logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nubira 1.6 1998 - EfiLive v4 zawiesza się przy próbie transmisji danych

Pawel61 16 Wrz 2005 15:59 3440 6
REKLAMA
  • #1 1823356
    Pawel61
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam forum cale,
    Moj klopot i problem polega na tym iz po podlaczeniu do zlacza w aucie kompa i uruchomieniu Efilive v 4 niby jest wszystko ok, .Ale to tylko pozorne . po nacisnięciu zielonej kropy "Transmisja" nastepuje polaczenie ale chcac zrobic palze lub cokolwiek innego program sie wywala i trzeba go za kazdym razem resetowac .
    Jwsli ktos moze mi poradzic to bede wdzieczny.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1823518
    djohn
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam ten sam problem też z Daewoo, nie wiem czym się podłączałeś bo ja laptopem poprzez przejściówkę com>rs232 i wydaje mi się że tu pies pogrzebany (albo to pod przejściówką nie działa, bo nie obsługuje ona przerwań, albo chodzi tylko o ustawienia nie wiem jakie i gdzie dokładnie ).

A ponieważ nie miałem okazji to nie podłączałęm się prawdziwym rs-em, żeby sprawdzić czy to kwestia przejściówki:?::?::?:

Ps. Czy efilive daje znać ze komp wykrywa na sygnale z czujnika spal. stukowego stukanie:?:

Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1846947
    Pawel61
    Poziom 12  
    Witam
    Ja podlaczałem sie rsem i tez nic wiec pojecia nie mam co sie ztym programen dzieje.
    Mysle iz jednak to wadliwy soft
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1923216
    Pawel61
    Poziom 12  
    Schematu interfejsu nie posiadam, kupilem gotowy na allegro
    pozdrawiam
  • #6 2007312
    wojtass21
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    A macie EFILive V4 w wersji Evoluation czy Professional?

Pozwrawiam... Wojtas
    wojtass21(_at_)wp.pl
  • #7 2015403
    lapek
    Poziom 11  
    do efilive potrzebny jest interface ALDL załanczam sprawdzony schemat
    pozdawiam lapek
    Załączniki:
    • lanos.doc (39.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zawieszania się programu EfiLive v4 podczas próby transmisji danych z samochodu Daewoo Nubira 1.6 z 1998 roku. Po podłączeniu komputera do złącza w aucie i uruchomieniu EfiLive, po naciśnięciu przycisku "Transmisja" program nawiązuje połączenie, lecz przy próbie wykonania pomiarów lub innych operacji ulega awarii i wymaga resetu. Użytkownicy wskazują na możliwe problemy z interfejsem komunikacyjnym, zwłaszcza przy użyciu przejściówki COM>RS232, która może nie obsługiwać przerwań lub mieć nieprawidłowe ustawienia. Próby podłączenia bezpośrednio przez port RS również nie przyniosły rozwiązania, co sugeruje potencjalną wadę oprogramowania. W dyskusji pojawiła się także kwestia wersji EfiLive (Evolution lub Professional) oraz konieczności stosowania interfejsu ALDL, do którego dołączono schemat jako pomoc. Jeden z użytkowników zakupił gotowy interfejs na aukcji internetowej, nie posiadając schematu własnoręcznie wykonanego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA