logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie elementy potrzebne do budowy wzmacniacza na LM3886 lub TDA7294?

rzymo 17 Wrz 2005 01:24 1614 7
REKLAMA
  • #1 1824983
    rzymo
    Poziom 34  
    Ocena: 322
    Chciałbym sam całkowicie od podstaw zbudować wzmacniacz do suba. W sieci znalazłem stronę www.altron.com.pl a na niej:
    - końcówka mono na LM3886 http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al29z&sid=180ebc87 lub na TDA7294 http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al11z&sid=180ebc87 (nie wiem które rozwiązanie lepsze)
    - trafo 100w 2x24v http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=ts1001&sid=180ebc87 (czy nie za mało wydajne prądowo ?)

I teraz moje podchwytliwe pytanie: czy to wszystko czego potrzebuję do budowy wzmaka ? (obudowa, kable, radiator(y), gniazda przyłączeniowe się znajdą :), lutownicą też dobrze władam). Od razu mówię, że ma to być wzmacniacz do napędzania niewielkiego suba, taki na początek, żeby się czegoś nauczyć :), potem przyjdzie kolej na coś większego...
  • REKLAMA
  • #2 1825118
    SuperMutant
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam,

Jesli do suba to wybierz TDA, trafo troche małe, ja dałbym tak ze 150VA ale to twoje tez moze być. Jesli chcesz napiecie 2 x 24V to napędzany głosnik musi mieć 8Ω. Aha do listy elementów musisz dopisać jeszcze Mostek prostowniczy i elki filtrujące no i zwrotnice najlepiej aktywną ale to od ciebie zależy.
  • REKLAMA
  • #3 1825475
    rzymo
    Poziom 34  
    SuperMutant napisał:
    Witam,

Jesli do suba to wybierz TDA, trafo troche małe, ja dałbym tak ze 150VA ale to twoje tez moze być. Jesli chcesz napiecie 2 x 24V to napędzany głosnik musi mieć 8Ω. Aha do listy elementów musisz dopisać jeszcze Mostek prostowniczy i elki filtrujące no i zwrotnice najlepiej aktywną ale to od ciebie zależy.

Mostek czyli np. takie coś ? http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al21zb&sid=180ebc87 (ewentualnie jak wystarczy to tańszy http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al21z&sid=180ebc87), filtr mam (100Hz/12dB/okt).

Pytanie nr 2 - dlaczego 8Ω ? Zawsze mi się wydawało, że do 8Ω potrzebne jest wyższe napięcie (za to do 4Ω większy prąd)...
  • REKLAMA
  • #4 1825521
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Dla TDA7294 by grał mocno z głośnikiem 4 omowym trzeba dać mniejsze napięcie wykresy w pdf to pokazują ale chodzi o tzw. napięcie w obciążeniu nie jałowe.
    Ja mam trafo z 26V i za kondami mam jałowo 36,6 i sub chodzi z 4 omowym STXem GDN 22/120/4 SC
    Ale sub gra tylko w domu (zero imprez i najczęściej na 50%) więcej mi nie trzeba.
    Sub dodatkowo nie na iwania basem tak jak to robią nie które ABSy w autach, uzupełnia moje główne (monitory z arn 150/03/8) i teraz już nie wyobrażam sobie ich bez basu z subwoofera.
    Zdrówka
  • #5 1825688
    SuperMutant
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    To co podałes w linku to jest to o co mi chodziło i odrazu z elkami filtrującymi. Wiec jesli nie chce Ci sie samemu tego robić kup (prawie) gotowy kit mostka, chociaz dla mnie to troche strata pieniedzy.
  • #6 1826148
    rzymo
    Poziom 34  
    zeberko napisał:
    Dla TDA7294 by grał mocno z głośnikiem 4 omowym trzeba dać mniejsze napięcie wykresy w pdf to pokazują ale chodzi o tzw. napięcie w obciążeniu nie jałowe.
    Ja mam trafo z 26V i za kondami mam jałowo 36,6 i sub chodzi z 4 omowym STXem GDN 22/120/4 SC
    Ale sub gra tylko w domu (zero imprez i najczęściej na 50%) więcej mi nie trzeba.
    Sub dodatkowo nie na iwania basem tak jak to robią nie które ABSy w autach, uzupełnia moje główne (monitory z arn 150/03/8) i teraz już nie wyobrażam sobie ich bez basu z subwoofera.
    Zdrówka

Też nie mam zamiaru robić przemeblowań w domu, chodzi mi po prostu o zbudowanie samemu poprawnie działającego wzmacniacza :)

To jeszcze tylko 2 proste pytania i zabieram się do roboty:
    - co do tego mostka co dadzą mi większe kondensatory ? (w jednym kicie są 4700 w drugim 10000)
    - jak najprościej regulować wzmocnienie (głośność) ?
    (od razu mówię, że sygnał na wejście będę podawać ze wzmaka stereo poprzez już zbudowany przeze mnie dzielnik - nawet działa poprawnie :) )
  • REKLAMA
  • #7 1826438
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Przy głośnym graniu będzie większy zapas dla mocnego impulsu i nie będzie tak mocno przysiadać napięcie na trafo, ale naprawdę przy mocnym graniu.
    Zwykłym potencjometrem ja sygnał podaję z kompa na suba i na wejściu stoi potencjometr sygnał idzie na "ślimak", jeden koniec idzie na masę drugi na wejście do filtra (jak jest) lub wzmaka.
    Ja nie mam przedwzmacniacza i filtra.
  • #8 1826761
    rzymo
    Poziom 34  
    zeberko napisał:
    Przy głośnym graniu będzie większy zapas dla mocnego impulsu i nie będzie tak mocno przysiadać napięcie na trafo, ale naprawdę przy mocnym graniu.
    Zwykłym potencjometrem ja sygnał podaję z kompa na suba i na wejściu stoi potencjometr sygnał idzie na "ślimak", jeden koniec idzie na masę drugi na wejście do filtra (jak jest) lub wzmaka.
    Ja nie mam przedwzmacniacza i filtra.

Ok, czyli dla mnie wystarczy ten z kondensatorami o mniejszej pojemności...

W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zacząć budowę...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do budowy wzmacniacza do subwoofera na bazie układów LM3886 lub TDA7294 potrzebne są: końcówka mocy (mono) na wybranym układzie, transformator o mocy co najmniej 100W (zalecane 150VA dla lepszej rezerwy prądowej), mostek prostowniczy oraz kondensatory filtrujące (np. 4700µF lub 10000µF dla większej stabilności napięcia przy dużych impulsach). Dla subwoofera optymalny jest głośnik 8Ω przy zasilaniu 2x24V, choć możliwe jest użycie 4Ω przy niższym napięciu zasilania. Wzmacniacz wymaga także radiatorów, obudowy, kabli i gniazd przyłączeniowych. Regulacja głośności najprościej odbywa się za pomocą potencjometru na wejściu sygnału. Warto rozważyć zastosowanie aktywnej zwrotnicy, choć nie jest to konieczne na początek. Gotowe zestawy mostka prostowniczego z kondensatorami są dostępne, ale samodzielne wykonanie może być bardziej ekonomiczne. Całość pozwoli na zbudowanie poprawnie działającego wzmacniacza do subwoofera, który posłuży do nauki i późniejszej rozbudowy systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA