logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Polar PFL 805 – jak wymienić grzałkę z przyspawanymi przewodami i ograniczonym dostępem?

miroslawpiczka 13 Wrz 2025 15:27 1014 52
Najlepsze odpowiedzi

Jak bezpiecznie odłączyć konektory i wyjąć grzałkę w pralce Polar PFL 805, gdy dostęp z tyłu jest bardzo ograniczony?

Nie trzeba ciąć tylnej blachy: to nie są przewody przyspawane, tylko konektory na wygiętych pod 90° końcówkach grzałki, które zwykle zsuwa się po wciśnięciu blokady i delikatnym poruszaniu szczypcami [#21688885][#21688886] Grzałkę da się wyjąć, ale przy małym luzie pomaga pochylenie pralki do przodu i podparcie zbiornika deskami, żeby po postawieniu było więcej miejsca na wysunięcie elementu [#21689581] Przy montażu trzeba ją dobrze osadzić w podporze grzałki i mocno docisnąć, bo źle założona może ocierać o bęben albo powodować problemy z uszczelnieniem [#21689581][#21689343] Pomiar 21 Ω wskazuje mniej więcej na grzałkę około 2,5 kW, więc sama grzałka wyglądała na sprawną [#21688885] W tym wątku ostatecznie okazało się, że problem pralki był gdzie indziej: trzeba było sprawdzić silnik, przewody i szczotki, a po wyczyszczeniu silnika i przeszlifowaniu komutatora pralka wróciła do pracy [#21692563][#21700823]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21688878
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    Witam
    Mam problem z grzałką w starej pralce. Problem polega na jej wyciągnięciu, po prostu chcę wstawić nową. Klapy tylnej nie można całkowicie zdjąć, bo nie ma takiej możliwości, są jak gdyby okienka przez które można dokonać ewentualnych napraw. Grzałki nie można wyciągnąć z dwóch powodów. Pierwszy jest taki, że dwa przewody, które dochodzą do grzałki są przyspawane, a drugi jest taki, że wyciągnięcie jej jest niemożliwe. Chyba, że przetnę tylną blachę i wtedy się da, ale to osłabi pralkę podczas wirowania i prania, będzie "tańczyć."

Mierzyłem ją miernikiem, aby sprawdzić ile Ω pokazuje - 21 Ω. Na zdjęciach są pokazane przewody, które są przyspawane. Czy jest możliwość wypięcia takiego rodzaju przewodów? Próbowałem, ale nie dało się, są zaciśnięte bardzo.
    AI: Jaka to dokładnie marka i model tej pralki? To pomoże sprawdzić, jak wygląda mocowanie grzałki i przewodów w tym konkretnym przypadku.
    AI: Czy masz dostęp do narzędzi typu lutownica, szlifierka lub inne, które pozwoliłyby odciąć lub odlutować przewody? A może rozważasz użycie szybkozłączek po wymianie grzałki?

Mam lutownicę, szlifierki nie posiadam, ale ręczne pilniki mam. Właśnie, jak zastosować szybkozłączki?
    Polar PFL 805 – jak wymienić grzałkę z przyspawanymi przewodami i ograniczonym dostępem?541154663_...0103_n.jpg (101.8 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Polar PFL 805 – jak wymienić grzałkę z przyspawanymi przewodami i ograniczonym dostępem?546958473_...9905_n.jpg (91.97 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 21688885
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Nic tam nie jest przyspawane, to są konektory, tylko że języki grzałki są wygięte o 90 stopni w dół - ale nadal to takie same konektory, jak konektor przewodu żółto-zielonego.

Konektory może mają dźwigienkę blokady, którą trzeba wcisnąć, by dało się konektor zsunąć:

Metalowy konektor z zaznaczoną dźwigienką blokady czerwoną strzałką

21 omów to coś koło 2,5kW mocy, czyli raczej sprawna grzałka. Ale skoro pop prostu chcesz ją wymienić, nikt nie zabroni Ci :D
  • #3 21688886
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3700
    Nic nie jest przyspawane. Grzałka jest podłączona konektorami: https://youtu.be/Hd5xfXEwMVo?si=9I-whPhVeaaCPTvx
    Bierzesz szczypce i chwytasz nimi konektor poniżej wsuwki i kręcąc delikatnie prawo-lewo wypinasz konektor. Przecież grzałkę masz sprawną. Po co chcesz ją wymienić?.Opisz co się dzieje z pralką. Tylną klapę musisz zdemontować bo nie ma innej opcji. Ta pralka pokazuje błędy diodami. Świeci się dioda Serwis? Jeśli tak to dodaj zdjęcie panelu sterowania.
  • #4 21688917
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21688886
    Witam,
    Dzięki za post i za zajęcie się moim problemem. W trakcie prania, np. 60°C, po około 5 minutach zapaliła się lampka "serwis". Zresetowałem i ponownie puściłem cykl. Pranie się wykonało do końca. Drugim razem, przy praniu 30°C, pierze normalnie, zatrzymuje się przed płukaniem.

Programator wymontowałem i znalazłem taki "program ratunkowy" na Allegro z pewnymi elementami elektronicznymi do zakupu, które najczęściej się psują właśnie na płytkach typu Whirlpool L 1782 i innych podobnych do tego typu.

Jest nawet filmik na YouTube, gdzie pewna osoba naprawia programator, wymienia kilka elementów, takie jak kondensatory, dławiki i inne. Po naprawie programator zaczął działać i tym samym pralka.

Jeśli grzałka jest sprawna, to problem leży w programatorze, tak myślę. Nic jeszcze nie robiłem z programatorem.
    Pozdrawiam

Płytka programatora pralki Whirlpool L1782 z widocznymi kondensatorami i przekaźnikami
  • #5 21688927
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Dodaj zdjęcie panelu sterowania gdy świeci się dioda Serwis. Jeżeli tego nie zrobisz to nie będę mógł pomóc i inni użytkownicy również. Zostaw moduł sterujący w spokoju. Ten zestaw naprawczy stosuje się wtedy gdy pralka jest martwa. Teoretycznie wszystko wskazuje na zużytą pompę odpływową, ale lepiej potwierdzić to kodem błędu który pralka wyświetla. Sprawdzałeś filtr pompy odpływowej?
  • #6 21689201
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6904
    miroslawpiczka napisał:
    Grzałki nie można wyciągnąć z dwóch powodów. Pierwszy jest taki, że dwa przewody, które dochodzą do grzałki są przyspawane, a drugi jest taki, że wyciągnięcie jej jest niemożliwe.

1) przewody są na konektorach i się je po prostu odłącza od złącza grzałki
    2) bez problemu grząłkę sie wyciąga.
    3) wpierw wypada grzałkę zweryfikować pomiarami.

miroslawpiczka napisał:
    Drugim razem, przy praniu 30°C, pierze normalnie, zatrzymuje się przed płukaniem.

czyli problem lezy gdzie indziej aniżeli w grzałce

miroslawpiczka napisał:
    Nic jeszcze nie robiłem z programatorem.

I nie rób, bo zrobisz mu krzywdę i skońćzy się zakupem nowej pralki.

miroslawpiczka napisał:
    znalazłem taki "program ratunkowy" na Allegro z pewnymi elementami elektronicznymi do zakupu, które najczęściej się psują właśnie na płytkach

Pardon, ale nie wiesz nawet kiedy i po co się te elementy wymienia. Zapewnię tylko, ze w twoim przypadku nic to nie pomoże.
  • #7 21689299
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21688927
    Witaj,
    Nastąpiły pewne zmiany od mojego ostatniego postu.
    W necie gdzieś wyczytałem, że w pralkach tego typu grzałkę wyjmuje się z przodu pralki, gdzie są drzwiczki i należy zdjąć gumowy kołnierz.
    Zacząłem go zdejmować, ale po krótkim namyśle zmieniłem zdanie i zaprzestałem. Okazało się, że to nieprawda, że od tyłu ją się wyjmuje.
    Kołnierz zdejmowałem od frontu, czyli tam, gdzie nie ma drutu, wcisnąłem gumę na swoje miejsce. Pralkę złożyłem, programator zamontowałem, przewody podpiąłem, grzałkę zamontowałem, bo wcześniej ją niepotrzebnie wyciągnąłem, bo jak się okazało, że jest sprawna.

Zrobiłem próbę rozruchu z wodą, włączyłem do prądu i zaczął się kręcić bęben, ale wystąpiły jakieś tarcia tego kołnierza gumowego (prawdopodobnie gdzieś się zawinął), woda zaczęła napływać, no i po chwili wypłynęła spod pralki, myślę, że guma od grzałki puściła, źle została założona ze względu na ograniczony dostęp. Przy zakładaniu posmarowałem tę gumę płynem do mycia naczyń, docisnąłęm ją, śrubę dokręciłem. W sumie to wszystko.
    Niestety nie wiem, gdzie jest umiejscowiona pompa odpływowa, co do filtru, to dojście do niego jest z przodu pralki, w prawym rogu na dole, należy dolny panel zdjąć i się w ten sposób oczyszcza z brudów.
    No i teraz się zastanawiam, czy nie kupić nowej pralki, bo niestety poległem na polu walki. Chociaż dalej mnie korci rozwiązanie problemu.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 21689306
    shadowwolf87
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Chłopie, odpuść. Jak już cieknie, to tylko gorzej będzie. Czasem po prostu nie opłaca się naprawiać.
  • #9 21689308
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21688886 Co do tych konektorów, to jeden przewód zdjąłem, ale te dwa pozostałe są bardzo mocno wpięte, nie wiem, czy na stałe są zamontowane? Są po prostu inaczej zbudowane. Ale ok, bo grzałki nie mam zamiaru wyjmować.

Dodano po 44 [minuty]:

>>21689201 Napisałeś, że bez problemu grzałkę się wyciąga. Tak, ale do pewnego momentu, o 5 cm, ale aby ją całą wyciągnąć, to nie ma miejsca, bo tylny blaszany panel pralki nie umożliwia tego — nie da się go zdjąć. Nie masz racji.
  • #10 21689343
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Miałeś włączyć jakiś program prania choćby krótki i gdy zaświeci się Serwis to wtedy zrobić zdjęcie panelu sterowania i wstawić w swoim temacie. Dopiero wtedy było by jasne jaką usterkę pokazuje pralka bo pokazuje a Ty rozkręcasz co popadnie i teraz masz nauczkę. Przecież grzałka jest z tyłu pralki co już ustaliliśmy: https://agdtechnik.pl/zespol-pioracy-wh-c00560653-480111102385.html Najprawdopodobniej nie trzeba było jej demontować. A by dostać się do pompy odpływowej zdejmujesz maskownicę czyli tzw. cokół: https://youtu.be/nt47OB0RxLU?si=spoXJhRA_iNnBy9C
    Wysuń grzałkę jeszcze raz i mocno ją dociśnij choćby trzonkiem młotka i dopiero dokręć nakrętkę mocującą grzałkę.
  • #11 21689398
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21689343 NIe kontaktowalem się z wami , jak starałem się wyciągnąć tę grzałkę, dopiero po wystąpieniu problemów.
  • #12 21689399
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    miroslawpiczka napisał:
    >>21689343 NIe kontaktowalem się z wami , jak starałem się wyciągnąć tę grzałkę, dopiero po wystąpieniu problemów.

Zrobisz w końcu to zdjęcie panelu ze świecącą diodą Serwis czy dalej będziesz rozkręcał co się da bez sensu? Wtedy gdy pralka się zatrzymuje zostaje woda w zbiorniku?
  • #13 21689544
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21689399 Teraz właśnie, mam nadzieję, że odpowiednio wkręciłem grzalkę, osadziłem gumę. Wcześniej woda lała się na podłogę z komory grzałki, bo nieodpowiednio była osadzona. Jak zrobic test wodny nie podłączając pralki do wody, ręcznie gdzieś można to zrobić?
    Jak będę pewnien, ze nie ma przecieku wody, to zrobię zaraz zdjęcia panelu sterującego i wstawię na forum. Acha sprawdziłem tę rurkę gumową od filtra, gdzie zanjduje się kuleczka, nie było dużo zabrudzeń, piasek jedynie. Oczyścilem. Gddy pralka się zatrzymywalą podczas cyklu, to woda zostawala w bębnie.

Dzięki
  • #14 21689551
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Odpowiesz na moje pytanie? Ustaw program wirowania i naciśnij 4 razy Anulowanie to pralka wejdzie w tryb autotestu. Tylko jak nie będzie podłączona pod wąż z wodą to pewnie pokaże błąd dopływu wody.
  • #15 21689572
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21689551 Bęben o coś ociera, pokręcić wystarczy ręcznie, wydaje mi sie ze dzwięk dochodzi od spodu, pod bębnem

Jak ustawię program "wirowania", to od razu po tym ustawieniu mam naciśnąć 4 razy "anulowanie" i potem nacisnąć przycisk "start" ?
  • #16 21689581
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Nieprawidłowo założona grzałka. Grzałka ociera o bęben bo nie usiadła w podporze grzałki. Musisz ją wyciągnąć ponownie. Poszukaj w domu jakiejś podstawki pod zbiornik deseczki itp. a następnie pochyl pralkę do przodu i podłóż pod zbiornik te deseczki itp. by jak postawisz pralkę na nóżki zbiornik się uniósł a wtedy bez problemu wyciągniesz grzałkę. Przy montażu poświeć latarką przez otwór po grzałce i zobaczysz podporę grzałki w którą grzałka musi trafić przy montażu. Tak, ale najpierw poprawnie zamontuj grzałkę.
  • #17 21689587
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 948
    miroslawpiczka napisał:
    >>21689551 Bęben o coś ociera, pokręcić wystarczy ręcznie, wydaje mi sie ze dzwięk dochodzi od spodu, pod bębnem
    Stawiam na źle zamontowaną grzałkę, ociera o bęben. Lata temu gdy pracowałem w ZURiT domorośli naprawiacze potrafili wyjąć i wsadzić tą samą lampę ,,na to samo miejsce'' i TV zamierał, najlepsi potrafili do podstawki noval (dziewięć pinów, wzmacniacz wizji PCL84) wsadzić lampę PFL200 (dziesięć pinów, też wzmacniacz wizji w nowszych TV więc wsadzali nowszą lampę w starą podstawkę ,,bo to przecież to samo miejsce'') i dziwić się, że nie działa.
  • #18 21689594
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21689581 zalozylem wlasnie, już nie ociera.
    Ponawiam pytanie, jak ustawię program "wirowania", to od razu po tym ustawieniu mam naciśnąć 4 razy "anulowanie" i potem nacisnąć przycisk "start" ?
    Aha, odnośnie komunikatu,ze wąż do wody nie podłączony, u mmie na panelu pralka tego nie ma.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21689587 u mnie nie ma miejsca, nie ma dojscia, nie będę rocinał szlifierką blachy z tylu, chociaż można z deseczką, bo bęben jest ruchomy, więc grzałkę mozna wyciągnąć.
  • #19 21689613
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Tak. Ustawiasz wirowanie i 4 razy Anuluj i Start. Przecież grzałka Ci haczy o obudowę pralki przy demotażu z pralki i dlatego unosi się zbiornik by było miejsce na zdemontowanie grzałki.
  • #20 21689654
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21689613 Wirowanie przeszło pozytywnie, przez 15 minut kręcił się bęben, po tym dioda „drzwi otwarte”, koniec cyklu
  • Pomocny post
    #21 21689657
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    To włącz jakiś program prania z grzaniem wody bez wsadu i poczekaj aż zaświeci się Serwis i zrób zdjęcie i dodaj do tematu. Tak wygląda przykładowy błąd w podobnej pralce i jak widzisz diody wskazują na błąd: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3756318.html
    PS. Masz w tym temacie też procedurę autotestu w poście #4. Ja się pomyliłem.
  • #22 21689759
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21689657 Hej, skończyło się właśnie pranie. Wszystkie cykle przeszły. Dużo brudów wyleciało z pralki. Włosy, paprochy itd., itp. Teraz włączę pranie z ubraniami i zobaczymy, jak się zachowa pralka z wsadem.

Pozdrawiam
  • #24 21690840
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21689824 Witam, dziś zrobiłem małe pranie, może z kilograma ciuchów, na 30°C, krótkie pranie i się zatrzymało podczas płukania. Po tym wciśnięto przycisk "anulowanie" i potem "płukanie" i cykl wykonał się do końca.

Jeszcze nie sprawdzałem hydrostatu, teraz sprawdzę. Wczoraj robiłem pranie bez wsadu i przeszło od początku do końca, a dziś z 1 kg ciuchów i problem.
  • #25 21690856
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Nie wstawiaj zdjęcia panelu ze świecącą diodą Serwis bo po co i kombinuj dalej rozkręcając następne podzespoły pralki a może w końcu ją naprawisz.
  • #26 21691404
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21690856 Śmigiełko od filtra nie jest luźne, stawia mały opór, więc prawdopodobnie pompa jest sprawna. Taki wniosek stawiam po przeczytaniu rad od https://panagd.pl/awarie-pralki-z-ktorymi-poradzisz-sobie-sam/
    Problemem mogą być również wytarte szczotki w silniku.

Fotki panelu z diodami wstawię jeszcze dziś.
  • #27 21691445
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Pompa po nastu latach użytkowania pralki będzie sprawna!👍
    Co prawda temat tyczy się zmywarki, ale pompa tego samego typu co w pralce: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4136615.html
    Co do szczotek węglowych silnika napędowego to pewnie też będą się kończyć, ale z pewnością to nie jest przyczyną obecnego problemu.
  • #28 21691467
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21691445 Prosta i skuteczna metoda. Wczoraj właśnie miałem przedmuchać wężyk od hydrostatu, ale zrobię to wodą ciepłą.
    Wężyk od hydrostatu drożny. Ciepła woda wypłynęła przez filtr na dole.

Dodano po 29 [minuty]:

>>21691467
    Jeśli jest problem z pompą, to znaczy, że nie powinna w ogóle działać, czy może działać w sposób przerywany, tzn. raz działa, a raz nie działa, czyli nie wykonuje danego cyklu? Tak jak w ostatnim przypadku - płukanie, na tym właśnie dioda "serwis" się zapaliła.
    Problemem mogą też być szczotki w silniku.
  • #29 21691565
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Dodasz zdjęcie panelu sterowania z diodą Serwis to będzie można odpowiedzieć konkretnie. Nie będzie zdjęcia to już sam musisz sobie poradzić z problemem. Ten temat to już istna epopeja i wystarczy. Albo konkrety, albo radzisz sobie dalej sam lub z pomocą @ElekrodaBot.
  • #30 21691829
    miroslawpiczka
    Poziom 4  
    >>21691565 Wcześniej, czyli wczoraj i przedwczoraj, stawała przed płukaniem, a dziś w trakcie płukania stanęła.
    Polar PFL 805 – jak wymienić grzałkę z przyspawanymi przewodami i ograniczonym dostępem?550113066_...6517_n.jpg (60.07 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Polar PFL 805 – jak wymienić grzałkę z przyspawanymi przewodami i ograniczonym dostępem?540975051_...4338_n.jpg (67.49 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany grzałki w pralce Polar PFL 805, gdzie użytkownik miał trudności z wyjęciem grzałki z powodu ograniczonego dostępu i przekonania, że przewody są przyspawane. Wyjaśniono, że przewody są podłączone konektorami, które można odłączyć, a grzałkę wyjmuje się od tyłu pralki po zdjęciu tylnej klapy lub uniesieniu zbiornika. Pomiar rezystancji grzałki wyniósł około 21 Ω, co wskazuje na jej sprawność. Problemem okazało się nieprawidłowe osadzenie grzałki, które powodowało przecieki i ocieranie o bęben. Zalecano poprawne zamontowanie grzałki, uniesienie zbiornika za pomocą podkładek, aby ułatwić demontaż oraz sprawdzenie szczelności gumowego kołnierza.

Dalsze problemy z pralką dotyczyły zatrzymywania się cyklu prania podczas płukania i zapalania się diody "serwis". Sugerowano sprawdzenie filtra pompy odpływowej, drożności wężyka hydrostatu oraz stanu szczotek silnika napędowego, które mogą powodować przerywaną pracę silnika i błędy F06. Podano instrukcje dotyczące demontażu silnika, pomiaru i wymiany szczotek węglowych oraz diagnostyki elementów elektronicznych modułu sterującego, w tym triaka silnika. Wskazano na możliwość samodzielnej naprawy lub konieczność skorzystania z serwisu, z uwagi na koszty i dostępność części. Ostatecznie problem z grzałką został rozwiązany, ale usterki związane z praniem i zatrzymywaniem cyklu pozostały, prawdopodobnie związane z silnikiem lub elektroniką sterującą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA