logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki FTDI z sibit.pl ożywiły umarłe kontrolery - doświadczenia?

sergiuszkaa 01 Sie 2019 18:38 585 3
REKLAMA
  • #1 18092076
    sergiuszkaa
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam.
    Od kilku dni walczyłem z problemen "zmarłych" kontrolerów FTDI, posiadam kilka sztuk których nie używałem sporo czasu, spoczywały w kartonie. Przypomniałem sobie o nich z powodu zakupu Arduino pro mini, którego nie mogłem zaprogramować przy pomocy programatorów na ch340. Szukałem u wujka w necie znalazłem wzmianki że firma FTDI swoimi sterownikami " blokuje" kontrolery tzw. podróbki. Po krótkim przemyśleniu doszło do mnie że conajmniej jeden FTDI jest oryginałem a też "umarł", odszukałem stronę producenta mojego programatora, pobrałem sterowniki i odziwo wszystkie kontrolery ożyły bez żmudnych prac w przepisywaniu, kasowaniu i grzebaniu w kodach. Sterownik znajduje się na stronie :
    https://www.sibit.pl/sklep/avr-prog.html
    Zapewne się przyda, piszcie czy Wam też udało się uruchomić.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18092354
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 229
    Raczej przestali w ten sposób walczyć z podróbkami, ostatnio kupiłem kilka płytek z FTDI z Chin, w cenie niższej niż same chipy w oficjalnym cenniku przy zakupach hurtowych, więc nie podejrzewam by to były oryginały, a w W10 na sterownikach wyszukanych przez system wszystko działa OK.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18092364
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Może to będzie taki offtop ale u mnie CH340G działa pod Windows 10 bez problemów sam się instaluje sterownik i na razie mam o tym układzie bardzo dobre zdanie. Przydał by się taki osobny temat o układach tego typu które układy jak sobie radzą z każdym Windowsem i fajnie było by żeby w jednym miejscu były odpowiednie sterowniki, generalnie chodzi o to że było by to pomocne dla wielu z nas. Jest ktoś chętny wspomóc taki mały pomocny projekt?
  • #4 18092496
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 229
    No właśnie kiedyś być może było to problematyczne, pamiętam, że pierwsze sterowniki do USBASP nie miały certyfikatu, teraz Windows albo sam znajduje sterowniki, ale te ściągnięte od producenta (trzy słowa wpisane w Google) działają od strzału, najczęściej jeden komplet do x64 działa od W7 do W10.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA