota.

Kenworth 18 napisał:
    Teoretycznie mógłbyś położyć pralkę na przód, ale nie wiem czy to Ci ułatwi dostęp.

Raczej nawet utrudni.

Kenworth 18 napisał:
    Wówczas należy ją podważać płaskim wkrętakiem z wyczuciem w około.

Marna szansa, zeby w koło całej grzałki się tam wkrętakiem zmieścić.

Kenworth 18 napisał:
    Nową grzałkę posmaruj sobie płynem do naczyń bo o bardzo ułatwi Ci jej montaż.

Absolutnie nie ma takiej potrzeby.

Kenworth 18 napisał:
    Gdyby sprzedawca okazał się mało kompetentny to nie daj sobie wmówić, że będzie pasować grzałka dłuższa lub krótsza.

Kompetentny sprzedawca właśnie będzie potrafił dobrać grzałkę która nie będzie o identycznej długości, a zaręczam Ci, że długościami idzie rząglować, nie mniej bezpieczniej jest kupić krótszą niż dłuższą, bo przy dłuższej możemy czasami zderzyć się z przodem zbiornika i wtedy będzie problem.

Kenworth 18 napisał:
    Długość grzałki musi być identyczna

Tak więc, proszę nie wprowadzać w błąd.

Kenworth 18 napisał:
    oraz tym, że grzałka musi posiadać bezpiecznik termiczny czyli być przeznaczona do zbiornika z tworzywa sztucznego.

To nie obecność termika definiuje o przeznaczeniu grzałki na taki czy siaki zbiornik tylko odpowiednia uszczelka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyciekiem w pralce Polar PFL 800, który występuje w okolicy grzałki. W odpowiedziach sugerowane jest, że uszczelka grzałki nie jest dostępna do zakupu, a silikon nie rozwiąże problemu. Zaleca się dokręcenie nakrętki M6, która zaciska gumową uszczelkę grzałki. Jeśli wyciek nadal występuje, konieczna będzie wymiana grzałki. Użytkownik rozważa zakup nowej grzałki, zwracając uwagę na różnice cenowe i konieczność użycia oryginalnego czujnika temperatury. Wskazówki dotyczące demontażu grzałki obejmują przechylenie pralki oraz ostrożne podważanie grzałki, aby uniknąć uszkodzenia zbiornika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA