logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

prawidłowe podłączenie czujek aqua plus w integrze 32

grzesiekm85 04 Sie 2019 13:48 4020 7
REKLAMA
  • #1 18096378
    grzesiekm85
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam Wszystkich,

Mam problem z banalną sprawą jak podłączenie czujki pir Aqua Plus w wersji z wbudowanymi rezystorami w konfiguracji 2EOL/NC
    Podłączam ją wg instrukcji, ale czujka nie wykrywa mi ruchu.
    Podczas zazbrajania automatycznie wzbudza mi alarm.
    W DLOADX mam skonfigurowaną jako 2EOL/NC w "Stan wejsć" wejście jest zaznaczone na zielono.
    Myślałem, że problem jest z czujką więc kupiłem drugą taką samą, ale dalej nie działa.
    Jest to moja pierwsza instalacja alarmową i robię ją u siebie w domu więc proszę o wyrozumiałość dla kogoś zielonego w temacie chcącego się czegoś nowego nauczyć ;)
    Przewertowałem instrukcję i nie znalazłem rozwiązania.
    Podłączyłem jak na załączonym obrazku.
    COM i 12V do OUT1 i COM
    NC i TMP do Z1 i COM
    prawidłowe podłączenie czujek aqua plus w integrze 32
  • REKLAMA
  • #2 18096391
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    A jak jest skonfigurowane wyjście OUT1?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18096407
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    grzesiekm85 napisał:
    "Stan wejsć" wejście jest zaznaczone na zielono
    grzesiekm85 napisał:
    Podczas zazbrajania automatycznie wzbudza mi alarm.

Świeci w podglądzie stanu wejść i pozwala uzbroić strefy na zielono bo cały czas" wykrywa ruch" ma naruszenie.
    A jest zasilona?

ps. znowu pisaliśmy razem ;)
    Out 1 pewnie jako alarm włamaniowo - pożarowy :) Przy takiej konfiguracji i podłączaniu na pałę to dopiero można się zdziwić, ze czujka zaczyna migać diodą z chwilą wywołania alarmu. Można dojśc nawet do ciekawych wniosków ;)
  • #4 18096469
    grzesiekm85
    Poziom 9  
    mam właśnie jako poż/włam
    zmieniłem na Zasilanie i działa lecz przy każdym wykryciu ruchu jest generowany dźwięk na manipulatorze
  • REKLAMA
  • #6 18096492
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    grzesiekm85 napisał:
    mieniłem na Zasilanie i działa lecz przy każdym wykryciu ruchu jest generowany dźwięk na manipulatorze

A ja myślę że system zorientował się. ze kolega nie przeczytał instrukcji i ostrzega ;)
    Tak to można sobie " odpalać" centrale typu CA-5. W integrze jest naprawdę sporo opcji,.. funkcji, o których warto coś wiedzieć, by system działał prawidłowo.. Jest między innymi o tym jak ma zareagować na naruszenie czujki podczas uzbrajania :)
    Zajrzy sobie też kolega do naszego nowego działu. Jest tam trochę rzeczy które mogą się koledze przydać :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum496.html
  • REKLAMA
  • #7 18096499
    grzesiekm85
    Poziom 9  
    Dziękuję Panowie za pomoc.
    Ostatnie pytanie.
    W awariach mam komunikat OUT2 - przeciążenie lub brak obciążenia.
    Nie mogę usunąć tego komunikatu.
  • Pomocny post
    #8 18096504
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    A masz coś tam podłączone? Jeżeli nie to zapnij rezystor 2,2 k i skasuj pamięć awarii.

ps. proponuję przeczytać na spokojnie instrukcję (nawet kilka razy) bo na razie coś robisz i nie bardzo wiesz co.
    Oczywiście możemy Ci pomóc, ale to nie na tym polega.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem czujki PIR Aqua Plus w konfiguracji 2EOL/NC, która nie wykrywa ruchu i powoduje wzbudzenie alarmu podczas uzbrajania. Po kilku próbach i zakupie drugiej czujki, użytkownik zmienił konfigurację wyjścia OUT1 na zasilanie, co poprawiło działanie, ale generuje dźwięk na manipulatorze przy każdym wykryciu ruchu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień manipulatora oraz podłączenie rezystora 2,2 k w przypadku komunikatu o przeciążeniu lub braku obciążenia na OUT2. Podkreślają również znaczenie dokładnego zapoznania się z instrukcją obsługi systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA