logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego dysk zewnętrzny Toshiba wyrzuca błąd przy podłączeniu do komputera?

Madasson 18 Sie 2019 11:48 1497 8
REKLAMA
  • #1 18121428
    Madasson
    Poziom 7  
    Witam
    Mam dysk Toshiby zew 1TB nie było z nim problemu, aż nagle po tygodniu oglądania filmów na TV postanowiłem go podłączyć do Laptopa i wyskakuje niebieski ekran z napisem kod błędu memory management i naprawa. Dopóki nie odłączę dysku to się wyłącza komputer, ale zmienia się kod błędu na system thread exception not handled na innym laptopie to samo, jeśli podłącze pendrive to nie ma problemu na tv też działa... nie chciałbym utracić danych z dysku.

Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 18121492
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    mozesz podac konkretne modele,
    1) dysk zasilany z zasilacza czy USB? - byc moze usb ma zamala wydajnosc pradowa i pojawiaja sie bledy.
    2) mowimu o bootowaniu czy podlaczasz do juz dzialajacego systemu - jakiego?
    3) niebieski ekran z kodem bledu - jaki kod? sprawdzales ten kod? to podstawa. Co jest w logach ? ja nie mam u siebie "niebieskich ekranow" a bledy sa w logach.
    4) czy TV (jaki) cos na dysku zapisywal? moze nawet nagrywales cos ? przewaznie TV maja formaty dyskow XFS/JFS nie ma z nimi problemu ale okna ich nie rozpoznaja
    5) moze odlaczyles dysk w czasie pracy?
    6) s.m.a.r.t. dysku podaj.
    7) skoro pod TV dziala to skopiuj co sie da pod linuxem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18121528
    Madasson
    Poziom 7  
    Witam
    Dysk zasilany usb.
    Podłączam do działającego systemu Windows 10.
    Tv Samsung, nic nie nagrywałem i raczej nie odłączyłem w trakcie pracy.
    Punkt 3 i 6? Nie ogarniam pytania lub jak to zrobić.
    Załączniki:
    • Dlaczego dysk zewnętrzny Toshiba wyrzuca błąd przy podłączeniu do komputera? IMG_20190818_112059.jpg (3.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 18123513
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    a jak zachowuje sie ten dysk z innym komputerem?
    Szukales cos o tym bledzie, podejzewam ze masz okna 10,moze to:
    http://www.troublefixers.org/laptops/fix-syst...read-exception-not-handled-in-windows-10/590/
    Ten problem nie do konca musi byc zwiazny z tym dyskiem.
    Co do pkt 3 - ekran ty widzisz nie my, masz kod bledu i szukasz co on oznacza.
    pkt 6 = stan dysku, podlaczasz dysk do sprawnego komputera i uruchamiasz program ktory potrafi odczytac smart dysku.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 18123700
    Madasson
    Poziom 7  
    Witam
    Dysk do jakiego komputera bym nie podłączył robi się czarny ekran że jest błąd i robi się diagnostyka (ten niebieski ekran ) i tak wkoło dopóki nie odłączę dysku, wtedy komputer normalnie działa. Jak znowu podłącze dysk to problem ten sam, ale zmienia się komunikat błędu na niebieskim ekranie.
  • REKLAMA
  • #7 18124911
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    ale po co uzywasz okien, jak widac sobie nie radza a linux dziala (TV), kolega wyzej podal rozwiazanie.
    Osobiscie proponuje https://linuxmint.com/download.php
    wybierz xfce/64bit nie zalezy nam na grafice a szybkosci (zwlaszcza z usb), zakladam ze masz 64 bit procesor. Dlaczego Mint - bo chyba najbardziej jest okno podobny i dosc latwy w obsludze.
    Pozdrawiam
  • #8 18126113
    Madasson
    Poziom 7  
    Dzięki wszystkim za pomoc naprawiłem sciagłem driver pack solution i wszystko działa
  • #9 18126143
    Madasson
    Poziom 7  
    Dzięki wszystkim za pomoc naprawiłem sciagłem driver pack solution i wszystko działa

Dodano po 19 [minuty]:

driver pack solution i wszystko działa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zewnętrznym dyskiem Toshiba 1TB, który po podłączeniu do laptopa powoduje niebieski ekran błędu "memory management" oraz "system thread exception not handled". Dysk działa poprawnie na telewizorze Samsung, co sugeruje, że problem może być związany z systemem Windows 10. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie stanu dysku za pomocą SMART, podłączenie do innego komputera oraz użycie bootowalnego systemu Linux do odzyskania danych. Ostatecznie, problem został rozwiązany po zainstalowaniu "Driver Pack Solution".
REKLAMA