logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie roletami - błędnie rozprowadzone kable

michalsk8 08 Sie 2019 09:14 1062 3
  • #1 18103546
    michalsk8
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Witam Wszystkich.
    Kilka tygodni temu znajomy zapytał mnie jak ma rozprowadzić instalację pod sterowanie roletami. Chodziło o to, żeby mógł sterować każda roleta indywidualnie, a jednym przyciskiem podnieść / opuścić rolety w całym domu. Poleciłem Doprowadzenie kabli (zarówno od silnika rolety jak i od przycisku roletowego) do rozdzielni. Wtedy miał zainstalować sterowniki w rozdzielni i po kłopocie. Po czym okazało się, że kabel od silnika roletowego doprowadził do puszki pod przycisk. Dochodzi tam również zasilanie wzięte z gniazda i skrętka, która schodzi się do rozdzielni. Pod przyciskiem, który ma sterować centralnie całością ma doprowadzoną tylko skrętkę, która również schodzi się do rozdzielni.
    W zaistniałej sytuacji poleciłem zamontowanie sterowników do rolet w puszkach pod przyciskami. Wyszło na to, że nie ma już miejsca w puszkach... Wiem, że najlepszym wyjściem byłaby wymiana puszek pod przyciskami na te z kieszenią na elektronikę, ale też nie chce, bo już ma pomalowane na gotowo ;-/. O tyle o ile lokalne sterowanie zrobi bez problemu bez sterowników nawet. Pytanie co ze sterowaniem centralnym? Zna ktoś jakieś sprawdzone rozwiązanie, żeby nie trzeba było dokładać puszek, albo wymieniać istniejących na te z kieszenia? Czy sprawdzi się np. dołożenie pod każdy przycisk dwóch przekaźników RM85? Czy to słaby pomysł?

Pozdrawiam,
  • #2 18103672
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Jak dla mnie w opisanej sytuacji tylko sterowanie bezprzewodowe
  • #3 18103848
    michalsk8
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    @kj1: Jakis sprawdzony system?

Mimo wszystko chyba najpewniejsze będzie wymiana puszek na puszki z kieszenią? Może da się namówić.
  • #4 18104007
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Zamel, F&F i również inne. Nie mam tu żadnych preferencji. A wszystkie są mniej więcej równej jakości.

Jeżeli zmieszczą Ci się dwa przekaźniki, to zmieści się również sterownik. Zresztą są one przystosowane do montażu w puszkach.
REKLAMA