logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikser Bosch MFQ36490/01 - nie można uruchomić za każdym razem

MikroPstryczek 31 Lip 2019 22:20 1365 6
REKLAMA
  • #1 18090775
    MikroPstryczek
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Mikser zatrzymał się w trakcie rozdrabniania. Otworzyłem i stwierdziłem, że szczotki są przypalone. Oczyściłem je i komutator. Załączył, ale po wyłączeniu nie chce się uruchomić. Ruszyłem wirnikiem i znowu zaskoczył. Co ciekawe multimetr podłączony do szczotek raz wskazuje przejście a raz go nie ma, stąd podejrzewam uszkodzenie silnika. Jednak znalazłem ten filmik: https://www.youtube.com/watch?v=kMTQV8wzI_0 i mój mikser na wolnych obrotach też podobnie nie pracuje, czy przerywa. Nie opisano co było przyczyną a części zamiennych brak. Szczotki mógłbym dorobić, choć te mają ok 9 mm wysokości. Ktoś pomoże?
    Mikser Bosch MFQ36490/01 - nie można uruchomić za każdym razem
  • REKLAMA
  • #2 18090914
    UczenEl
    Poziom 18  
    Ocena: 387
    Na wirniku klatki nie mają przejścia między sobą czy szczotka nie dociska?
    Jak wirnik ma przerwę w uzwojeniu to złom (albo przewinięcie) przez to mogły się też szczotki przypalić i komutator
  • REKLAMA
  • #3 18091395
    MikroPstryczek
    Poziom 9  
    UczenEl napisał:
    Na wirniku klatki nie mają przejścia między sobą czy szczotka nie dociska?
    Jak wirnik ma przerwę w uzwojeniu to złom (albo przewinięcie) przez to mogły się też szczotki przypalić i komutator

Wiesz, nie znam się na dokładnej budowie silników. Czy on ma na komutatorze wyprowadzenie kilku uzwojeń? Ciekawi mnie ten fakt, iż po trafieniu w pozycję przejścia startuje. I choć iskrzy na szczotkach to pracuje. Nie wiem jak z mocą w tym momencie. Niby nóż daje radę zblendować owoce z jogurtem. Mnie się wydawało, że albo działa albo nie, a tu pomimo wszystko można go uruchomić.
  • REKLAMA
  • #4 18091404
    UczenEl
    Poziom 18  
    On nie ma prawa iskrzyć
    Sprawdź multimetrem czy wszystkie klatki na komutatorze mają przejście
    Wiesz jak jedna klatka będzie miała przerwę to silnik ruszy ale będzie iskrzyc i pełnej mocy nie będzie miał

Liczysz klatki dzielisz na pół i masz ilość uzwojeń czy coś takiego 🤔 sam już nie pamiętam:D
  • REKLAMA
  • #5 18091445
    MikroPstryczek
    Poziom 9  
    UczenEl napisał:
    On nie ma prawa iskrzyć
    Sprawdź multimetrem czy wszystkie klatki na komutatorze mają przejście
    Wiesz jak jedna klatka będzie miała przerwę to silnik ruszy ale będzie iskrzyc i pełnej mocy nie będzie miał

Liczysz klatki dzielisz na pół i masz ilość uzwojeń czy coś takiego 🤔 sam już nie pamiętam:D

Czyli jednak uszkodzony może pracować ale szybko to doprowadzi do wypalenia szczotek?
    Dzięki za informacje.
  • #6 18091454
    UczenEl
    Poziom 18  
    Tak, do wypalenia szczotek i dalszego uszkodzenia silnika
  • #7 18091533
    Chupacabra
    Poziom 33  
    Ocena: 866
    Jak się szczotka zatrzyma na uszkodzonej klatce to wirnik nie chce wystartować. Przesuniesz go palcami na dobrą klatkę to wystartuje a dalej będzie z rozbiegu przeskakiwał uszkodzoną klatkę (może być ich kilka). Dlatego iskrzy bo ma przerwę po drodze.

Podsumowanie tematu

✨ Mikser Bosch MFQ36490/01 przestał działać podczas rozdrabniania, co spowodowało przypalenie szczotek. Po ich oczyszczeniu mikser uruchomił się, ale nie działał po wyłączeniu. Użytkownik zauważył, że wirnik czasami nie ma przejścia, co sugeruje uszkodzenie silnika. W odpowiedziach podano, że iskrzenie na szczotkach oraz problemy z przejściem na komutatorze mogą prowadzić do dalszych uszkodzeń silnika i szybkiego wypalenia szczotek. Wskazano na możliwość przeskakiwania wirnika na uszkodzone klatki komutatora, co również wpływa na jego działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA