logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć obroty silnika z myjki Karcher K2.15 do polerki? Tuleje na trzpień?

CyberKozA 07 Sie 2019 09:45 1035 5
REKLAMA
  • #1 18101682
    CyberKozA
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Powitać.
    Mam silnik taki jak na zdjęciu. Pochodzi on z myjki Karcher K2.15. Będę chciał go przerobić na małą stołową polerkę, tylko że na chwilę obecną, silnik ma SPORO za duże obroty do moich potrzeb. Pasowałoby mi jakoś te obroty regulować. Jest ktoś w stanie wskazać mi jakieś gotowe rozwiązanie, lub kit do samodzielnego montażu? Gdyby posiadał on soft start, to byłbym już całkiem zadowolony, chyba że mocno to podniesie koszt. Oczywiście w googlach sporo jest takich regulatorów, jednak moja wiedza z zakresu elektroniki jest na tyle nikła, że nie jestem pewny co najlepiej dobrać, szczególnie że poza mocą i napięciem silnika, niewiele więcej o nim wiem.
    Jeżeli to ma znaczenie, silnik posiada kondensator (domyślam się że startowy).

Jak zmniejszyć obroty silnika z myjki Karcher K2.15 do polerki? Tuleje na trzpień?

I przy okazji drugie pytanie. Nie mierzyłem jeszcze średnicy trzpienia, ale czy gdzieś mogę kupić jakieś tuleje, które mogę na osi silnik zacisnąć, uzyskując np. gwint czy przedłużenie osi?

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18101728
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    Zastosuj taki Regulator fazowy z softstartem na układzie U2008 2000W.

• REKLAMA
  • #3 18101771
    CyberKozA
    Poziom 10  
    Ok, dzięki, widzę że jest kilka kitów dostępnych, jak nie ten konkretny to jakiś inny sobie wybiorę.
  • REKLAMA
  • #4 18101927
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    CyberKozA napisał:
    Ok, dzięki, widzę że jest kilka kitów dostępnych, jak nie ten konkretny to jakiś inny sobie wybiorę.

Ok wybierz jaki chcesz, tylko pamiętaj jak chcesz mieć soft start, to musi być na układzie U2008. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 18104487
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6092
    To jest silnik szeregowy, obroty takiego silnika bardzo zależą od obciążenia.
  • #6 18105835
    CyberKozA
    Poziom 10  
    Jasna sprawa, tego świadomość mam, ale też silnik nie będzie obciążany za mocno. Małe kółko bawełniane i niewielki nacisk - to tyle.
REKLAMA