logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Huawei HG8247H, by uzyskać dostęp do urządzeń z zewnątrz?

swirpac 06 Kwi 2019 12:16 2514 8
  • #1 17888970
    swirpac
    Poziom 10  
    Odświeżam, bo mam podobny problem.
    Udało się znaleźć rozwiązanie lub chociaż przyczynę?

W moim przypadku internet z INEA, stale zewnetrzne IP, światłowód.
    Modem pełniący od razu funkcje routera: Huawei HG8247H
    Za nim w sieci LAN oprócz komputerów podpięte są 4 urządzenia(wszystko po kablu) w kolejności:
    1) Ubiquiti AirRouter HP AirMax - pełni rolę switch + Access-Point dla WIFI (192.168.100.4)
    2) TP-Link N router TL-WR1043ND - również pełni rolę switch + Access Point dla WIFI (do sieci wpięty przez port LAN na zasadzie:
    https://www.tp-link.com/us/support/faq/417/ ) (192.168.100.12)
    3) Rejestrator DVR (192.168.100.7)
    4) Dysk sieciowy - FTP (192.168.100.21)

W sieci lokalnej przez przeglądarkę bez problemu mogę wejść na stronę konfiguracyjną wszystkich urządzeń.
    Chcę mieć do nich dostęp z zewnątrz sieci, więc otworzyłem i przekierowałem porty w HUAWEI na odpowiednie wewnętrzne adresy (próbowałem różne:80, 8080,443 itd.). Nie udało mi się uzyskać zdalnego dostępu tylko do TP-LINKa. Co jest przyczyną?
    Z Ubiquiti(443), rejestratorem do kamer(81) oraz dyskiem sieciowy pełniący funkcję FTP(21) bez problemu łączę się z zewnątrz, więc otwieranie portów robię prawidłowo, czasami udostępniam niektóre komputery przez Pulpit zdalny(WindowsRemoteDesktop) na zewnątrz sieci i również nie ma z tym problemu. Wszystko wskazuje, że TP-LINK nie akceptuje połączenia spoza LAN, jak temu zaradzić?
    Dodam jeszcze, że w ustawieniach TP-LINKa jest opcja Remote Management na porcie 8080, ale tylko dla złącza WAN(sprawdziłem i działa z zewnątrz sieci).

Moderowany przez jimasek:

Wydzieliłem jako osobny wątek

• #2 17888975
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Na jakim porcie chcesz się dostać do TP-linka? Nie pokrywa się one z jakimś innym urządzeniem?
  • #3 17889094
    swirpac
    Poziom 10  
    Próbowałem przez 80, 443, 8080,8081.
    Teoretycznie port 80 pokrywa się z Huawei HG8247H, który też na nim pracuje, ale mam możliwość przypisania portu zewnętrznego(wywołującego spoza sieci) jak i wewnętrznego (przypisanego do urządzenia) pod konkretne wewnętrzne IP, więc zakładam że porty się nie gryzą.

TP-LINKa wywołuje poprzez: zewnętrzneIP:8081
  • Pomocny post
    #4 17889183
    suser222
    Poziom 24  
    Ocena: 84
    Zapewne TP-Link nie ma ustawionej bramy domyślnej i dlatego nie możesz się do niego dostać zdalnie. A przy okazji wystawianie urządzeń (zwłaszcza rejestrator) w taki sposób nie jest dobryb pomysłem. Lepiej jest uruchomić server VPN i przez niego łączyć się z siecią domową.
  • #5 17889231
    swirpac
    Poziom 10  
    Fakt, w ustawieniach LAN TP-LINK mogę ustawić tylko jego adres i maskę podsieci.

Żeby mieć dostęp do rejestratora potrzebny login i hasło, sugerujesz że łatwo to obejść?

Nad VPN już pracuje, niestety żadne ze wspomnianych urządzeń nie ma funkcji servera.
    Mam co prawda jeszcze Ubiquiti Edgerouter Lite-3 w którym jest opcja VPN, ale jeszcze nie doszedłem do tego czy da się postawić na nim serwer jeśli skonfigurowany jest jako zwykły switch.
  • Pomocny post
    #6 17889875
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2515
    Suser222 dobrze napisał. Problemem jest brak bramy domyślnej w TP-Linku. Otwarcie portów do sieci wewnętrznej może się bardzo źle skończyć. Dwa lata temu spory procent rejestratorów BCS/Dahua na świecie padł ofiarą ataku kończącego się w wielu przypadkach nawet fizycznym uszkodzeniem sprzętu. Domowe urządzenia sieciowe (mydelniczki) to też jeden z łatwiejszych i popularnych celów.
    Chcesz się łączyć z domem zdalnie - używaj VPN.
    Natomiast co do tego TP-LINKA, to możesz tymczasowo zrobić taki myk, o ile oprogramowanie pozwoli (opcje mogą się nieco inaczej nazywać):
    - zakładka routing
    - dodaj trasę statyczną
    - sieć docelowa: 0.0.0.0
    - maska: 0.0.0.0
    - następny router (next hop, brama lub coś w ten deseń): adres IP Huawei.
    - metryka; najmniej ile się da wprowadzić
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17890143
    swirpac
    Poziom 10  
    Nie mogę wklepać 0.0.0.0, wyskakuje błąd o błędnym adresie:

Ostatecznie udało mi się skonfigurować serwer VPN (pptp) na Ubiquiti EDRL-3 i mam dostęp do sieci LAN z zewnątrz, także pięknie dziękuję za pomoc.
    Swoją drogą dostęp do urządzeń teraz jest dużo szybszy.

Teraz kolejna kwestia, kiedy łączę się do tego VPN(firma / lokalizacja "A") z domu(lokalizacja "B")mam dostęp do sieci LAN, ale brak internetu, coś jest nie tak.
    Wiem, że w ustawieniach połączenia z VPN mogę przejść na swoje obecne łączę(odznaczyć "Użyj domyślnej bramy w sieci zdalnej"), ale chodzi mi o sytuację kiedy jestem np. za granicą i chcę korzystać z usługi która wymaga polskiego IP.
    Zakładałem, że VPN działa właśnie na takiej zasadzie.
    Czy teoretycznie tak to powinno działać i coś w lokalizacji "A" jest jeszcze źle skonfigurowane? Postawiłem do testów serwer VPN na Windows 7 w tej samej sieci w lokalizacji "A" i przez niego również mam dostęp tylko do LAN.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
  • #8 17890540
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2515
    Te 8 zer to adres całego Internetu, tak się zapisuje bramę domyślną w tablicy routingu urządzenia, dlatego część "mydelniczek" wyrzuci błąd.
    Ustawiając PPTP pamiętaj aby włączyć szyfrowanie, inaczej bezpieczeństwo niewiele wieksze niż przy przekierowaniu portów.
    Z tą bramą zdalną jest taki problem, że Huawei nic nie wie o Twojej zdalnej lokalizacji. Musisz mu wpisać w tablicy routingu, że chcąc odesłać pakiet do sieci w której znajduje się komputer musi wysyłać pakiety do ERL-3, czyli:
    - zakładka routing
    - dodaj trasę statyczną
    - sieć docelowa: jak w konfiguracji pptp (na podstawie adresu IP wylicz w kalkulatorze cały adres sieci).
    - maska: jak w konfiguracji pptp
    - następny router (next hop, brama lub coś w ten deseń): adres ERL-3
    Innym sposobem na ominięcie tego problemu byłoby włączenie na ERL natowania ruchu VPN. Wtedy pakiety ze zdalnego komputera dochodzące do Huawei byłyby widziane przez niego jak pakiety pochodzące bezpośrednio od ERL.
    Tak czy siak, przydatny będzie Wireshark oraz sprawdzenie kto, gdzie, do kogo, z jakimi adresami źródłowymi i docelowymi wysyła i odbiera pakiety.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17891332
    swirpac
    Poziom 10  
    W Huawei niestety nie znalazłem funkcji routing, więc zakładam że będę musiał się pobawić tym drugim sposobem.
    Jak na złość od rana nie mam internetu z INEI, więc będzie to musiało poczekać do jutra.

Dodano po 2 [godziny] 38 [minuty]:

Ciekawa sprawa...
    z braku cierpliwości zrobiłem hard reset modemoroutera od INEA (Huawei) z przywróceniem pierwotnych ustawień.
    Poustawiałem na nim wszystko od nowa (konfiguracja 1:1 do stanu przed resetem) i bum...
    Internet działa, VPN działa, dostęp z zewnątrz do LAN oraz Internet przez VPN również nagle zaczął działać.
    (W całej sieci LAN nie zmieniłem ani jednego parametru, na ERL-3 też nic nie ruszałem).

Co do szyfrowania PPTP, nic takiego nie znalazłem tworząc serwer na ERL-3(wg. poradników z neta), ale zgłębię jeszcze temat.

Nic, teraz zobaczę jak to będzie funkcjonować z biegiem czasu, jeszcze raz dziękuję za nakierowanie mnie na korzystanie z VPN.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dostępem do urządzeń w sieci lokalnej (LAN) z zewnątrz, korzystając z modemu/routera Huawei HG8247H. W sieci LAN znajdują się urządzenia takie jak TP-Link TL-WR1043ND, Ubiquiti AirRouter HP AirMax, rejestrator DVR oraz dysk sieciowy FTP. Po otwarciu i przekierowaniu portów w Huawei, użytkownik napotkał trudności z dostępem do TP-Linka, co może być spowodowane brakiem ustawionej bramy domyślnej. Zamiast otwierania portów, sugerowano skonfigurowanie serwera VPN na Ubiquiti Edgerouter Lite-3, co ostatecznie umożliwiło dostęp do LAN z zewnątrz. Po hard resecie Huawei, dostęp do internetu oraz VPN został przywrócony, a użytkownik zauważył poprawę w szybkości dostępu do urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA