logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki wzmacniacz monolityczny z regulacją do aktywnego subwoofera?

yaaz 15 Kwi 2006 11:24 2106 23
REKLAMA
  • #1 2530162
    yaaz
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Hii, chcem zrobić aktywny subwoofer i mam pewien problem... napoczatku chciałem użyć końcówki mocy na tda7294, ale tam nie ma żadnych regulacji... Zna ktos jakis wzmacniacz monolityczny który spełniałby moje wymagania? :)
    Aha i co myślicie o tym: http://allegro.pl/item98204360.html wg mnie koles co wystawiał ta aukcje troche coś... 'Do wzmacniacza można podpiąć 4 kolumny 4W lub 2 kolumny 8W.' hmm ;]
  • REKLAMA
  • #2 2530236
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    LM3886 może oddać troche więcej mocy niż 4 czy 8W :)
    Odnośnie regulacji - Słyszał kolega kiedyś o takim przyrządzie zwanym potencjometrem?
    Nic nie stoi na przeszkodzie żeby zbudować stopień wejściowy do takiego monolita z regulacją wzmocnienia / filtrami i innymi bajerami jakie subwoofer mieć powinien.
  • #3 2530242
    Milenium Bass
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Nie szukaj raczej konstrukcji na TDA nie są za mocne.

Może podasz jakieś parametry tego suba(głosnika-ków).

I czytaj uważniej nie W tylko Ω to jest mała róznica.

Pozdro :P
  • #4 2530262
    yaaz
    Poziom 14  
    Własnie wiem że chodziło o omy, i sprzedającemu chodziło chyba o łączenie szeregowe bo jezeli twierdzi że można podłączyć 4x 4om lub 2x 8om to coś tu...
    Ile może być warty taki wzmak?

Nic nie stoi na przeszkodzie?? hmm jestem dośc początkujący w edycji końcówek

Głosnik: mocy nie znam... kupiłem go bez opakowania, a na magnesie nie ma żadnych parametrów, za to: średnica 30cm, waga koło 6kg, magnes 20cm, 8om
  • REKLAMA
  • #5 2530306
    Milenium Bass
    Poziom 16  
    No to w czym problem :| dajesz albo 2x8Ω normalnie po 1 na kanał albo lączysz te 4Ω 2 na kanał w szereg i masz 8Ω.

A co za problem ściagnąć schemat i zbudować.

Nie wiem ile dokładnie(ok 200-150), ale ja bym nie kupował tych wynalazków z allegro.

Pozdro.

PS. W sumie jest problem bo masz głośnik "no name". Lepiej zrób pasywny bo z tym co Ty masz to za dużo nie pokąbinujesz.
  • #6 2530576
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Cytat:

I czytaj uważniej nie W tylko Ω to jest mała róznica.

Mi również pojawiają się Waty a nie Ohmy (chyba że zmieniła się konwencja i impedancje oznacza się dużą literką W) :)

Cytat:

Głosnik: mocy nie znam... kupiłem go bez opakowania, a na magnesie nie ma żadnych parametrów, za to: średnica 30cm, waga koło 6kg, magnes 20cm, 8om

A ile Cie kosztował?
    Masz jakiś link (kupowałeś go na allegro? )?

Z głośnikami no-name jest poważny problem - bo nie znasz ich podstawowych parametrów, które pozwalają na zaprojektowanie optymalnej obudowy i dobranie odpowiedniego tunelu br. Do tego te tanie mają dosyć niską skuteczność, co przekłada się na to że pomimo wpompowania w niego sporej mocy, wytwarzane ciśnienie akustyczne jest kiepskie (jest po prostu cicho).

Na Twoim miejscu pozbyłbym się tego głośnika (jeżeli to możliwe) i kupił coś chociażby z oferty STX-a (bo jest tani i dobry jak za te pieniążki). Na forum znajdziesz sporo gotowych konstrukcji na tych głośnikach.
  • #7 2530666
    Milenium Bass
    Poziom 16  
    A więc podsumowując.
    Możęsz się z tym bawić. Wsadż to ok 50-60l closed jak bedzie do kitu to w 45-50 b-r, śtrednica ok 10cm długość kąbinuj(żeby nie bylo szymów i turbulęcji). Z mocą wzmaka tak samo jak cewka będzie sie bardzo grzała i bedzie pierdział to jest jego kres możliwości. No chyba żę to jest wzmak 10W to będzie pierdziało z innych powodów.

Ale ja bym go sprzedał na allegro kupił jakąś 30/300W STX i masz kopa, Do tego koncówa 400W i to jest moc :)

Pozdro
  • #8 2530818
    yaaz
    Poziom 14  
    Pod moim Kenwoodem co ma 2x50W gra za cicho - z tego wnioskuje, że wzmak jest za słaby (głośnik za mocny). Dla testu podłączyłem źródło dzwięku pod wejście phono, głosnik włożyłem do obudowy 40x40x40cm i gra dość dobrze, ale to nie jest to czego oczekuje, bynajmniej ze względu na samo wyjśćie phono które jest troche zniekształcone biorąc pod uwage jak wzmak gra na aux. Nie wiem czy każdy zrozumie :P) Także głośnik nie jest jakimś chińskim shitem.
    Kostka tda7294 pociągnie go? mam zasilacz symetryczny 150W +-35V, co dawałoby z niej 70W przy 8 omach. help :/
    Zdjęcia głośnika są poniżej
    Załączniki:
    • Jaki wzmacniacz monolityczny z regulacją do aktywnego subwoofera? DSCN0960.jpg (218.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki wzmacniacz monolityczny z regulacją do aktywnego subwoofera? DSCN0959.jpg (223.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2530948
    Milenium Bass
    Poziom 16  
    Nie koniecznie może głosnik ma słabą skuteczność:)

tda7294 nom jest nawet nawet, zasilanie ±25 i tak z 150W :) i bedzie ok:P

Pozdro

Dodano po 2 [minuty]:

I co nie piszesz że on jest na twardym zawieszeniu:)
  • REKLAMA
  • #11 2531011
    yaaz
    Poziom 14  
    Ale jak z tą regulacją... mocno skomplikowane to jest?
  • #12 2531142
    Milenium Bass
    Poziom 16  
    Nie tam ze 2 potencjometry troche filtrów i tyle (mała płytka). Tylko z tymi filtrami możę być problem no-name, chyba że walniesz jakiś uniwersalny dolno-przepustowy. Tego tez masz na allegro ;)

Pozdro
  • #13 2531188
    yaaz
    Poziom 14  
    Zwrotnice pasywną już zrobiłem, ale lepiej by było miec regulowaną... aale tam. A z samą regulacja głośności, to dużo zachodu? :P
  • REKLAMA
  • #14 2531514
    mrrudzin
    Poziom 39  
    potencjometr i kodnensator. Potencjometr ma trzy odnóża, kodnensator ma dwa. Trzeba się wpiąć z takim tworem w linię wejścia sygnałowego i zahaczyć o masę :)
    Inaczej: Nic skomplikowanego
  • #15 2531698
    Milenium Bass
    Poziom 16  
    Wszystko już masz wyjaśnione:P bierz się do pracy:)

Pozdro
  • #16 2531965
    yaaz
    Poziom 14  
    a jak je połączyć? ktore odnoza do ktorych? <zawstydzony>
  • Pomocny post
    #17 2532092
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Na przykład tak jak na schemacie:
    Zacisk po lewej - wejście sygnału, po prawej - na wzmacniacz.
    Kondensator najlepiej dobrać doświadczalnie (z zakresu 2,2uF - 47uF). Potencjometr może być 10k - 100k (w zależności co się posiada) ważne aby miał charakterystykę logarytmiczną (Czyli oznaczenie B na potencjometrze)
    Załączniki:
    • Jaki wzmacniacz monolityczny z regulacją do aktywnego subwoofera? regulacja.jpg (2.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 2532241
    yaaz
    Poziom 14  
    Kurde kiedyś było tego mnóstwo na allegro, teraz pozostawały jakieś g... :/ Może ktoś z tutejszych ma zwykły moduł na tej kostce do sprzedania? Z chęcią wezme jakis do 50zł
  • #21 2532958
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Ostatnio duzo bladzilem po zagranicznych stronach w poszukiwaniu dobrego wzmacniacza do suba.Chcialem regulacja fazy odciecia itp. Znalazlem kilka dobrych chematow i wysnulem tez kilka wnioskow. Przede wszystkim moim zdaniem na maly glosnik to lm3886 cena tojzu porownywalna z tda 7294, a wrazenia odsluchowe na plus dla lm. Jezeli chce sie uzyc wiekszego glosnika potrzeba duzo wiekszej mocy i proponuje wzmacniacz na tranzystorach. Jakby ktos byl zainteresowany wystawie kilka schematow ciekawych.
  • #22 2532972
    Milenium Bass
    Poziom 16  
    Jak moc to 2n-ki :)
  • #23 2533217
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Mrudzin, kondensator powinien byc za potencjometrem, inaczej to bedzie działalo jak regulowany filtr wejściowy pasywny górnoprzepustowy.

jesli końcówka ma już kondensator na wejściu to drugi jest niepotrzebny.

Tak ustawiony kondensator jest na przykład w polskich WS ( za potencjometrem a nie przed)

Schemat jest bokiem bo tak łatwiej pokazać na elektrodzie.

U góry jest potencjometr i widać, że przez kondensator i taki filtr pasma ponadakustycznego sygnał podawany jest na pare rożnicową. Czyli stricte wejście wzmacniacza.
    Załączniki:
    • Jaki wzmacniacz monolityczny z regulacją do aktywnego subwoofera? Clipboard02.jpg (22.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru wzmacniacza monolitycznego z regulacją do budowy aktywnego subwoofera. Autor posiada głośnik 30 cm, 8 Ω, bez znanych parametrów mocy, i rozważa użycie końcówki mocy na TDA7294 z zasilaniem symetrycznym ±35 V (około 70 W przy 8 Ω). Uczestnicy sugerują, że TDA7294 jest wystarczający do tego zastosowania, choć lepszym wyborem może być LM3886, który oferuje lepsze brzmienie i moc porównywalną do TDA7294. Wzmacniacze na tranzystorach (np. 2N) polecane są przy większej mocy i większych głośnikach. Problemem jest brak regulacji w TDA7294, ale można ją łatwo dodać poprzez prosty stopień wejściowy z potencjometrem o charakterystyce logarytmicznej (oznaczenie B) i kondensatorem (2,2–47 µF), który montuje się za potencjometrem, aby uniknąć filtrów górnoprzepustowych. Wzmacniacz można zbudować samodzielnie lub kupić gotowy moduł, jednak należy uważać na oferty z Allegro, które mogą być niepewne. Dyskutowano także o impedancji głośników i sposobach ich łączenia (szeregowo lub równolegle) w celu uzyskania odpowiedniej wartości. Zalecane jest stosowanie radiatora do chłodzenia wzmacniacza. Wskazano, że głośniki no-name bez parametrów są problematyczne do optymalnego zaprojektowania obudowy i tunelu bas-refleks. Alternatywnie polecano głośniki marki STX jako dobry i tani wybór. Podsumowując, do aktywnego subwoofera z głośnikiem 8 Ω i mocą około 70 W TDA7294 jest odpowiedni, a regulację głośności i filtr dolnoprzepustowy można dodać na wejściu za pomocą prostych elementów pasywnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA