@dt1 - na początku dziękuje za obszerne wyjaśnienie
dt1 napisał: Jeśli to kabel kategorii 7 to w zasadzie nie stosuje się wtyków RJ45 na jego zakończeniach. Zwykle na jednym końcu jest patch panel, na drugim gniazdo. Dostanie RJ-tek, w których się ten kabel da zacisnąć będzie utrudnione. Podejrzewam też, że resztę infrastruktury (gniazdka, może patch panel jeśli będzie to zrobione prawidłowo) i tak wybierze Kolega kategorii 6 (ze względów praktycznych).
Czyli nic nie stoi na przeszkodzie, żebym na ten kabel kat.7 założył wtyczki rj-ki albo patchpanel kategorii 6-stej ?
Bo z tego co widzę to rzeczywiście patchpanele pod kat.7 są dużo droższe, a i same wtyczki RJ-ki nie dość, że drogie to jeszcze chyba właśnie trudniejsze do założenia.
dt1 napisał:
Tak, chyba że nie potrzebuje Kolega uaktywniać wszystkich gniazdek. Jest całkiem możliwe, że roouter operatora będzie miał cztery gniazda RJ45. Jeśli Tyle Koledze starczy, to switch jest zbędny. Jeśli trzeba uaktywnić wszystkie, to switch 8 port będzie wystarczający (od biedy, jeśli policzy się cztery porty routera, to i pięcioportowy ujdzie - cztery porty z tego switcha plus trzy z routera na gniazdka w domu, po jednym z routera i switcha na połączenie między tymi urządzeniami). Ale i tak wybrałbym z delikatnym zapasem 8 port.
Czyli na dobrą sprawę, w skrzynce będę miał router z niego kabel do switcha , a ze switcha 7 krótkich kabli do patchpanelu.
Zastanawiam się czy w tym przypadku jest sens montowania patchpanelu czy kable bezpośrednio do switcha...
dt1 napisał:
A ma zamiar Kolega podłączać 7 telefonów do jednej linii? Może być problem, jeśli się to równolegle wszystko połączy. Wiem, że 2 czy 3 telefony podłączone równolegle na linii analogowej działają, ale siedem - nie mam pojęcia. Jeśli to będzie linia analogowa można dowiedzieć się u operatora, jaki mają limit. Jesli to będzie linia VOIP, to w dokumentacji urządzenia dostępowego lub u operatora takie informacje powinny być osiągalne. Switch w każdym razie nie jest do tego potrzebny, ostatecznie zakończyłbym również na patch panelu kable telefoniczne, aby można było łatwo podłączać wybrane gniazdko gdzie trzeba.
Rzeczywiście nie pomyślałem, że przecież nikt normalny tyle ni potrzebuje
Założę coś w rodzaju patchpanelu i w razie potrzeby przeniesienia apartatu do innego pokoju przełącze poprostu na patchpanelu.
@zworys ,
@niewolno2 - dzięki, wyjaśnione