logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens MC60 – brak obrazu na wyświetlaczu i wyłączanie po zamoczeniu w deszczu

Semek 16 Wrz 2005 15:57 1584 18
REKLAMA
  • #1 1823347
    Semek
    Poziom 10  
    Witam mam problem z simensem mc60 mianowicie jak sie właczy to nic nie widac na wyswietlaczu tylko zapala sie diody i po paru sekundach jest bzykniecie i sie wyłacza co moze z nim byc nie tak (stało sie tak po zamoczeniu na desczu)
  • REKLAMA
  • #2 1823607
    czajant
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Mysle ze na poczatek mycie we wanience, potem wygrzanie i ewentualnie soft i powinno byc ok :)
  • #3 1825010
    Semek
    Poziom 10  
    A co dokładnie wygrzac ?? i jak chodzi o hot air'a
  • REKLAMA
  • #4 1825648
    czajant
    Poziom 17  
    Wygrzej plyte po calosci po jej wczesniejszym wymyciu.
  • #5 1826270
    Semek
    Poziom 10  
    A jaka temperatura muszi byc zeby nie uszkodzic układow ,np procesora
  • #6 1826304
    Auudi
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    A wyświetlacz zapala się na niebiesko?? Jak tak to jest to proste uszkodzenie, obejdzie się bez grzania i mycia.
  • #7 1828418
    Semek
    Poziom 10  
    Tak zapalaja sie diody pod klawiaturai wyswietlacz sie tez podswietla ale czy sie zaswieca to niewiem
  • #8 1828991
    taraba123
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Wedlug mnie to wina epromu i wystarczy we frei wybrac MC60 i direct ulock ... i powinno chodzic.
  • REKLAMA
  • #9 1829049
    Kamilekp
    Poziom 12  
    Witam.
    Nie katuj tego fona hotem!! To typowa usterka siemensów C60/MC60
    Przetnij ścieżke (zależnie od wersji) I wgraj freią 9 po kolei....... Zaznacz opcję Mc60 Boot wgraj bootcore. Zmień na MC60 wgraj firmware i eeprom, ściągnij locka (use orginal imei) i będzie na 100% chodziło
  • #10 1829149
    Auudi
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Potwierdzam słowa Kamilekp, miałem to samo w m55 i go postawiłem.
  • #11 1829926
    Semek
    Poziom 10  
    No tak tylko jak jakjaprzeciacigdzieona sie znajduje (oktorachodzi)jakmoglibyscie podzrucic jakis schamat reszte pokombinuje .....
  • #12 1830077
    Kamilekp
    Poziom 12  
    Prosze zdjecie test pointa.
    Załączniki:
    • testpoint-c60-a60.jpg (300.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1830304
    mariogsm
    Poziom 20  
    nie tnij go tam gdzie podał ci kolega bo to jest testpoint do C60 a nie do MC60 proszę piszcie dokładne objasnienia bo kolo uwaliłby telefon na amen.Jak możecie podsuwać mu pomysł i podawać złe informację co zrobić(nierozumiem)Najpierw niech spróbuje skomunikować go z kompem za pomocą frei jeżeli się skomunikuje to nie trzeba go roznierac na bank jest uszkodzony softem.Najczęściej po sim-locku,zrób tak załącz freie zaznacz MC60 i naciśnij unlock jeżeli nie zrobi locka to będziesz go musiał rozebrać i nacinać płytę(testpointy do siemensów są na stronie www.zakopiec.net)zajefajna strona,a jeżeli ci zrobi to będziesz miał wersję opr.jakie jest w fonie,wtedy wgrywasz takie lub wyższe jeszcze raz i powinien pomóc,bo wgraniu flasha musisz ustawić kontrast programem lub musisz jeszcze wgrać eeprom i będzie GIT na bank sam tak robie wszystkie bzyczki i działa.
    Nie słuchaj ludzi którzy robią jedno a piszą drugie jak można tak robić!!!!

pozdrawiam mariogsm
  • #14 1830413
    TAS
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Jeśli to wersja 10 lub wyżej to się nie skomunikuje, i trza ciąć a MC 60 nie są zbyt miłe do cięcia :(
    Ja mam dziwnego MC 60, v10, po cięciu, cięcie wygląda na ok 9pod mikroskopem na bank inne ścieżki nie ruszone) ale to bydle nie chce się komunikować z kompem, kabelek jest ok bo swupy i normalne updaty dzialaly na np wersji 7, C60 dziala a to bydle nic, freia, sst nie widza bydlaka,pza tym wszystko działa tylko mu simlocka miałem zdjąć, mam tez wlasnie MC 60 v10 - też pszczółka i sie boje cholery ciąć że się nie skomunikuje.
  • #15 1832655
    Semek
    Poziom 10  
    No to teraz sam nie wiem do czego sie zabrac nawet niewiem co ciąc (jestem pusty w tym) zobacze z softem czy cos sie da zrobic a pozniej inne.......
  • REKLAMA
  • #16 1911161
    przemovp
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ludzie może byście koledze pomogli??

Spróbuj freją ściągnąć simlocjka jak działa to nie tnij nic bo przetniesz za DUŻO!!!

A jak nie to niestety trzeba ciąć:/:/

jak już fon sie komunikuje z kompem to wgraj eprom i przelicz imei i ściagnij simlocka powinno być ok

jak nie wiesz op czym pisze odezwij sie na gg2970500 to ci pomogę pozdro
  • #17 1911713
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Ja na przykład Usuwam Simlocka z Siemensa MC60 Programem
    "MC60 Unlocker by sEBaGSM" i jest napewno Łatwy w Obsłudze polecam
    Kablem na COM (Cabel T28)
    Załączniki:
    • MC60 Unlockier by sEBaGSM.zip (27.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 1912157
    krzybial
    Poziom 13  
    Martech załatwi sprawę na 100%
  • #19 1989133
    Semek
    Poziom 10  
    Dalem koledze włozył do wanienki i przeleciał hot air'em i tylko sie zaswieciło na biało i nadal nic

Podsumowanie tematu

✨ Siemens MC60 po zamoczeniu w deszczu uruchamia się, diody i podświetlenie wyświetlacza zapalają się, lecz ekran pozostaje czarny, a telefon wyłącza się po kilku sekundach z charakterystycznym bzykiem. Proponowane rozwiązania obejmują dokładne mycie płyty głównej w wanience ultradźwiękowej, następnie jej wygrzewanie (np. hot air), jednak należy zachować ostrożność z temperaturą, aby nie uszkodzić procesora i innych układów. W przypadku podświetlenia wyświetlacza na niebiesko lub białe światło bez obrazu, problem może leżeć w uszkodzonym oprogramowaniu (EPROM). Zaleca się użycie programu Freia do komunikacji z telefonem, ściągnięcia simlocka, wgrania bootcore, firmware i eeprom, co często rozwiązuje problem bez konieczności cięcia płyty. Jeśli telefon nie komunikuje się z komputerem (zwłaszcza wersje oprogramowania 10 i wyższe), konieczne może być przecięcie odpowiednich ścieżek na płycie (testpointów), jednak wymaga to precyzji i znajomości schematów, aby nie uszkodzić telefonu. Użytkownicy polecają także program MC60 Unlocker by sEBaGSM oraz narzędzia takie jak Martech do usuwania simlocka. W przypadku braku efektów po myciu i wygrzewaniu oraz problemach z komunikacją, najczęściej przyczyną jest uszkodzony soft lub simlock, a nie uszkodzenia sprzętowe wyświetlacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA