Witam, szukam LED-ów RGB na sufit do wnęki. Mam wyprowadzone kable 2 x 0,75 mm² co 5 m, żeby każdy pasek miał swoje zasilanie. I mam pod szafki w kuchni i barek. Chciałbym je zlutować i tam, nad szafką, wszystko pod sterownik i zasilacz podłączyć. Sufit 30 m, barek 2 m, szafki kuchenne około 6–7 m Mogę podesłać fotki. Szukam dobrych, ale też nie za drogich LED-ów, jeśli trzeba, to najwyżej zrobię bruzdę i pociągnę kabelki. Myślałem nad neonem LED.
Gotowe chcesz czy chcesz się bawić w robienie samemu sterowników pod ARDUINO IDE? Gotowce masz np, tutaj: Link Ja tylko podszepnę, że nic nie jest wieczne, więc zapewnij sobie na przyszłość możliwość łatwej i szybkiej podmiany całego neona czy całej taśmy czy nawet pojedynczej diody RGB. Nie wiem czy w neonach możliwa jest taka szybka wymiana pojedynczej diody RGB np WS2813 w taśmach 6V tak jak w takich reklamach z przewijanym tekstem czy z lustrami 3D jak w tym linku, które czasem uskuteczniam i naprawiam wymieniając pojedynczą nawet diodę RGB?: https://www.youtube.com/user/cepilek
Chciałbym, żeby ktoś mi pokazał, co mam kupić: zasilacz, sterownik i jakie taśmy RGB. Sufit — wymiary: 5 × 10 m. Pod szafkami około 10 m i pod barkiem 2 m taśm. Najlepiej pilot strefowy. Nie chcę mieć kabli na wierzchu. Jeśli trzeba, to wykuję i dam kable 4-żyłowe. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam
To bym potrzebował raczej przedłużki, żeby na całej wnęce zrobić. Da się nimi sterować, jak podłączę na suficie, pod szafkami i pod barkiem jednym pilotem?
Musiałbyś znać setki sterowników oraz ich możliwości sterownicze co do ilości obsługiwanych diod LED, które zależą od rodzaju i ilości pamięci użytego procesora, a ponadto musisz znać lub wybrać ile diod ma być na jeden metr bieżący czy na dany pasek czy neon bo 38 metrów bieżących do sterowania i jeszcze w dodatku sekcjami to nie przelewki nie mówiąc o poborze prądu gdy trafi Ci się sam kolor biały na wszystkich ledach... Więc czekaj na kogoś kto już robił sterowanie sekcyjne na tak długich odcinkach bo ja bawiłem się sterowaniem maksymalnie 720 diodami LED RGB z jednego sterownika ale bez obsługi sekcji...
Obsługa sekcji, jak sprawdzałem, to tylko osobno — sterowniki mają być. Nie chcę czegoś skomplikowanego. Ma być dobre i w miarę tanie, jak się zepsuje, to wymienię.
Dodano po 31 [minuty]:
Obsługa sekcji, jak sprawdzałem, to tylko osobno — sterowniki mają być. Nie chcę czegoś skomplikowanego. Ma być dobre i w miarę tanie, jak się zepsuje, to wymienię.
Może być, ale brak pilota w zestawie od razu działa na mnie jak płachta na byka bo niby dlaczego nie podają konkretnego modelu i nie sprzedają w zestawie skoro to zestaw i nie podają jego ceny oraz gdzie i jaki kupić a wyszukiwarki nie znajdują polecanej aukcji: 7012840356?
Osobiście kupowałbym wszystko w jednym miejscu na jeden paragon czy fakturę czyli LED, zasilacz, sterowniki i pilota aby w razie czego reklamować tylko u jednego dostawcy czyli aby nie było wymówek, że winny braku współpracy jest ten drugi artykuł czy dostawca..
Zauważ, że taśmę można ciąć co 10 cm w celu wymiany np. zepsutego segmentu, więc procesor od LED RGB jest jeden na 3 diody LED RGB 5050 co skutkuje schodkową zmianą co 10 cm np. efektu spadającej sopli czy wędrującego koloru no ale może to nie odgrywa dla Ciebie roli bo mało to bywa widoczne ale jednak...
Zapewnij sobie jednak możliwość łatwej wymiany segmentu czy całego paska LED. bo czas szybko płynie a nic nie jest wieczne...
Przeczytałem dwa razy to co chcesz zrobić i nie rozumiem za bardzo co chcesz zrobić, i jeszcze koledzy piszą o taśmach cyfroywch, a Ty chcesz chyba zwykła taśmę RGB (taka że cała w danym momencie świeci na jeden kolor).
Ja rozumiem że chesz mieć 3 obwody RGB : 30m, 7m, 2m.
Piszesz o kablach 2x0,7 więc nie zrobisz starownika w jednym miejscu a potem kable do taśmy, bo Taśma RGB wymaga 4 żył, Wiec musisz przy każdym z obwódów dać osobny zasilacz do tego steronwik i od tego podpinasz taśmę. Do całości pilot 4 strefowy i smiga. Masz miejsce na zasilacz i sterownik w każdym z miejsc ?
A może 5-żyłowe na wszelki wypadek gdybyś miał przejść potem ew. na taśmy RGBW: Link A kosztowo to trzeba obliczyć metry bieżące do czego potrzebny plan rozmieszczenia wszystkiego...
Jak duza jest wnęka na suficie? Wysokość, szerokość.
30m taśmy RGB to dużo. Musisz być świadomym kilku spraw : z taśmy RGB nie uzyskasz ładniej barwy białej. Taki długi odcinek musisz dosilic w kilku miejscach.
Im bliżej zasilacz i kontroler taśmy tym lepiej. Najlepiwj wrzucić to w sufit.
Koszt sufitu na dobrych komponentach to 800zl.
Rozumiem że taśma RGB ma być tam gdzie niebieski kolor, a co to żółty? Ta taśma ma być w ciągu czy takie kawałki po 5 czy 4,3m i każdy osobno ?
Ile obniżona jest półka, jak szeroka jest ?
Żółty to może obwód zasilający np. 5x1,5mm2 dla zwykłych LED RGB wymagających 4 przewodów ewentualnie dla RGBW wymagających 5 przewodów a nie cyfrowych?
Żółty kolor to zasilanie. Aktualnie jest 2×0,75 mm², lecz poczytałem i położę 4‑żyłowy albo 5‑żyłowy, jak widać na zdjęciu kabelki idą co pasków 5 m. Dowiedziałem się również, żeby je podłączyć z obu stron
Jeśli dasz do każdego odcinka kabel 4/5x 1,5mm kw to wystarczy zasilenie każdego z tych odcinków z jednej strony. Taśmy na 24V przy takich odcinkach będą działać ok,
Tasma RGB to taśma która ma prawo a palete kolorów ale nie uzyskasz z niej barwy ładnej ciepłej czy neutralnej białej. Będzie taka biała zimna a nawet bardziej bym powiedział że jasnoniebieską
Tasma RGB oprócz pełnej palety kolorów ma osobna diodę biała ( wybierzesz przy zakupie czy dioda ma być w barwie ciepłej czy neutralnej ) Ta taśma jest fajniejsze ale droższa i wymaga mocniejszego zasilacza.
RGB- 7,,5W x 30m = 250w, Wystarczy jeden zasilacz i jeden sterownik+ pilot
RGBW - 15W x 30m = 450W , dwa zasilacze i dwa sterowniki + jeden pilot. Połowę sufitu podpinasz pod jeden , druga połowa pod drugi.
Przy takiej półce wystarczy podstawowa taśma LED 150 RGB 24v.
Do tego 3 zasilacze zamontowane w połowie odcinków : 5+ 4.3; 5+4.3; 5+5. Nie trzeba będzie zasilac na drugim końcu. Polka jest sporo obniżona więc światło odbite od sufitu będzie jednolite.
Konkretne rzeczy które potrzebujesz to 2 zasilacze gpv-75-24; 1szt gpv-100-24; 3szt sterownik sr2; pilot fut092.
Nie wiem jak jest przygotowana dobrze ta półka czy jest równa i czysta żaby taśma się trzymała. Jeśli nierówna, lub jest kurz i pyl to można pomyśleć o profilach aluminiowych podmtasmy LED.
Czyli nie muszę prowadzić nowych przewodów 5 żyłowych do wnęki ? Tylko 3x2,5 do zasilacza ?
Do zasilaczy z rozdzielni na pewno musisz poprowadzić 3x2,5 a co poprowadzisz od zasilaczy do LED? I te LED nie będą we wnęce skoro nie chcesz prowadzić przewodów do wnęki?
Temat trwa już pół miesiąca a my nadal nie wiemy gdzie masz wnęki i jakie i na jakie LED się zdecydowałeś, na ile zasilaczy się zdecydowałeś, jaki amperaż one mają mieć, gdzie będą zamontowane? A od zasilaczy nadal nie wiemy jakie przewody i ile ich poprowadzisz i którędy i czy będziesz zasilał paski LED z jednego zasilacza czy z dwóch czy z trzech, z jednego miejsca czy z dwóch czy z trzech itd itp? Najlepiej to zleć to komuś kto się na tym zna, bo jak będziesz słuchał nas każdego z osobna to nic Ci z tego nie wyjdzie albowiem wybór LED i zasilaczy determinuje wybór ilości przewodów do zasilaczy i od zasilaczy do LED.
Dla mnie wzrokowca lepiej przemawiają projekty trójwymiarowe a nie opisy i malunki jakimi nas raczysz zapominając przy okazji o pomiarach...
Ogólnie do zasilaczy z rozdzielni prowadzi się kable 3x2,5 a od zasilaczy takie jakie wymaga zasilacz czy kontroler zasilony z zasilacza aby zasilić LED (musisz się zdecydować na jakieś) a to zależy od wyboru LED i od amperażu czyli 3 lub 4 lub 5 x1mm lub 3 lub 4 lub 5 x1,5mm a ilość 3, 4, 5 zależy od tego czy masz zastosować typowe RGB, czy RGB cyfrowe czy RGB + jedno W czy RGB + dwa W czy RGB+CCT ?
Przy samych cyfrowych RGB wymagany jest przewód sygnałowy np. 1mm2 oprócz zasilających połączony całkiem inaczej w zależności od tego jak chcesz sterować kolejnością określonego efektu np. płynącego światła czy przez wszystkie odcinki, czy każdy z osobna itd.
Napisałem Ci o tym szerzej aby Ci uzmysłowić jak wiele jest możliwości i dopiero Ty musisz zdecydować nie tylko o wyborze LED ale i o ilości stref a przez to np. o ilości pilotów czy jeden strefowy i co chcesz konkretnie bo od tego trzeba uzależnić sposób położenia instalacji.... Jeżeli chcesz mieć instalację przygotowaną na wszelkie sytuacje to przeważnie i tak nie da się przewidzieć tego co za chwilę wymyślą producenci...
Ja tylko zawsze podkreślam, że co byś nie wybrał to montuj to tak, abyś miał możliwość łatwej diagnozy i wymiany nie tylko całych pasków ale i fragmentów oznaczonych nożyczkami do cięcia na taśmie LED bo nic nie jest wieczne...
Ja bym zasilił dwoma zasilaczami 5+5+4,3 mb czyli każdy z nich by zasilał po 14,3 mb taśmy w ten sposób aby taśmy były zasilone z obu stron obojętnie czy wybierzesz 230/12V czy 24 V albowiem unikniesz wtedy różnicy świecenia wynikłej z różnej długości 4,3m i 5m bieżącego w narożnikach czy też na środku ściany bo tu na elektrodzie były już tematy z problemami różnicy świecenia wynikłymi z zasilania tylko z jednej strony... Żółty kolor to nadal masz do wyboru 3 lub 4 lub 5 x 1mm2 lub 1,5mm2 a jak wybierzesz to już zależy od amperażu jaki przewidujesz co zależy od ilości diod na 1 metr bieżący. Myślę, że 5x1,5 zadowoli wiele systemów teraz jak i w przyszłości a nawet system LED cyfrowych gdybyś chciał go kiedykolwiek zrealizować z początkiem i końcem w dowolnym narożniku czy na środku którejś z długich ścian... Legenda: R - rozdzielnia, Z- zasilacze... Z rozdzielni do zasilaczy 3x2,5mm2 ... A od zasilaczy do LED dookoła w sumie około 30 mb kabla 5x1,5mm2 i już możesz sobie wstępnie wyliczyć koszty okablowania dostosowanego na wszelkie okazje... Do dwóch zasilaczy możesz zastosować dwa sterowniki (kontrolery) i założyć sobie wstępnie dwie strefy obsługiwane jednym pilotem no ale ja już tego nie będę za Ciebie rozkminiał jak Ty to widzisz we własnym salonie?
Wnęka ma 18 cm szerokości, a wysokości 13 cm, taśmę chciałem przykleić do dolnego GK, tak aby LED RGBW świecił w górę lub na bocznej ściance. Nie ma pyłu, taśma się przyklei na luzie. Czyli proponujesz dać dwa zasilacze na środku taśmy 24 V RGBW i pociągnąć tylko zasilanie po jednej stronie taśmy, nie z dwóch, tak jak mi proponowano? Docelowo mają być 3 strefy w salonie z kuchnią. Pod szafkami w kuchni, pod barkiem i oczywiście wnęka.
Dodano po 5 [minuty]:
Wnęka ma 18 cm szerokości, a wysokości 13 cm, taśmę chciałem przykleić do dolnego GK, tak aby LED RGBW świecił w górę lub na bocznej ściance. Nie ma pyłu, taśma się przyklei na luzie. Czyli proponujesz dać dwa zasilacze na środku taśmy 24 V RGBW i pociągnąć tylko zasilanie po jednej stronie taśmy, nie z dwóch, tak jak mi proponowano? Docelowo mają być 3 strefy w salonie z kuchnią. Pod szafkami w kuchni, pod barkiem i oczywiście wnęka.
Przecież ja też pisałem o zasilaniu z dwóch stron (z obu stron):
elktrod napisał:
Ja bym zasilił dwoma zasilaczami 5+5+4,3 mb czyli każdy z nich by zasilał po 14,3 mb taśmy w ten sposób aby taśmy były zasilone z obu stron obojętnie czy wybierzesz 230/12V czy 24 V albowiem unikniesz wtedy różnicy świecenia wynikłej z różnej długości 4,3m i 5m bieżącego w narożnikach czy też na środku ściany bo tu na elektrodzie były już tematy z problemami różnicy świecenia wynikłymi z zasilania tylko z jednej strony...
A rysunki jedno-kreskowe Twoje jak i moje zawsze pozostaną niezrozumiałe dla nas... A komplet to Ty sam musisz wybrać najlepiej w jednym sklepie jak pisałem bo taśmy są różne jak i sterowniki bo RGBW jak i RGBWW mogą być obsługiwane przez 5 przewodów jak i przez 6 przewodów, a więc nie pozbędziesz się pułapek gdy będziesz kupował na raty w różnych sklepach a nie komplet w jednym sklepie o czym pisałem wcześniej...
Link Patrz ile punktów lutowniczych ma taśma LED oraz ile pinów na wyjściu ma sterownik (kontroler) np. "tuya" ma 6, czyli do tego co wybierzesz musisz dostosowywać ilość przewodów, inaczej raczej się nie da:
Ty podjedź do sklepu np. KINGLED i kup komplet LED oraz zasilaczy dla trzech stref a najlepiej dla 4 stref 4 kontrolery i ze dwa piloty na zapas na pewniaka a nie baw się doradztwem kilku osób na raz przez internet... Bo teraz na przykład szukam LED RGBW 24V dla Ciebie na jakie się zdecydowałeś i nie sposób w łatwy sposób je znaleźć nie mówiąc o komplecie wraz z zasilaczem, sterownikiem (kontrolerem) i pilotem...
Link A potem w praktyce sam sobie ocenisz czy wystarczy Ci zasilanie z jednej strony przy 24V czy trzeba z dwóch stron?
Możesz też tak podzielić obwody czy strefy jak niżej narysowałem a gdy wystarczy watowo jeden zasilacz to możesz dać jeden zamiast dwóch ale dwa kontrolery (sterowniki) aby aneks był sterowany osobno niezależnie od salonu. oczywiście jak wystarczy watowo jeden kontroler i chcesz mieć jedną strefę w salonie z aneksem to czemu nie - wybór należy do Ciebie o ile nie przekroczysz obciążalności kontrolera (sterownika) czyli wychodzi Ci na to samo co proponował Ci wcześniej kolega:
spiczi napisał:
RGBW - 15W x 30m = 450W , dwa zasilacze i dwa sterowniki + jeden pilot. Połowę sufitu podpinasz pod jeden , druga połowa pod drugi.
A jak sobie podzielisz połowy to już pozostawiam do Twojej inwencji twórczej:
No i nie wiem, czy wybór 450 WAT na aneks to dobry wybór gęstości LED, czy nie obniżyć nieco ich gęstość na metr bieżący? W tym akurat nie mam doświadczenia, bo wszystko zapewne będzie zależeć także od kolorów wystroju ścian i mebli?
A jak będziesz chciał zasilić tak jak Ci kolega spiczi radził w połowie odcinków to możesz to zrobić na dwa sposoby:
A jak wybierzesz mniejszą ilość LED na metr bieżący o połowę to możesz zastosować sposób oszczędnościowy:
W podanym wyżej linku do KINGLED poczytaj, że można sterować jednym pilotem kilkoma strefami a także kilkoma pilotami jedną i tę samą strefę - to odpowiedź na Twoje któreś poprzednie pytanie...
A jak chciałabyś bajer jeszcze na środku sufitu to poczytaj o lustrach 3D na suficie: Link
Załączniki:
KINGLED_08-30-2025_01.jpg(506.26 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
KINGLED v4-black.pdf(660.15 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Dziękuję, chłopaki, za pomoc. Teraz wiem, z czym to się je Za niedługo będę zamawiał i najwyżej kombinował, czy pojedyncze zasilanie, czy podwójne. Dzięki i pozdrawiam
Dodano po 11 [minuty]:
Dziękuję, chłopaki, za pomoc. Teraz wiem, z czym to się je Za niedługo będę zamawiał i najwyżej kombinował, czy pojedyncze zasilanie, czy podwójne. Dzięki i pozdrawiam
Witam, to znowu ja. Mam pytanie, ponieważ na rysunkach są 2 przewody do rozdzielnicy, a mam pociągnięty tylko 1. Mogę zasilacze podłączyć na jednym 3 x 2,5 mm²? Czy nie za bardzo?
✨ Dyskusja dotyczy doboru taśm LED RGB do wnęki sufitowej o długości około 30 m oraz dodatkowych odcinków pod szafkami kuchennymi i barkiem. Zalecane jest stosowanie taśm LED RGB lub RGBW na napięcie 24 V, zasilanych z kilku punktów, aby uniknąć spadków napięcia i zapewnić równomierne oświetlenie. Wskazano konieczność stosowania kabli 4- lub 5-żyłowych do sterowania i zasilania, zwłaszcza przy podziale na strefy (sufit, szafki, barek). Zalecane jest zasilanie taśm z obu stron lub zasilanie w połowie odcinka, aby uniknąć problemów z jasnością i spadkiem napięcia. Do sterowania sugerowano użycie sterowników z pilotem strefowym (np. pilot FUT092), umożliwiających kontrolę kilku stref z jednego urządzenia. Wskazano, że taśmy RGB mają ograniczoną jakość bieli, natomiast taśmy RGBW oferują lepszą barwę białą, ale wymagają mocniejszych zasilaczy i większej liczby przewodów. Podano konkretne modele zasilaczy (GPV-75-24, GPV-100-24) oraz sterowników (SR2). Zalecane jest kupowanie kompletu taśm, zasilaczy i sterowników w jednym miejscu, aby uniknąć problemów z kompatybilnością i reklamacjami. Przy montażu taśmy na wnęce o szerokości 18 cm i wysokości 13 cm, taśmę należy przykleić do dolnego karton-gipsu, aby światło świeciło w górę lub na boczną ściankę. W przypadku długich odcinków konieczne jest dosilanie taśmy w kilku miejscach. Koszt dobrego oświetlenia LED na taką powierzchnię szacowany jest na około 800 zł. W dyskusji poruszono także kwestie prowadzenia przewodów i podłączenia zasilaczy do rozdzielnicy, gdzie do zasilaczy należy poprowadzić przewody 3x2,5 mm², a od zasilaczy do taśm przewody 4- lub 5-żyłowe o odpowiednim przekroju. Podsumowując, optymalnym rozwiązaniem jest podział na strefy z osobnymi zasilaczami i sterownikami, stosowanie taśm 24 V RGB lub RGBW, zasilanie z obu stron lub w połowie odcinka oraz zakup kompletu komponentów w jednym sklepie. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.