logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać oświetlenie sufitu przy użyciu LED RGB?

Maniiik 02 Sie 2019 00:15 543 1
REKLAMA
  • #1 18092650
    Maniiik
    Poziom 1  
    Witam.
    Zaplanowałem sobie oświetlenie sufitu ledami rgb. Obwód sufitu jest około 16m. Zakupiłem 20 m taśmy led rgb każda po 5 metrów. Według producenta metr tej taśmy pobiera 8 watów. Zakupiłem także zasilacz dc 150 watów (12v)
    Sterownik marki gledopto 6A na kanał, 15A totalnie. Do tego mam tez 4 wzmacnicze rgb 12A
    Zerkałem w internet i chciałem to zrobić sam ale niestety muszę się zwrócić o pomoc. Czy to wszystko może razem współgrać? Muszę cos dokupić lub wymienić? Jakiej grubości kabli mam użyć aby nie tracić napięcia? I czy to w ogóle zadziała? 😂 Z góry przepraszam za błędy. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18092987
    Hawajek
    Poziom 24  
    Ocena: 89
    Po 1, ekonomicznie nie ma to żadnego uzasadnienia, montując kilka żarówek energooszczędnych zużyjesz 25% mocy która zużyją diody a w dodatku uzyskasz dużo lepsze światło. Ale jezeli chodzi Ci o efekt to ok.
    Po 2.Taśma RGB słabo się do tego nadaje, lepiej byłoby zastosować taśmy na WS2812, WS2811 miałbyś jeszcze większy "show" ale dochodzi programowanie i jeszcze więcej prądu.
    Po 3. Dla wyeliminowania spadków napięć możesz zasilać taśmy w wielu punktach albo dzielić na sekcje po 2,3,4 metry zależnie od "sztywności" Twojego zasilacza i użytych przywodów.
    Po 4. To co masz powinno wystarczyć, w zasadzie nawet na jednym czy dwóch "wzmacniaczach" jak to je opisałeś powinno działać , tylko kwestia podłączenia żeby uniknąć "przygasania" łańcucha na końcu.
    W zasadzie sam ten sterownik o ile ma takie parametry jak podajesz, powinien wystarczyć, ale może pracować w pobliżu swojego maksimum.
REKLAMA