Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Światłowód, dwa routery, udostępnianie folderów w sieci.

03 Aug 2019 14:20 594 5
  • Level 2  
    Dzień dobry,

    Mam pewien problem z konfiguracją sieci LAN i WIFI w domu.

    Posiadam dwa routery. Jeden to jest Huawei HG8245H GPON do którego jest wpięty światłówód od ISP. Następnie z tego routera mam wpięty router TP-Link Archer C5 v4 poprzez skrętkę LAN to LAN. Na tym TPlinku mam włączony WLAN, które rozsyła wifi. W huaweiu wlan jest wyłączony, gdyż jest bardzo słaby zasięg i lepiej, to było wyłączyć.
    Konfiguracja sieci:
    Huawei:
    192.168.100.1 gateway
    dhcp wlaczone od 192.168.100.3 to 254
    nat właczony
    wan mode: route wan

    Tplink podłączony LAN to LAN z huawei:
    192.168.100.2
    dhcp wyłączone
    powinien działać jako ap :)

    I teraz problemy :) Do huaweia mam wpięty jeszcze TV samsung poprzez skretke z IP 192.168.100.4
    Do tplinka mam wpiętego poprzez skrętke PCta o IP 192.168.100.12
    Również na tplinku poprzez wifi działa laptop o IP 192.168.100.11

    Z laptopa mogę odtwarzać filmy bezpośrednio na TV poprzez funkcje Rzutuj do urządzenia w Windows 10 1903. Łączy się z TV i działa bezproblemowo.
    Z PCta nie może mi się skomunikować z TV i nie działa ów funkcja, jednakże wysyłając ping na IP TV, pingi idą ... Na PC również WIN 10 1903.

    Następnie. Na laptopie udostępniłem folder, a także jedną partycję i jest ona widoczna z PCta, a także mam do niej dostęp. Wszystko działa ok.
    Na PCcie również udostępniłem folder, a także jedną partycje, jest ona widoczna z laptopa, ale nie mam do niej dostępu, co jest raczej niemożliwe, bo poświadczenia i zabezpieczenia folderów itd są zrobione tak samo jak na lapku, wiec powinien być dostęp. W diagnostyce sieci systemu windows wyskakuje informacja, że wiecej niż jedno urządzenie w sieci wykonuje translacje sieci NAT i dlatego jest problem.

    Ktoś ma jakiś pomysł? Myślałem, że może router od IPS przestawić w tryb bridge, wyłączyć tam nata, wyłączyć DHCP, połączyć skrętką z tplinkiem poprzez LAN to WAN i na tplinku włączyć dhcp i nata. Ale czy to coś da?

    Pozdrawiam!
  • Level 43  
    Tutaj raczej będzie problem z konfiguracją systemu, a nie sieci. Sprawdzić firewall.
  • Level 2  
    hermes-80 wrote:
    Tutaj raczej będzie problem z konfiguracją systemu, a nie sieci. Sprawdzić firewall.


    Na wyłączonym firewallu na PCcie jest to samo ;)
  • Network and Internet specialist
    Na próby podłącz wszystkie urządzenia przewodem do routera Huawei. TP-Linka odłącz.
    Inna kwestia to adresacja. Jeżeli korzystasz ze statycznych ustawień (czytaj "wpisane z palca w konfiguracji karty sieciowej") to zakres DHCP nie może się pokrywać z tymi adresami, bo może kiedyś dojść do konfliktu adresów.
    W laptopie nie korzystasz czasem z Miracast działającego poprzez WiFi direct?
  • Level 2  
    przeqpiciel wrote:
    Jeżeli to po WiFi to może jest załączona izolacja klientów AP i w takim wypadku się widzieć nie będą .


    Nie jest włączona.

    IC_Current wrote:
    Na próby podłącz wszystkie urządzenia przewodem do routera Huawei. TP-Linka odłącz.
    Inna kwestia to adresacja. Jeżeli korzystasz ze statycznych ustawień (czytaj "wpisane z palca w konfiguracji karty sieciowej") to zakres DHCP nie może się pokrywać z tymi adresami, bo może kiedyś dojść do konfliktu adresów.
    W laptopie nie korzystasz czasem z Miracast działającego poprzez WiFi direct?


    Zakres DHCP nie pokrywa się ze statycznymi adresami. Nie, nie korzystam z Miracast.

    Tak pewnie muszę zrobić i połączyć wszystko po kablu do huaweia i sprawdzić. W miedzy czasie robiłem reinstall systemu na PC do najnowszej wersji WIN 10 1903 ;) System stał już ponad 2 lata i niekiedy coś sie krzaczyło przez aktualizacje windowsa. Dodam, że na czystym systemie jest to samo, co było wcześniej ;)
    Jak będę miał wolny czas, to podłącze wszystko po kablu do Huaweia i sprawdze.

    up:

    Poniekąd rozwiązałem problem. W centrum sieci i udostępniania włączyłem udostępnianie chronione hasłem i żeby mieć dostęp do udostępnionych folderów należy mieć poświadczenie (znać login i hasło do konta microsoft komputera na którym jest zalogowane ów konto). Po wpisaniu poprawnych danych pusza i działa udostępnianie i na laptopie i na PCcie :O
    Dziwne, bo wcześniej miałem wyłączone udostępnianie chronione hasłem i wchodziło bez żadnych problemów :) No nic. Poniekąd sprawa rozwiązana. Dziękuje wszystkim za poświecony czas.