logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czyszczenie dysz w Epson L805 z CISS - jak prawidłowo wykonać?

nigraS 08 Sie 2019 09:26 3198 14
REKLAMA
  • #1 18103564
    nigraS
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Kupiłem używaną drukarkę.
    Test druku wychodzi poszarpany.

Nie wiem jakim tuszem poprzedni właściciel zalał ciss i przez jaki czas była nie używana.

W jaki sposób wyczyścić dysze w tej drukarce?

Z ciss strzykawką wyciągnąłem tusz, a co z tuszem znajdującym się w kartridżach?

Czy zbiorniki ciss muszą być do pełna zalane płynem czyszczącym?
  • REKLAMA
  • #2 18103876
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Poszukaj na youtubie jest mnóstwo filmików.
    Wciskasz ze strzykawki delikatnie płyn udrażniający bezpośrednio do głowicy, tylko delikatnie , nic na siłę bo uszkodzisz głowice. pod głowice podkładasz ręcznik papierowy.
    Jak to nie pomoże to wymontuj głowice i wstaw ją na dobę do wanienki z płynem.
    Najlepiej by było użyć wanienki ultradźwiękowej.
    Nawet po takich zabiegach nie masz w 100% gwarancji że głowica będzie sprawna.
  • REKLAMA
  • #3 18105251
    nigraS
    Poziom 6  
    https://youtu.be/CAqDbZafkVQ
    Jak zdjąć tylna część. Na filmie odblokowują coś ale co dokładnie zrobić to nie ma informacji

Chodzi mi o cześć pokazana w 4 minucie.

W każdym z nagrań jakie obejrzałem nie pokazują co odblokować. Świece latarka i nie widzę tam żadnego haczyka do odblokowania.
  • #4 18105508
    fifek62
    Poziom 23  
    Ocena: 288
    Ogólnie to nie polecam wyciągać i cisnąć strzykawką na własną rękę, jeśli nie ma wyczucia i odpowiedniej chemii do płukania to głowica się rozszczelni i będzie po niej. Potrafi się rozszczelnić od samego robienia czyszczenia a co dopiero ciśnięcia. Polecam zalać stacje płynem do udrażniania i zajechać głowicą na miejsce, odczekać 2 dni i czyszczenie. I tak aż będzie dobrze, jeśli nie to oddaj do DOBREGO serwisu, bo naprawdę ta głowica jest papierowa.
  • REKLAMA
  • #5 18105574
    nigraS
    Poziom 6  
    Wyjąłem wczoraj głowicę, dziś ją wsadziłem by zrobić jak napisałeś, ale po włączeniu drukarki migają wszystkie diody.
    Wic reset pokazuje przy statusie tylko komunikat Fatal Error.

icss jest nie napełniony do minimum - czy to może powodować ten komunikat?
  • #6 18105584
    fifek62
    Poziom 23  
    Wywołaj "Raport" w Wicu i wklej jaki błąd Ci wypluwa.
  • #7 18105592
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Może zalana elektronika w głowicy, jeżeli całą głowice dałeś do płynu udrażniającego to potem musisz ją dobrze wysuszyć inaczej możesz uszkodzić elektronikę drukarki.
    Źle zamontowana głowica, ( tasiemki nie mają styku lub są źle powkładane, słaby styk itd.
    Sprawdź dokładnie wszystko łącznie z mechaniką
  • #8 18105593
    nigraS
    Poziom 6  
  • #9 18105616
    fifek62
    Poziom 23  
    Błąd od położenia wałka, po lewej stronie na wałku jest taki czarny plastik z 3 skrzydłami a za blaszka czujnik od niego, sprawdź czy jest dobrze podłączony.
  • REKLAMA
  • #10 18107642
    nigraS
    Poziom 6  
    Czyszczenie dysz w Epson L805 z CISS - jak prawidłowo wykonać? Czyszczenie dysz w Epson L805 z CISS - jak prawidłowo wykonać? Czyszczenie dysz w Epson L805 z CISS - jak prawidłowo wykonać?

Znalazłem element o którym piszesz, ale niezbyt wiem gdzie ten czujnik szukać.

Na płycie wszystko jest podłączone. Bez luzów.
  • #11 18107645
    fifek62
    Poziom 23  
    Wrzuć najlepiej film z uruchomienia.
  • #12 18107680
    nigraS
    Poziom 6  
    Czy o takie ujęcie chodzi?
    Załączniki:
    • VID_20190810_145844.mp4 (44.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 18110083
    nigraS
    Poziom 6  
    Drukarka już działa*
    Źle zamontowałem klapkę od karetki, po poprawnym zamontowaniu problem nie występuje.

Natomiast jest inny problem.
    Wydrukowałem tekst, który nie jest zbyt ostry - jak by się czytało bez okularów...
    Jak naprawić jakość wydruków?
  • #14 18135213
    fifek62
    Poziom 23  
    Sprawdź czy tasiemka enkodera jest czysta.
  • #15 18137931
    nigraS
    Poziom 6  
    O którą tasiemkę chodzi? Szukałem w googlach informacji by zobaczyć jak wygląda tasiemka enkodera ale niezbyt rozumiem o co chodzi.
    Ostatnio drukowałem i napisy są już wyraźne ale tak na przyszłość warto wiedzieć co to jest.

Jest natomiast inny problem.
    Drukowałem obrazek i za każdym razem pozostają czarne kropki na wydruku - czy to też może być przez tasiemkę enkodera?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używaną drukarkę Epson L805 z systemem CISS, która ma problemy z jakością druku, objawiające się poszarpanym wydrukiem. W odpowiedzi na pytania dotyczące czyszczenia dysz, użytkownicy sugerują użycie płynu udrażniającego, delikatne wstrzykiwanie go do głowicy oraz ewentualne zanurzenie głowicy w płynie na dobę. Zwracają uwagę na ryzyko uszkodzenia głowicy przy niewłaściwym czyszczeniu. Po wymianie głowicy, użytkownik napotkał komunikat o błędzie "Fatal Error", co może być spowodowane niewłaściwym montażem lub zalaniem elektroniki. Po poprawnym zamontowaniu klapki od karetki, drukarka zaczęła działać, ale jakość wydruków pozostaje niezadowalająca. Użytkownicy zalecają sprawdzenie tasiemki enkodera oraz czyszczenie jej, co może poprawić jakość druku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA