logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wyczyścić głowice drukujące w Epson 850?

Richi 02 Mar 2003 14:39 3742 8
REKLAMA
  • #1 113781
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Mam Epsona 850 i problem z wyczyszczeniem glowic drukujacych. Jak to zrobic zeby bylo dobrze. U mnie czesto przy drukowaniu w standarcie wydrukowana strona ma bledy w postaci brakujacych fragmentow jakby glowica nie drukowala w pelni. Czyszczenie jej programem od Epsona nie daje zadowalajacych efektow. Drukowanie w najlepszej jakosci jest juz lepsze ale zuzywa duzo tuszu i jest wolniejsze. Co z tym zrobic. ????
  • REKLAMA
  • #2 113810
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Użyj atramentu płuczącego EPSON`a "RinsingInk".
  • REKLAMA
  • #3 115138
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Dzieki za porade, sprobuje. 8)
  • #4 115251
    promek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    moze nie pracuja wszystkie dysze moga być uszkodzone elementy piezo czy masz oryginalny tusz dsze mozna czsami odmoczyc w wodzie
  • REKLAMA
  • #5 115261
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    promek napisał:
    ...dsze mozna czsami odmoczyc w wodzie

W epsonie dysz nie wolno moczyć w wodzie, a dlaczego to już poszukaj na forum......
  • REKLAMA
  • #6 115280
    cubec
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Ja mam starego epsona stylus 200 color i ten sam problem, tyle że mój wogóle już nie drukuje, próbowałem czyścić, ale na próżno...w serwisie powiedzieli że pomoże tylko wymiana głowicy, no ale może się "mylili"...
  • #7 115432
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Witam

Moze i sie mylili...
    Miełem ostatnimi czasy dwie atramentówki ktore Epsona w tym jedna A3 które w ogóle nie drukowały(brak wysterowania głowicy) okazało się ze były uszkodzone 2 tranzystory zawieszone na radiatorze w zasilaniu na płycie cyfrowej, w tej A4 uszkodzony sam bezpiecznik...
    Te problemy były opisywane na forum, Użyj przycisku 'Szukaj' a napeno cos znajdziesz!

Pozdrawiam!
  • #8 115475
    remiorn
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    w swoim Epsonie 440 zastosowalem dosc brutalna metode:
    poniewaz nie drukowala w ogole czarnego ainne kolory ledwo co wymontowalem glowice rozebralem na ile sie dalo i zaczalem w nia dmuchac az na powierzchni glowicy pojawily sie plamki wszystkich kolorow tuszu (najtrudniej bylo z czarnym) co prawda mialem po tym nieco pokolorowane usta i twarz (naprawde niewiele :) )ale od tej pory z drukowaniem nie ma żadnych problemów - było to prawie rok temu.
  • #9 115617
    spajki
    Poziom 12  
    Ejo ... ja używam Izopropanolu i kompresora zawsze działa ale trzeba uważać na elektronike ... Pozdrawaiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z niedrukującymi fragmentami na wydrukach z Epson 850 może wynikać z zatkanych lub uszkodzonych dysz głowicy drukującej. Standardowe czyszczenie programowe oferowane przez Epson często nie przynosi zadowalających efektów, a drukowanie w najwyższej jakości zużywa dużo tuszu i jest wolniejsze. Zalecane jest użycie specjalnego atramentu płuczącego Epson "RinsingInk" do mechanicznego oczyszczenia dysz. Niektóre metody domowe obejmują rozebranie głowicy i delikatne dmuchanie w dysze, co może pomóc w usunięciu zanieczyszczeń, jednak wymaga ostrożności. Moczenie dysz w wodzie jest odradzane ze względu na ryzyko uszkodzenia elementów piezoelektrycznych. Inna skuteczna metoda to czyszczenie izopropanolem przy użyciu kompresora, z zachowaniem ostrożności względem elektroniki. W przypadku całkowitego braku druku problem może leżeć w uszkodzeniu elementów elektronicznych, takich jak tranzystory lub bezpieczniki na płycie cyfrowej, co wymaga diagnostyki i ewentualnej naprawy sprzętowej. W skrajnych przypadkach serwis sugeruje wymianę głowicy drukującej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA