logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens mc60 - zapala się ekran i gaśnie

xxx27 02 Lut 2006 21:04 2196 22
REKLAMA
  • #1 2251096
    xxx27
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam siemensa mc60 który po włączeniu zapala ekran robi bzzzz i gaśnie.Co mam robić
  • REKLAMA
  • #2 2251202
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    nim zaczniesz wymieniać soft wpierw przelutuj procka
  • #3 2251242
    mankut
    Poziom 14  
    polecam osobiscie najpierw oprogramowanko a popiero puzniej ingeręcje w płyte
    jaki jest powód tego bzzzzzz ????????? to jest dość istotne
  • #4 2251303
    xxx27
    Poziom 14  
    Telefon na początku jak go dostałem był martwy więc wgrałem mu flash lg 10 i eprom.Masz może jakiś sprawdzony soft do siemensa mc60.Z góry dziękuje za pomoc
  • #5 2251357
    mankut
    Poziom 14  
    tródno powiedzieć
    w moim przypadku wygląda to tak
    Full martechem
    maprawa imeia
    ewentualnie noweczka eprom
    no i jesli nie wstanie to znaczy ze po upadku i grzanie płytky i tak dalej
    craczkowanego sst v5.31 uzywalem i takiego pliku zak c60 2703000 repair tylko nie wiem gdzie go znaleść w tym momencie
    http://simplegsm.info/articles.php?id=10 tu jest sst
    plik jak znajde to podesle ale poszukaj na techtroniku od martecha nie przejdzie
  • REKLAMA
  • #6 2251910
    xxx27
    Poziom 14  
    Teraz wgrałem freią fubu v.04 i telefon się nie obudził, więc we frei zaznaczyłem przy wgrywaniu flasha opcie zamiast firowale dałem custom i nie kaplica.Jak mam teraz postawić ten telefon
  • #7 2252393
    mankut
    Poziom 14  
    zainztaluj sobie sst freia moze nie podniesc
    www.siemensiak.pl masz dokladny opis
    wgraj fulla
    repir mozliwe ze wstanie jesli programowo ubity jest
    program odrazu pokazuje jaki imei jest
    i epromik raczej przyda sie terz
    po kazdej czynnosci rozłącz baterie

PS scierzka oby jest delikatnie ładnie przecieta ???

Dodano po 19 [sekundy]:

zainztaluj sobie sst freia moze nie podniesc
    www.siemensiak.pl masz dokladny opis
    wgraj fulla
    repir mozliwe ze wstanie jesli programowo ubity jest
    program odrazu pokazuje jaki imei jest
    i epromik raczej przyda sie terz
    po kazdej czynnosci rozłącz baterie

PS scierzka oby jest delikatnie ładnie przecieta ???
  • #8 2252471
    xxx27
    Poziom 14  
    Tak skoro telefon się łączy z freią i wgrywa normalnie flash ale po wgraniu telefon nie wstaje.A masz może soft pod sst bo szukam ale na forum jest tylko lg v10 pod freie

Dodano po 1 [minuty]:

Czy jest jakiś sposób żeby postawić fona,czy już nie da rady
  • #9 2252500
    mankut
    Poziom 14  
    na freii swiat sie nie konczy przed zakupem martecha freia niechciala mi robic co niektorych telefonów które jaks czas temu smigały pod nią
    u ruskich znalazlem fulla sprawdz
    Załączniki:
    • mc60_2004-06-28_14-51-52_from_00full.rar (3.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2252511
    mankut
    Poziom 14  
    watpie ze znajdzesz cos na tym forum sam szukalem czegos konkretnego zeby zobaczyc co jest to zawiodlem sie

masz tu jeszcze pliczek moze wstanie mc
    Załączniki:
    • bootcore repair for mc60.rar (2.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 2252593
    xxx27
    Poziom 14  
    Wyczytałem tu na forum że flash pod sst ma rozmiar 16 mb czy jakoś tak.I pisal żeby wgrać botcare jako firowale póżniej fash jako firowale a na końcu eeprom.Może to by go postawiło ???

Dodano po 3 [minuty]:

A jak wgrywam 14 mb flash sst dojdzie mi gdzieś do 84% i wywala jakiś błąd a we frei normalnie się wgrywa tylko fon się nie budzi
  • REKLAMA
  • #12 2252610
    mankut
    Poziom 14  
    decydujesz sam rób jak chcesz
    c60 postawilem sst
    full+repairi wtedy wtalal nie mam twego siemensa nie wiem jak on wyglada i jak zachowuje sie wiec kombinuj i poszukaj dalej w inrernecie
    to forum nie jest najlepsze i nie jedyne
    sam siedze tu bo nie moge robic połamałem noge a czas jakos zabic trzeba wiec co wiem to podpowiem
    Aod poniedzialku zaczynam klepanie 60 tel roznych marek
  • #13 2252633
    xxx27
    Poziom 14  
    Próbowałem wgrać twój flash ale w sst wywala mi "file access denied ''co mam robić żeby go obudzić
  • #14 2252648
    mankut
    Poziom 14  
    zaznaczylec mc60 w tej tabeli baterie naladowales gdzies bo od tego fleszowania napewno jest slaba
    wcisnij repair moze nie trzebaq bedzie fleszowac noze sst naprawi flesza po freii
    jak chcesz to zapakuj w paczke do mnie
    pod martechem powinien wstac i odesle go tobie
    caly problem potrfa mi jesli propramowo to 10 minut

Dodano po 5 [minuty]:

tym ludzie tez robia telefony poprubuj ubic nie ubijesz juz gorzej
    Załączniki:
    • JokerV0306.rar (202.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2252715
    xxx27
    Poziom 14  
    Jak daje repar w sst to zczytuje mi imei ale nic nie pokazuje we flash id
  • #16 2252736
    mankut
    Poziom 14  
    w prawym dolnym rogu sst informuje co dzieje sie w danym momencie

nie powiem wiecej bo nie uzywam juz tego sst od dlugiego czasu i nie pamietam jak to robiłem c60 v27 ze podnioslem ale to bylo banalnie proste pomysl pokombinuj zrobienie tego bzzzzzz

jockera wyslalem tobie moze on pomoze
  • #17 2252767
    xxx27
    Poziom 14  
    W joker egold series wywala takie coś Loading BootsModel(MC60)...
    Sending StartBoot Ok.
    Sending MainBoot Ok.
    Error: SetSpeedBaud answer code 0x554355!
  • REKLAMA
  • #18 2252803
    mankut
    Poziom 14  
    http://www.translate.pl/ tlumacz angielsko polski
    115200 to jest standartowa predkosc na koma zeby cokolwiek robic z siemensem
    masz tam zakladke napraw imei wegraj flesza eprom
    juz sil mi prakuje w tłumaczeni postajaj sam cos wymyslic
    ty masz ten telefon wiec jak moge powiedziec cos co z tym robic co w danym momencie znaczo wszelkie informacje
    zacznij od poczatku flesz repai imei ewentualnie eprom itp

pa pa
  • #19 2253426
    xxx27
    Poziom 14  
    Udało mi się doprowadzić telefon do stanu buczenia.Ale nie wiem co mam robić dalej telefon się włancza na moment wyłancza i robi bzzz.Co rodić pomużcie

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

jak ustawiam we frei 9 new imei to wyskakuje mi takie coć ''TTY_OpenCOMPort : opening COM1
    COMM_IsBootRunning : bootcode does not seem to be running
    COMM_LoadBoots : Waiting to power on the phone ...
    COMM_LoadBoots : phone is powered on
    COMM_LoadBoots : internal loader version is 01.00
    SEC_BCDIMEIToNormalIMEI : invalid decoded IMEI
    COMM_LoadBoots : EEPROM IMEI (17) is corrupt
    COMM_LoadBoots : original IMEI is 35199500711983 (locked)
    COMM_LoadBoots : found SIEMENS MC60 lgX vff (1)
    COMM_LoadBoots : flash ids are 00012212 [00000000] - FFFF
    COMM_LoadBoots : phone ids are 437EAE90 [00000000]
    COMM_UpdateIMEIBlocks : update is not accepted
    czyli co uszkodzony jest imei jak to naprawić ????

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Niestety telefon nie wstał temat uważam za zakończony
  • #20 2256330
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    nie bardzo rozumiem dlaczego mając telefon który się nie włacza koniecznie chca wszyscy od razu zmieniac soft.Po takim podejściu faktycznie konieczne mogą się stać fleshowania tylko co jak to nic nie daje,tak jak w tym przypadku.Napewno teraz masz soft zwalony ale nim zaczniesz go wymieniać zrób jak wsześniej pisałem.W tych siemensach bardzo często zle łaczy procek i przelutowanie go jak i dialoga to wręcz reguła.Oczywiscie potem jak brak efektu można i nawet trzeba wgrać jakis pewny soft.Najlepiej jednak zrobić to martechem
  • #21 2258268
    mankut
    Poziom 14  
    ale łatwiej jest podłaczyć kabelek i mozliwe ze wstanie niz grzanie płyty bo po pierwsze zadko kto ma cos na gorące powietrze i fluxa wiec poco odrazu grzac -niewprawieni w grzanie mogo cos przegrzac ewentualniee "zgubic;przesunąc"
    osobisciee najpier fleszuje i grzeje jesli stwierdze ze wiesza sie albo nic nie zmieniło się
    siemensy delikatne majo kulki to fakt ale nie wszystko odrazu odskakuje od płyty
  • #22 2258392
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    ftb napisał:
    nie bardzo rozumiem dlaczego mając telefon który się nie włacza koniecznie chca wszyscy od razu zmieniac soft.Po takim podejściu faktycznie konieczne mogą się stać fleshowania tylko co jak to nic nie daje,tak jak w tym przypadku.Napewno teraz masz soft zwalony ale nim zaczniesz go wymieniać zrób jak wsześniej pisałem.W tych siemensach bardzo często zle łaczy procesor i przelutowanie go jak i dialoga to wręcz reguła.Oczywiscie potem jak brak efektu można i nawet trzeba wgrać jakis pewny soft.Najlepiej jednak zrobić to martechem

Też tak kiedyś myślałem ale co ty na to że dziennie potrafią przynieść 5 do 10szt. C60 z niebieskim i bzzzz i wystarczy wgrać full Martechem i po naprawie.One się naprawdę krzaczą bez powodu to takie syficzne fony są.Jak nie miałem Martecha tylko SST to mordowałem się z MC60 nieraz pół dnia i w sumie FREIA czasem szybciej toto stawiała na nogi nie mówiąc już o tym że pliki fullflashy z supportu SST są zwalone często.Najłatwiej samemu zgrać sobie fulle i eepromy ze sprawnych to się ma pewność wtedy.W przypadku Martecha nie trzeba bo tam pliki z supportu są zawsze OK.
    Aha i bateria jak nie masz czym zasilić z zewnątrz musi być full - to podstawa.Jak fleszowałem SST to używałem dumperowego zasilania kupionego w www.jw-gsm.com.pl nomen omen zerżnięte toto jest z Martecha jak twierdzą Janek & Wojtek.
  • #23 2258646
    mankut
    Poziom 14  
    ok

każdy ma swój sposób
    waże zeby wstał telefonik i klient był ucieszony a my razem z zawartościa kieszeni która rośnie
    jesli chodzi o c60 mc 60 a wogóle to i te nowe to syfffff
    sa delikatne i bez HA nie ma co do nich zasiadac
    osobiscie duzo robie jezorków i simloczków (np;jutro 45sztuk różnego badziewia przyjedzie mi ) a w poniedziałek z 20 sztuk
    wiec nówki nie smigane trafiajo sie ze jezorek nie chce wejsc bo flesz nie przyjmuje i nówke trzeba juz grzać

pozdrawiam i powodzonka

Podsumowanie tematu

✨ Siemens MC60 po włączeniu zapala ekran, wydaje dźwięk bzzz i gaśnie. Problem może wynikać z uszkodzonego softu lub złego połączenia procesora z płytą główną. Zalecane jest najpierw przelutowanie procesora i układu dialogowego, a następnie próba wgrania sprawdzonego oprogramowania. Użytkownicy polecają narzędzia takie jak SST, Freia oraz Martecha do flashowania i naprawy IMEI. Wgrywanie softu powinno odbywać się w odpowiedniej kolejności: botcare jako firmware, następnie flash i eeprom. Często problemem jest uszkodzony lub zablokowany IMEI, który wymaga naprawy. W przypadku braku efektów po programowej naprawie, możliwe jest uszkodzenie sprzętowe płyty, co wymaga grzania lub wymiany elementów. Ważne jest także zapewnienie odpowiedniego zasilania podczas flashowania, najlepiej z zewnętrznego źródła. Użytkownicy podkreślają, że Siemens MC60 to delikatny model, który często wymaga precyzyjnej naprawy i odpowiednich narzędzi serwisowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA