logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak potwierdzić brak czynnika w szafie chłodniczej Liebherr FKv 502?

npzwso 15 Sie 2019 10:03 1101 5
REKLAMA
  • #1 18116153
    npzwso
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Jak potwierdzić brak czynnika w szafie chłodniczej Liebherr FKv 502?
    Stałem się posiadaczem uszkodzonej szafy chłodniczej (sklepowej do napoi BURN). Lodówka uruchamia się. Świecą wszystkie światełka, wentylator wewnątrz pracuje, wentylator wymiennika ciepła z tyłu pracuje, agregat się uruchamia. Niestety lodówka nie chłodzi. Kratka po stronie ciepłej jest chłodna. Nie nagrzewa się żadna rurka z tyłu lodówki.

Po uruchomieniu słychać agregat, lecz w czasie pracy stopniowo się wycisza, a po minucie już nie słychać go wcale. Podczas pracy i po wyłączeniu lodówki słychać przelewanie się czynnika. Moje podejrzenie padło na zbyt małą ilość czynnika. Czy jest sposób na potwierdzenie tego ponad wszelką wątpliwość? Ile może kosztować wymiana czynnika w takiej lodówce? Może jest tu ktoś ze Śląska, kto mógłby się tego podjąć?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 18117596
    Budrick
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Jest możliwość aby to zweryfikować. Pomiar prądu + ciśnienie + temp odparowania. Parownik płytowy czy lamele?
  • REKLAMA
  • #3 18117664
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    Samo napełnienie nic nie da, efekt będzie krótkotrwały.
    Najpierw należy znaleźć nieszczelność i ją usunąć.
  • REKLAMA
  • #4 18117672
    Budrick
    Poziom 17  
    Zgadza sie pisałem o jednej z opcji weryfikacji i oto pytał kolega. Chociaż nie jest powiedziane ze to musi być nieszczelność.
  • REKLAMA
  • #5 18117763
    npzwso
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Parownik jest w formie lameli.

Lodówka ma z 10 -15 lat więc może to być minimalny wypływ czynnika. Z tabliczki znamionowej wynika, że jest go tylko 50g. Podczas pracy słychać przelewanie więc może coś tam jest, ale za mało? Bardziej mi zależy na tym żeby sprawdzić czy to tylko zbyt mało czynnika czy np. uszkodzony agregat? Żeby zmierzyć ciśnienie musiałbym rozszczelnić układ? Jeśli tak, to już robota dla fachowca ze sprzętem.
  • #6 18117985
    Budrick
    Poziom 17  
    Jeśli nie ma zaworu serwisowego to trzeba się nakłuwać. Ale niezależnie od opcji potrzebne są zawory przyłączeniowe oraz manometry. Z tego co piszesz raczej nieszczelność, ale nie można wykluczyć chociażby blokowania się układu.
REKLAMA