logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG23EA63V - Różowy odcień obrazu monitora IPS i pionowa linia

Reptyl 10 Sie 2019 22:38 759 6
REKLAMA
  • #1 18108368
    Reptyl
    Poziom 5  
    Witam. Wczoraj po włączeniu komputera monitor przybrał odcień różowy, pojawiła się na nim również pionowa granatowa linia na szerokość piksela, która po odłączeniu monitora od komputera znika, jednak intensywny odcień różu nadal pozostaje. Pomyślałem, że to kwestia kabla niestety na innym kablu jest to samo. Monitor ma dotykowe przyciski (sensory) od menu, nagle przestał działać jeden sensor strzałki w dół przez co nie mogę wejść w ustawienia, by sprawdzić czy może zmieniły się ustawienia nasycenia odcieni. Reasumując - pionowa linia znika po odłączeniu monitora od kompa odcień różu jednak pozostaje. Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18108438
    Reptyl
    Poziom 5  
    Monitor LG 23EA63V-P

Dodano po 19 [minuty]:

Wszedłem w ustawienia karty graficznej, zredukowałem nasycenie kolorów do zera, mimo to różowy odcień pozostaje , obraz jest wówczas monochromatyczny
  • REKLAMA
  • #4 18114803
    Reptyl
    Poziom 5  
    Ktoś ma jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #5 18115320
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    Screen w tym LG 23EA63V-P do wymiany.
    -screen Display Panel LM230WF3(SS)(A1) /LM230WF3-SSA1
    - support monitora Link
    - pisano na tym forum Link

LG23EA63V - Różowy odcień obrazu monitora IPS i pionowa linia LG23EA63V - Różowy odcień obrazu monitora IPS i pionowa linia LG23EA63V - Różowy odcień obrazu monitora IPS i pionowa linia
  • #6 18116710
    Reptyl
    Poziom 5  
    Czyli nie jest to kwestia zasilacza bądź elektroniki w monitorze? A może taśmę trzeba docisnąć? : p Wydawało mi się też, że może to problem sterowania kolorami, no ale nic. A co stało się z matrycą w takim razie? Coś się przegrzało? Dzięki za odp.
  • #7 18117379
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    ozna pobawić się z dociskaniem tasiemki z obu stron .

Można wyjąć tasiemke idącą na matryce
    - przemyć złacza
    - przemyć izopropanolem i podociskać dobrze z obu stron

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z monitorem LG 23EA63V-P, który po włączeniu komputera przybrał różowy odcień, a także pojawiła się pionowa granatowa linia. Po odłączeniu monitora od komputera linia znika, ale różowy odcień pozostaje. Użytkownik sprawdził różne kable, jednak problem nie ustąpił. Dodatkowo, jeden z dotykowych przycisków monitora przestał działać, co uniemożliwia dostęp do ustawień. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może dotyczyć matrycy, a także zalecano sprawdzenie i dociskanie taśmy łączącej matrycę z elektroniką. Użytkownik rozważał również kwestie związane z zasilaczem i przegrzewaniem się komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA